“Mums pavēlēja nevienu nelaist ārā dzīvu”: “Vagner” algotņi atzīstas Ukrainā pastrādātajās zvērībās

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Unian
Vagner reklāma
Foto: AP/Scanpix

Pirms dažām dienām pasauli satricināja cilvēktiesību aizsardzībai veltītās vietnes “Gulagu.net” veidotāja Vladimira Osečkina video intervijas ar diviem izbijušajiem Krievijas militārā grupējuma “Vagner” algotņiem, kuri atklāti stāsta par Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem – civiliedzīvotāju, tostarp bērnu, un ukraiņu karagūstekņu slepkavībām. Abi “Vagner” algotņi, kas savervēti no cietumnieku rindām, pauž, ka noziedzīgās pavēles pastarpināti devis pats “Vagner” grupējuma vadītājs, par “Putina pavāru” dēvētais Jevgeņijs Prigožins. “Sargs.lv” piedāvā ieskatu šajās šokējošajās intervijās.

Teju pusotru stundu ilgajā video, kas skatāms “Gulagu.net” “Youtube” kontā, redzamas Vladimira Osečkina sarunas ar 42 gadus veco Alzamatu Uldarovu un 48 gadus veco Alekseju Savičevu, kuri atklāj, kā Ukrainas teritorijā pildījuši “Vagner” komandieru un paša kompānijas vadītāja Jevgeņija Prigožina noziedzīgās pavēles.

Alzamats Uldarovs, kurš ticis savervēts no Saratovas labošanas darbu kolonijas Nr. 13 pagājušā gada augusta beigās un saņēmis oficiālu apžēlošanu no Krievijas diktatora Vladimira Putina, ir viens no “Vagner” apakšvienību komandieriem, kuri savervēti Putina-Prigožina kopīgās programmas, zināmas kā “Projekts “K””, izpildes gaitā. Zināms, ka ieslodzījuma laikā Uldarovs ticis spīdzināts un izvarots, šāda informācija ir “Gulagu.net” rīcībā.

Sarunā ar V. Osečkinu bijušas “Vagner” apakšvienības komandieris atzīstas aptuveni 400 ukraiņu noslepkavošanā kādas deviņstāvu ēkas pagrabā Bahmutā. Tas esot noticis aptuveni pirms mēneša.

“Bērnus nogalināju. Esmu nofilmēts video, neslēpjos. Man deva pavēli – es nogalināju. Kas cits man atlika? Mums deva pavēli izvest no Bahmutas civilos. Es gāju viņus glābt, tos civilos. (..) Kad iegāju pagrabā, tur bija bērni. Un man tika dota pavēle nelaist ārā nevienu. Nevienu. Es izpildīju pavēli un nevienu neizlaidu… Mēs iegājām tur grupas sastāvā un nevienu neizlaidām ārā… Tur bija kādi 30-40 bērni, kopā ap 300-400 cilvēku. Man nebija izvēles, es nevarēju rīkoties citādi,” intervijā stāsta bijušais “Vagner” komandieris.

Viņš stāsta, ka konkrēto lēmumu par Bahmutas daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāju iznīcināšanu pieņēmis, balstoties uz Jevgeņija Prigožina teikto – nepiekrist nekāda veida vienošanās. “Nogalināt visus. Gūstā nevienu neņemt. To mums video bija pateicis Prigožins,” savas rīcības iemeslus intervijā norāda “Vagner” kaujinieks.

Arī otrs V. Osečkina iztaujātais “Vagner” algotnis Aleksejs Savičevs, kurš esot bijis izlūkgrupas komandieris, intervijā atzīstas Ukrainas bērnu un pusaudžu noslepkavošanā Bahmutā – februārī pēc kārtējās gūstekņu apmaiņas algotņi saņēmuši pavēli nogalināt visus civiliedzīvotājus, kad būs aizbraukuši žurnālisti.

“Iznāca ārā mierīgie iedzīvotāji. Un mēs saņēmām pavēli: visus, kas vecāki par 15 gadiem, uzreiz nošaut bez vārda runas. Nošāvām kādus 20-24 cilvēkus, no viņiem kādi 10 bija 15-17 gadus veci pusaudži. Atnāk pavēle – iztīrīt māju. Kas tur atrodas, tam nav nozīmes. Ja neesi izpildījis pavēli, tevi “nonullē”,” sarunā stāsta “vāgnerietis” Aleksejs Savičevs. Pēc viņa stāstītā civiliedzīvotāji tika noslepkavoti pat par tetovējumiem, īpaši, ja tie bija saistīti ar “Azov” tematiku.

Vēlāk žurnālistiem izdevās noskaidrot, ka Aleksejs Savičevs ticis notiesāts uz astoņiem gadiem kolonijā par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas izraisījuši cietušā nāvi, un sodu izcietis Voroņežas apgabalā. Ieslodzītais atklājis, ka “Vagner” ierindā devies karot uz Ukrainu 2022. gada rudenī, līgumu viņš noslēdzis 2. septembrī, kaut arī 24. decembrī viņam būtu beidzies ieslodzījuma termiņš.

Kā vēsta medijs “Unian”, “Vagner” grupas īpašnieks Jevgeņijs Prigožins aicinājis Alekseju Savičevu labprātīgi padoties, sazinoties ar “Vagner” zvanu centru. “Es garantēju, ka viņu neviens nevajās – ne likuma ietvaros, ne citā veidā. Viņam tikai jāpastāsta, kāpēc viņš sniedzis šādu falsificētu informāciju, kurš aiz viņa stāv un kādā veidā viņš ir šantažēts,” vairākos “Telegram” kanālos izplatītā uzrunā pauž J. Prigožins.

“Vagner” īpašnieks uzstāj, ka algotņu sniegtās intervijas “Gulagu.net” ir falsifikācija un ka viņa kaujinieki nenogalina civiliedzīvotājus. Tikmēr Ukrainas Ģenerālprokuratūra jau ierosinājusi jaunu krimināllietu, lai pārbaudītu intervijās minēto informāciju.

Ne Alzamats Uldarovs, ne Aleksejs Savičevs nav pirmie “Vagner” algotņi, kas publiski atzinušies Prigožina kaujinieku pastrādātajos kara noziegumos pret Ukrainas civiliedzīvotājiem un karagūstekņiem. Sniegtas arī liecības par nežēlīgu izrēķināšanos ar pašas “Vagner” kaujiniekiem, kas nogalināti par nepakļaušanos pavēlēm.

Dalies ar šo ziņu