Uz Armēnijas un Azerbaidžānas robežas izceļas jaunas sadursmes

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Azerbaidžānas armijas kontrolpunkts
Foto: Azerbaidžānas armijas kontrolpunkts Foto: AFP/Scanpix

Starp Armēnijas un Azerbaidžānas karavīriem uz robežas piektdien izcēlušās jaunas sadursmes, paziņojusi Erevāna. Apšaudes uz robežas izcēlās arī vakar, apdraudot nedēļas nogalē gaidāmās abu valstu līderu sarunas par Kalnu Karabahu.

Armēnijas un Azerbaidžānas starpā divreiz izcēlies karš par galvenokārt armēņu apdzīvoto strīda reģionu Kalnu Karabahu. Otro reizi tas notika 2020.gadā, kad konfliktā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku. Kopš šī konflikta uz abu valstu robežas ik pa laikam izceļas apšaudes.

Armēnijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka šorīt Azerbaidžānas bruņotie spēki, izmantojot bezpilota lidaparātus, pārkāpuši pamieru Sotkas reģionā.

Ministrija pavēstīja, ka ievainoti divi Armēnijas karavīri, no kuriem viens atrodas kritiskā stāvoklī.

Ceturtdien sadursmēs uz robežas tika nogalināts viens Azerbaidžānas karavīrs un četri Armēnijas karavīri tika ievainoti, liecina abu valstu ziņotais.

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs un Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans gatavojas svētdien tikties Briselē. Sarunas vadīs Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.

Alijevs un Pašinjans arī piekrituši tikties ar Francijas un Vācijas līderiem Eiropas Politiskās kopienas samitā Kišiņevā 1.jūnijā.

Pašinjans ceturtdien pārmeta Azerbaidžānai centienus mazināt gaidāmo sarunu nozīmi, bet uzsvēra, ka joprojām vēlas tajās piedalīties.

"Es neesmu mainījis savas domas par došanos uz Briseli," sacīja Armēnijas premjerministrs, piebilstot, ka izredzes šajā tikšanās reizē parakstīt miera līgumu ar Azerbaidžānu tomēr ir niecīgas.

Dalies ar šo ziņu