Baltais nams atzinīgi vērtē Zelenska un Sji iespējamās sarunas

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins
Foto: Picture Alliance/SvenSimon-TheKremlinMoscow/Scanpix

Baltais nams ceturtdien atzinīgi izteicās par iespējamām Ukrainas un Ķīnas prezidentu Volodimira Zelenska un Sji Dziņpina sarunām, vienlaikus mudinot Pekinu, ka tai nevajadzētu pieturēties pie vienpusēja skatījuma uz Krievijas karu pret Ukrainu.

"Mēs uzskatām, ka tas būtu ļoti labi, ja viņi abi runātu," žurnālistiem sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis sakariem ar presi Džons Kērbijs, lūgts komentēt laikraksta "Wall Street Journal" publikāciju, ka gaidāmas kopš Krievijas pilnmēroga iebrukuma pirmās Zelenska un Sji sarunas.

"Mēs atbalstām un esam atbalstījuši" kontaktus, sacīja Kērbijs.

Par iespēju, ka Ķīna varētu uzstāt uz pamieru Ukrainā, viņš izteicās ar bažām, norādot, ka tas tikai sekmētu Krievijas agresiju.

Oficiāla apstiprinājumu tam, ka Zelenska un Sji sarunas varētu notikt, pagaidām nav, tomēr jau ceturtdien notikusi Ķīnas un Ukrainas ārlietu ministru Cjiņa Gana un Dmitro Kulebas telefonsaruna.

Atbilstoši mediju ziņām Sji grasās doties uz Maskavu, lai tur runātu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, savu sabiedroto.

ASV nevar apstiprināt ziņas, ka Ķīnas un Krievijas samits notiks, sacīja Kērbijs, vienlaikus mudinot Pekinu neuzstāt uz tādu šī konflikta atrisinājumu, kas "atspoguļotu vienīgi Krievijas perspektīvu".

Ķīnas akcents uz to, ka ir nepieciešams pamiers, "izklausās pilnīgi saprātīgi", bet var faktiski nozīmēt "Krievijas iekarojumu ratifikāciju".

"Tā patiesībā būtu Krievijas ieguvumu atzīšana" un "būtu vēl viens ilgstošs ANO Hartas pārkāpums", norādīja Kērbijs.

Pamiers ļautu Maskavai nostiprināt savas pozīcijas Ukrainā, atjaunot savus spēkus, apmācīt tos no jauna, lai tie varētu atsākt uzbrukumus laikā pēc savas izvēles, pavēstīja Kērbijs.

Paliekošs miers "nevar būt vienpusējs, un tajā pavisam noteikti ir jābūt iekļautai Ukrainas perspektīvai un Ukrainas lēmumiem un jāņem tie vērā", rezumēja Kērbijs.

Dalies ar šo ziņu