ASV steigšus gatavo Ukrainu pretuzbrukumam; izziņotas papildu munīcijas un aprīkojuma piegādes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Politico/Mil.in.ua
Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs piedalās virtuālajā sanāksmē Ramšteina-10
Foto: Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs piedalās virtuālajā sanāksmē Ramšteina-10. Foto: Ukrainas Aizsardzības ministrija

ASV militāristi straujā tempā piegādā bruņojumu un veic Ukrainas karavīru apmācību, lai sagatavotos pretuzbrukumam, kas tiek prognozēts pavasara izskaņā, vēsta “Politico”, atskatoties uz trešdien, 15. martā, notikušo Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas virtuālo tikšanos, kuras iepriekš klātienē notika Ramšteinas gaisa kara spēku bāzē Vācijā.

Pēc kārtas jau 10. tā dēvētās “Ramšteinas sanāksmes” noslēgumā Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs pauda, ka “Ramšteina-10 vieš optimismu: mēs pastiprināsim pretgaisa aizsardzību, munīcijas piegādes, apmācību un veidosim “bruņotu dūri”. Viņš arī izteica pateicību ASV aizsardzības sekretāram Loidam Ostinam par sanāksmes vadību.

Loids Ostins pēc šīs sanāksmes pauda, ka “Ukrainai ir svarīga katra minūte”, un piebilda, ka piegādēm ir jābūt ātrām un jāatbilst solītajam apjomam. “Tas ietver iespējami ātru mūsu bruņojuma piegādi kaujas laukā un Ukrainas karavīru nodrošināšanu ar apmācību, rezerves daļām un apkopes atbalstu, kas nepieciešams šo jauno sistēmu izmantošanai,” norādīja aizsardzības sekretārs.

Tuvojoties pavasarim, pieaug ASV amatpersonu bažas Ukrainas munīcijas, pretgaisa aizsardzības un pieredzējušu karavīru iztrūkumu. Turpinās nežēlīgas sadursmes starp Ukrainas armiju un Krievijas spēkiem cīņā par Bahmutas pilsētu, ko ASV neuzskata par stratēģiski nozīmīgu. Neatkarīgi no Kijivas izvēlētās stratēģijas ASV vēlas, lai ukraiņu karavīriem būtu viss nepieciešamais cīņas turpināšanai.

Ukrainas karavīri ir ziņojuši par nepieciešamās munīcijas iztrūkumu, tostarp mīnmetēju un artilērijas lādiņu nepietiekamo skaitu. Turklāt pēc ASV amatpersonu aplēsēm ap 100 000 ukraiņu karavīru ir krituši aizvadītā gada laikā, un viņu vidū ir arī paši pieredzējušākie Ukrainas bruņoto spēku cīnītāji.

ASV amatpersonas koncentrējas uz Ukrainas spēku sagatavošanu lielajam pavasara pretuzbrukumam, kas visdrīzāk varētu sākties maijā. Ceļā uz Ukrainu jau ir simtiem Rietumu tanku un kaujas mašīnu, tostarp astoņi tiltu licēji, kas Ukrainai tiks piegādāti pirmoreiz. ASV un Eiropas partneri sūta arī milzīgus apjomus munīcijas un 155 mm lādiņu.

Lai arī ASV amatpersonas nevēlas Kijivai norādīt, kādu taktiku izvēlēties, Pentagona pārstāvji trešdien pauda, ka piegādātais aprīkojums un apmācība ļaus Ukrainai gūt uzvaru karā – lai kur un kad tā izvēlētos sākt uzbrukumu.

“Mēs ieguldām lielas pūles, lai uzlabotu Ukrainas militārās spējas aprīkojuma, munīcijas un apmācības ziņā un ļautu Ukrainai sevi aizsargāt,” pauda ASV Apvienotās štābu komiteju priekšsēdētājs ģenerālis Marks Millijs. “Palielinātās ukraiņu kaujas spējas ļaus Ukrainas militārajai vadībai nākotnē izstrādāt un realizēt dažādas iespējas savu mērķu sasniegšanai un kara sekmīgai izbeigšanai,” viņš piebilda.

Vairāk nekā 600 ukraiņu karavīru februārī pabeidza piecu nedēļu apmācības programmu Vācijā, kas ietvēra militārās pamatprasmes kopā ar medicīnas apmācību un instruktāžu par kombinēto ieroču operācijām ar “Bradley” un “Stryker” kaujas mašīnām. Šie karavīri jau atgriezušies kaujas laukā, un apmācību uzsākuši jau nākamie vairāki simti karavīru.

Zināms, ka ASV amatpersonas mudinājušas Kijivu taupīt artilērijas lādiņus un izmantot tikai precīzu uguns atbalstu. Īpaši lielas bažas artilērijas patēriņš rada Bahmutā, kur ir ļoti liela kauju intensitāte.

“Pentagonā uzskata, ka viņi pārāk ātri tērē munīciju,” komentē atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess. “Atvainojiet, taču šie vīri ir sīvā cīņā par savas valsts izdzīvošanu, un viņu pretiniekam ir milzīgs pārsvars artilērijas munīcijas krājumos.”

Kijiva vēl nav izvēlējusies turpmāko stratēģiju, norāda ASV amatpersonas, taču būtībā pastāv divas iespējas: virzība uz dienvidiem caur Hersonu iekšā Krimā, vai arī virzība uz austrumiem no ziemeļu puses un pēc tam uz dienvidiem, nogriežot Krievijas sauszemes apgādes ceļus. Ticamākā no šīm iespējām ir otrā, jo Krievija ir izveidojusi pamatīgas aizsardzības pozīcijas Dņepras upes austrumu pusē.

Potenciālie Ukrainas pretuzbrukuma scenāriji marta sākumā tika izspēlēti Vīsbādenē, Vācijā notikušajās militārajās “kara spēlēs”, kurās piedalījās amerikāņu ģenerāļi kopā ar Ukrainas militāro vadību, lai palīdzētu Kijivai izplānot nākamo iespējamo kara posmu. Publiski amatpersonas ir izteikušās, ka viss ir Ukrainas vadības rokās, kad un kurā virzienā uzsākt pretuzbrukumu, kā arī, vai turpināt uzturēt Bahmutas aizsardzību.

Pēc Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas sanāksmes tika izziņotas arī papildu munīcijas un militārā aprīkojuma piegādes. Kanāda nosūtīs aptuveni 8000 155 mm lādiņus un 12 pretgaisa aizsardzības raķetes, kā arī vairāk nekā 1800 105 mm tanku mācību munīcijas vienību. Februāra beigās Kanāda uzsāka arī “Leopard 2” tanku piegādi, kopā plānots piegādāt astoņus šādus tankus.

Par 10 “Leopard 2” tanku piegādi pēc Ramšteinas-10 paziņojusi arī Zviedrija. Kopā no deviņām valstīm sagaidāma ap 150 tanku piegāde Ukrainai. Norvēģija kopā ar ASV strādā pie NASAMS pretgaisa aizsardzības sistēmu nosūtīšanas Ukrainai. Par papildu atbalstu paziņojušas arī Nīderlande un Slovēnija, kā arī Igaunija, kas sagatavojusi jaunu militārās palīdzības paketi nepilna pusmiljona eiro vērtībā.

Dalies ar šo ziņu