Ukrainai nogādāta trešā Igaunijas, Norvēģijas un Nīderlandes dāvinātā lauka slimnīca

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunijas, Norvēģijas un Nīderlandes dāvinātā lauka slimnīca
Foto: Igaunijas, Norvēģijas un Nīderlandes dāvinātā lauka slimnīca Foto: Estonia in Ukraine/Twitter

Igaunija sadarbībā ar Norvēģiju un Nīderlandi Ukrainai nodevusi trešo lauka slimnīca, otrdien paziņoja Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs (ECDI). Pagājušajā gadā Igaunija sadarbībā ar Vāciju uz Ukrainu nosūtīja divas  lauka slimnīcas - vienu martā un otru septembrī. Līdz šim šajās divās lauka slimnīcās ir ārstēti aptuveni 10 000 ievainotie.

Igaunijas, Norvēģijas un Nīderlandes aizsardzības ministri decembrī parakstīja trīspusēju līgumu par kopīgu dāvinājumu Ukrainai, lai uzlabotu Ukrainas bruņoto spēku medicīniskās spējas. Līguma parakstīšanā Tallinā piedalījās arī Ukrainas vēstniece Igaunijā Mariana Betsa.

"Februāra beigās Ukrainas aizsardzības ministram Oleksijam Rezņikovam nodevu simbolisko atslēgu no militārās lauka slimnīcas, un es priecājos, ka tagad tā ir ieradusies Ukrainā," saskaņā ar paziņojumu presei sacīja aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs.

Palīdzības paketi 7,8 miljonu eiro vērtībā finansēja Norvēģija un Nīderlande, ieguldot attiecīgi 4,3 miljonus eiro un 3,5 miljonus eiro, un papildus pašai lauka slimnīcai bija paredzēts iegādāties arī konteineru kravas automašīnas un piekabes, sanitāros, uzglabāšanas un izmitināšanas moduļus, kā arī medicīniskos piederumus, lai modernizētu Ukrainas mediķu vienību.

"Mēs Ukrainai piešķīrām pusi no mūsu Igaunijas Aizsardzības spēku esošajām lauka slimnīcām, kas sastāv no astoņiem specializētiem konteineriem, tostarp ķirurģijas, neatliekamās medicīniskās palīdzības, intensīvās terapijas, ārstniecības, starpposma moduļiem, medicīniskās noliktavas, sterilizācijas moduļa un resursu moduļa," otrdien teica Kadi-Kai Kollo, Igaunijas Aizsardzības investīciju centra (ECDI) lauka slimnīcas projekta vadītāja.

K. Kollo apstiprināja, ka šajā dāvinājumā ir iekļauti arī uzglabāšanas konteineri, izmitināšanas moduļu teltis un sanitārais modulis, kurā ietilpst dušas, tualetes, veļas mazgāšanas mašīnas un žāvētāji.

Igaunija papildus dāvināja desmit apvidus transportlīdzekļus "MAN" slimnīcas transportēšanai. Tāpat palīdzības paketē bija iekļauti arī medicīniskie materiāli, kā arī ukraiņu mediķu apmācība.

 

Uzstādīšana stundas laikā

Apmācīta komanda var izveidot lauka slimnīcu aptuveni vienas stundas laikā, norādīja ECDI, atzīmējot, ka lauka slimnīcas izveides ātrums nodrošina mobilitāti. Ņemot vērā, ka Ukrainā saskaņā ar dažādiem avotiem ir iznīcinātas aptuveni 950 medicīnas iestādes, šāda palīdzība ir ļoti svarīga, viņi piebilda.

Parastos apstākļos lauka slimnīcā strādā aptuveni 15 cilvēki. Mācību laikā dienā tiek ārstēti gandrīz 60 cilvēki.

Jauniegādāto lauka slimnīcu, kurā strādās Ukrainas kaujas mediķi, izgatavoja Igaunijas uzņēmums "Semetron", kas pielāgojis to Ukrainas apstākļiem, tostarp pārveidojis apkures un dzesēšanas iekārtas, lai tās atbilstu vietējam klimatam, kā arī modernizējis tuneļus, kas savieno iekārtas un konteinerus.

Dalies ar šo ziņu