Polija ar tanku piegādi Ukrainai cer parādīt piemēru citām valstīm

Konfliktu zonas
LETA/DPA
Vācijas tanks "Leopard 2"
Foto: Vācijas tanks "Leopard 2" Foto: Reuters/Scanpix

Polijas lēmums sūtīt vācu ražotos tankus "Leopard 2" uz Ukrainu daļēji tika pieņemts ar domu iedrošināt citas valstis rīkoties līdzīgi, ceturtdien paziņojis Polijas valdības preses pārstāvis. Viņš konkrēti neminēja Vāciju, lai gan pret to pieaug spiediens nosūtīt Ukrainai modernus smagos tankus. Arī Somija ir izteikusi piesardzīgu gatavību piegādāt Ukrainai tankus "Leopard 2", ja tanku piegādei tiku radīts kopīgs Eiropas projekts.

Vācijas vicekanclers un ekonomikas ministrs Roberts Hābeks ceturtdien paziņojis, ka Berlīne neliegs Polijai eksportēt tankus uz Ukrainu.

"Vācijai nevajadzētu stāvēt ceļā, kad citas valstis pieņem lēmumu atbalstīt Ukrainu, neatkarīgi no tā, kādu lēmumu pieņems Vācija," atzina Hābeks.

Vācijā ražota bruņojuma nodošanai trešajām pusēm ir nepieciešamas Berlīnes atļauja.

Polijas prezidents Andžejs Duda trešdien pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Ukrainas rietumu pilsētā Ļvivā paziņoja, ka Varšava koalīcijas ietvaros nosūtīs Ukrainai tankus "Leopard".

Jautāts, kādēļ Polija pirmā izrādījusi gatavību piegādāt Ukrainai tankus, Polijas valdības pārstāvis Pjotrs Millers norādīja, ka Polija baidās kļūt par Krievijas nākamo upuri.

"Ja mēs neaizstāvēsim Ukrainas neatkarību, mēs būsim nākamais mērķis," norādīja Millers.

Polija vēlas, lai Ukraina spēj sevi aizstāvēt, un šim nolūkam tai nepieciešams bruņojums, uzsvēra Millers.

"Šāda veida politiskajam spiedienam vajadzētu novest pie citu Eiropas valstu pievienošanās," viņš piebilda.

Ja šim nolūkam tiktu radīts kopīgs Eiropas palīdzības projekts Ukrainai, būtu nepieciešama arī Somijas piedalīšanās, ziņu aģentūrai STT sacīja Somijas prezidents Sauli Nīniste.

Viņš norādīja, ka Somijas situācija ir īpaša, jo tā vēl nav NATO dalībvalsts un tai ir robeža ar Krieviju. Ja tanki tiktu nodoti Ukrainai, Somijas ieguldījums nebūtu pārāk liels, viņš piebilda. Somijai ir vairāk nekā 200 tanki "Leopard 2", kas ražoti Vācijā, ziņoja STT. Somijai, pirms tanku nodošanas Ukrainai, būtu jāsaņem Vācijas atļauja.

Dalies ar šo ziņu