Krievijas vadība sargā Maskavas un Sanktpēterburgas iedzīvotājus; tuvinieki lūdz saudzēt mobilizētos

Konfliktu zonas
LETA/DPA/BBC
Karu atbalstošs plakāts Maskavā
Foto: AFP/Scanpix

Krievijas vadība valsts bagātākās pilsētas Maskavu un Sanktpēterburgu, kā arī turīgākos iedzīvotājus cenšas pasargāt no kara sekām, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta ziņojumā. Tikmēr Maskavas apgabalā mobilizēto karavīru mātes un sievas ierakstījušas video, kurā lūdz tuviniekus nesūtīt uz triecienbrigādēm "kā gaļu", svētdien vēsta britu raidsabiedrības BBC krievu redakcija.

"Krievijai turpinot ciest ārkārtīgi smagus zaudējumus, sekas dažādos Krievijas reģionos ir stipri atšķirīgas," teikts ziņojumā.

"Proporcionāli iedzīvotāju skaitam bagātākās pilsētas Maskava un Sanktpēterburga ir relatīvi neskartas. Šī tendence sevišķi izteikta ir attiecībā uz valsts elites ģimenēm."

Daudzos austrumu reģionos kritušo skaits proporcionāli iedzīvotāju skaitam ir 30-40 reizes lielāks nekā Maskavā.

"Dažās vietās vissmagāk cieš mazākumtautības. Astrahaņā 75% upuru ir kazahu un tatāru mazākuma kopienu vidū."

"Krievijas Aizsardzības ministrijai cenšoties risināt kaujas personāla deficīta problēmu, Krievijas sabiedrības turīgāko un ietekmīgāko elementu izolācija [no kara sekām], visticamāk, arī turpmāk būs viens no nozīmīgākajiem jautājumiem," teikts ziņojumā.

ASV izlūkdienesti uzskata, ka Krievijai šobrīd trūkst munīcijas un karavīru, lai šogad Ukrainā sagrābtu lielas teritorijas, tāpēc tā var pāriet pie stratēģiskās atturēšanas un esošo pozīciju aizsardzības, šādi paildzinot karu.

Tikmēr platformā "Telegram" kanālā "Mobiļizacija.Novosti" ("Mobilizācija.Ziņas") publicētā video Krievijā dzīvojošas sievietes sūrojas, ka viņu radinieki norīkoti uz triecienbrigādi un nosūtīti uz saskares līniju pēc četrām apmācību dienām.

Sākotnēji mobilizētie gatavoti par artilēristiem. Decembrī viņi nosūtīti uz kauju zonu, kur viņi divus mēnešus gaidījuši ieročus.

Tagad mobilizētie tiek "mesti kā gaļa sturmēt nocietinātos rajonus" pa pieciem cilvēkiem "pret labi apmācītiem 100 cilvēkiem".

Pēdējo nedēļu laikā teju katru dienu publiski izskanējušas sūdzības, ka mobilizētie no teritoriālās aizsardzības vienībām tiek nodoti Krievijas okupēto Ukrainas reģionu marionešu administrāciju militāro struktūru pakļautībā un nosūtīti frontālos triecienos Ukrainas nocietinātajiem rajoniem.

Varas pārstāvji visbiežāk problēmas risina vienā veidā - vispirms noliedz, ka mobilizētie tiktu izmantoti triecienos, bet pēc tam pārceļ viņus no priekšējām līnijām.

Dalies ar šo ziņu