Ukraina: Nepieciešamas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", lai neitralizētu Kinzhal raķetes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Newsweek
Polijas armija apgūst pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" lietošanu
Foto: Polijas armija apgūst pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" lietošanu Foto: Reuters/Scanpix

Lai notriektu Krievijas bruņoto spēku rīcībā esošās hiperskaņas raķetes "Kinzhal", Ukrainai nepieciešamas ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", paziņoja Ukrainas amatpersonas pēc trešdien notikušā masveida raķešu trieciena.

Pēdējā trieciena laikā tika raidītas sešas raķetes "Kinzhal", 28 no gaisa palaižamās raķetes "Kh-101" vai "Kh-555", 20 no jūras palaižamās raķetes "Kalibr", sešas pretkuģu raķetes "Kh-22", divas pretkuģu raķetes "Kh-31" un sešas vadāmās zeme-gaiss raķetes "Kh-59".

Kā ziņots, raķetes "Kinzhal", kas pazīstamas arī ar nosaukumu "Dagger", Krievijas militārie spēki izmantoja arī kara pirmajā mēnesī, uzbrūkot militārai noliktavai Ukrainas rietumos.

Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrijas pakļautībā izveidotais Stratcom centrs tviterī toreiz paziņoja, ka Ukrainai pašlaik "nav līdzekļu, kas varētu pretdarboties šādām raķetēm". Šādu uzdevumu varētu veikt ASV pretgaisa aizsardzības sistēma "Patriot", tāpēc ir svarīgi, lai šī pretgaisa aizsardzības sistēma pēc iespējas ātrāk nonāktu Ukrainā.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs toreiz paziņoja, ka "Patriot" būs Krievijas artilērijas mērķis. Krievijas prezidents Vladimirs Putins tās nosauca par "diezgan vecām sistēmām" un apsolīja tās iznīcināt.

Kā ziņots, armijas sekretāra palīgs iegādes, loģistikas un tehnoloģiju jautājumos Duglass Bušs trešdien "Defense News" sacīja, ka viņš sagaida, ka "Patriot" sistēmas ieradīsies Ukrainā "ļoti drīz" un būs gatavas rīcībai. ASV spēki ir apmācījuši Ukrainas kaujiniekus, kā izmantot šīs iekārtas.

Plašsaziņas līdzekļu apaļā galda diskusijas laikā 25. janvārī D. Bušam tika uzdots jautājums par piegādes termiņiem un to, cik ilgam laikam ir jāpaiet apmācībai, lai ukraiņi apgūtu šo sistēmu lietošanu.

"Ar pietiekamu motivāciju un īpašu piekļuvi tām 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā mēs varam apmācīt cilvēkus ļoti ātri," sacīja D. Bušs. "ASV armija zina, kā to darīt, un mēs to darām tieši tagad. Un dažos gadījumos, ziniet, tas, ko mēs uzskatītu par pilnu apmācības programmu, varbūt 60 procenti no tās varētu būt kritiski svarīgas lietas, kas viņiem patiešām ir nepieciešamas, lai dotos kaujā," viņš piebilda.

Dženifera Ēriksone, Bostonas koledžas politikas zinātņu un starptautisko studiju asociētā profesore, "Newsweek" sacīja, ka ASV bieži vien ieroču pārdošanā saskata mērķi, "kas sniedzas tālāk par to tūlītējo lietderību kaujas laukā", jo īpaši attiecībā uz modernām pretraķešu aizsardzības sistēmām un citiem augsto tehnoloģiju ieročiem, "lai apliecinātu politisku atbalstu".

"Patriot" sistēmu ir iegādājušies citi tuvi ASV sabiedrotie, bet tā nav sistēma, kas ir vispārēji pieejama jebkuram pircējam," teica Dž. Ēriksone. "Domāju, ka, nosūtot "Patriot" uz Ukrainu, tiek mēģināts signalizēt ne tikai par politisko atbalstu, bet, ņemot vērā nepieciešamo apmācību un mainīgās cerības saistībā ar konfliktu, arī par ilgtermiņa politisko atbalstu."

Atvaļinātais ASV ģenerālis Marks Hertlings sākotnēji bija viens no tiem, kas neuzskatīja "Patriot" par "sudraba lodi" Ukrainas spēkiem.

"Šīs sistēmas netiek pārvietotas pa kaujas lauku," M. Hertlings teica pirms Ziemassvētkiem. "Jūs tās izvietojat vietā, kas aizsargā jūsu stratēģiskāko mērķi, piemēram, pilsētu."

Aizsardzības amatpersonas tajā pašā laikā teica, ka apmācība ir "vairāku mēnešu process". Šobrīd nav zināms, cik daudz ukraiņu tiks apmācīti.

Dalies ar šo ziņu