ISW: Krievijas spēki, iespējams, ieņēmuši Soledaru

Konfliktu zonas
LETA/BBC
Kara postījumi Soledarā
Foto: Kara postījumi Soledarā Foto: AP/Scanpix

Krievijas spēki kontrolē lielu daļu, ja ne visu Doneckas apgabala Soledaru, un tiem, acīmredzot, izdevies izspiest Ukrainas spēkus no apdzīvotās vietas rietumu nomalēm, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

Vienlaikus ISW eksperti uzskata, ka "iespējamā Soledaras sagrābšana 11.janvārī nav operatīvi svarīga situācijas attīstība - un diez vai liecina par drīzu Bahmutas ielenkšanu".

ISW ziņojumā norādīts, ka ceturtdien Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņoja par Krievijas uzbrukumu atvairīšanu Solas ciemā, kas atrodas aptuveni kilometru uz ziemeļrietumiem no Soledaras. Tomēr atšķirībā no iepriekšējām dienām Ukrainas armija neziņoja, ka tai izdevies atvairīt uzbrukumu pašā Soledarā.

Tajā pašā laikā Krievijas avoti rakstīja, ka Krievijas armija pabeidz Soledaras attīrīšanu, un militārie blogeri "Telegram" kanālos publicēja kadrus, kuros redzami algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki ejot pa pilsētas ielām.

"Visi pieejamie pierādījumi liecina, ka Ukrainas spēki vairs neuztur organizētu aizsardzību Soledarā," secina ISW eksperti.

Taču tajā pašā laikā viņi norāda, ka "Krievijas informatīvo operāciju rezultātā Soledaras nozīme tiek pārspīlēta" un sauc tās sagrābšana "labākajā gadījumā ir taktiska Pirra uzvara Krievijai".

"ISW turpina uzskatīt, ka Soledaras - aptuveni 14,2 kvadrātkilometrus lielas apdzīvotā vietas - sagrābšana neļaus Krievijas spēkiem iegūt kontroli pār kritiski svarīgajām Ukrainas sakaru līnijām ar Bahmutu - un nenostādīs tos labākā pozīcijā, lai ielenktu pilsētu īstermiņa perspektīvā," teikts paziņojumā.

ISW eksperti norāda, ka Krievijas armijai, "iespējams, izdevās sagrābt Soledaru, novirzot ievērojamus resursus taktisko panākumu sasniegšanai, kas to ir novājinājis".

"Krievijas spēki var mēģināt uzturēt augstu uzbrukumu tempu Bahmutas rajonā, taču šie centieni nedos operatīvi nozīmīgus rezultātus, jo tie ir zaudējuši kaujas spējas un ir noplicināti," teikts ISW ziņojumā.

Dalies ar šo ziņu