Krievijas izraisītā kara apskats – 1. decembris

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraiņu karavīrs
Foto: Ukraiņu karavīrs Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijas pašpasludinātais diktators Aleksandrs Lukašenko turpināja izvirzīt informatīvus nosacījumus, lai pretotos Krievijas spiedienam iesaistīties karā pret Ukrainu, apgalvojot, ka NATO gatavojas uzbrukt Baltkrievijai. A.Lukašenko apsūdzēja Ukrainu un NATO arvien biežākajās provokācijās Baltkrievijas un Ukrainas robežas tuvumā un paziņoja, ka Ukraina cenšas ievilkt NATO spēkus karā, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War).

A. Lukašenko turpināja izvirzīt informatīvus nosacījumus, lai pretotos Krievijas spiedienam iesaistīties karā pret Ukrainu, apgalvojot, ka NATO gatavojas uzbrukt Baltkrievijai. A. Lukašenko apsūdzēja Ukrainu un NATO arvien biežākajās provokācijās Baltkrievijas un Ukrainas robežas tuvumā un paziņoja, ka Ukraina cenšas ievilkt NATO spēkus karā.

Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins paziņoja, ka tieša gatavošanās karam nenotiek un Baltkrievija tikai aizstāvēs savu teritoriju. Ukrainas Galvenās militārās izlūkošanas pārvaldes (GUR) pārstāvis Vadims Skibickis ziņoja, ka nav pazīmju, ka Baltkrievijas teritorijā tiktu veidota trieciengrupa. A.Lukašenko un V.Hreņins, visticamāk, izteica šos komentārus, lai atbalstītu to, ko "ISW" jau iepriekš novērtēja kā notiekošo informācijas operāciju, kuras mērķis ir nostiprināt Ukrainas spēkus uz robežas ar Baltkrieviju. A. Lukašenko un V.Hreņins, visticamāk, arī koncentrēja informācijas operāciju uz iespējamo NATO agresiju un provokatīvām darbībām Baltkrievijas pierobežā, lai liktu noprast, ka Baltkrievijas militārajiem spēkiem ir jāpaliek Baltkrievijā, lai aizsargātos pret potenciālu NATO agresiju, un tādējādi radītu informatīvus nosacījumus, lai nepakļautos Krievijas spiedienam sākt karu Ukrainā. "ISW" turpina vērtēt, ka Baltkrievijas iesaistīšanās Krievijas karā Ukrainā ir ļoti maz ticama.

Krievijas spēki turpināja centienus aizsargāties pret Ukrainas pretuzbrukuma operācijām un atgūt zaudētās pozīcijas gar Svatoves-Kreminnas līniju. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki turpināja atvairīt Krievijas sauszemes uzbrukumus pie Novoseļivskas (14 km uz ziemeļrietumiem no Svatoves) un Stelmahivkas (15 km uz ziemeļrietumiem no Svatoves). Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievija neļāva Ukrainas spēkiem virzīties uz priekšu Kuzemivkas virzienā (13 km uz ziemeļrietumiem no Svatoves). Ukrainas ģenerālštāba priekšnieka vietnieks Oleksijs Hromovs ziņoja, ka Ukrainas spēki paredz, ka Krievija mēģinās atsākt uzbrukuma operācijas Limanas virzienā, lai atgūtu iniciatīvu. O.Hromovs piebilda, ka krievi veido aizsardzības līnijas Svatoves un Limanas virzienā, lai nepieļautu ukraiņu virzīšanos uz priekšu. Bijušais Luhanskas Tautas Republikas (LNR) vēstnieks Krievijā Rodions Mirošņiks apgalvoja, ka Ukrainas spēki pārvieto elitārās ukraiņu brigādes uz Limanas un Kupjanskas virzienu, lai nepieļautu Krievijas virzīšanos uz priekšu, taču šobrīd tam nav atrodami pierādījumi.

Krievijas kaujas rezerves bataljons "BARS-13" apgalvoja, ka Ukrainas spēki pastiprinājuši sauszemes uzbrukumus Kreminnas apkārtnē. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki atvairījuši Ukrainas uzbrukumu Kreminnas apkārtnē Červonopopivkas virzienā (6 km uz ziemeļrietumiem no Kreminnas). Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas spēku uzbrukumu pie Bilohorivkas (10 km uz dienvidiem no Kreminnas). Viens Krievijas avots ziņoja, ka Ukrainas spēki ievērojami pavirzījās uz dienvidrietumiem no Červonopopivkas, un pauda bažas par iespēju, ka Ukrainas spēki varētu pastiprināt savas pozīcijas šajā rajonā, lai izspiestu tur esošo Krievijas aizsardzības līniju. Cits Krievijas avots apgalvoja, ka Krievija ar drona palīdzību esot atklājusi Ukrainas spēkus Žitlivkā uz šosejas R66 uz Kreminnu.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 1. decembris
Krievijas izraisītā kara situācija – 1. decembris George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki, visticamāk, turpināja gūt nelielus panākumus Bahmutas apgabalā 1. decembrī notiekošo uzbrukuma operāciju laikā. Ukrainas avoti ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas spēku uzbrukumus Bahmutas tuvumā. Sociālo mediju avoti un kāds Krievijas militārias blogeris publicēja fotogrāfijas, kurās redzami Krievijas spēki uz dienvidiem no Bahmutas, Kurdjumivkas un Ozarianivkas rajonā. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki pilnībā kontrolē Andrijivku (10 km uz dienvidiem no Bahmutas). Publicētajos ģeolokācijas kadros redzams, ka Ukrainas spēki atkāpjas no pozīcijām rietumu pusē no šosejas, kas iet caur Opitni (4 km uz dienvidiem no Bahmutas). Kāds Krievijas militārais blogeris publicēja kadrus, kuros bija redzams, ka Krievijas spēki veic uzbrukuma operācijas uz rietumiem no Kurdjumvkas, un apgalvoja, ka Krievijas spēki tagad kontrolē lielāko daļu Horlivkas-Bahmutas šosejas. "CNN" 1. decembrī publicēja videoreportāžu, kurā Ukrainas militārie komandieri Bahmutas apgabalā korespondentam stāsta, ka krievu armija ir pārspēkā, taču saskaras ar nopietnām apgādes problēmām. Ukrainas militārie komandieri "CNN" korespondentam arī pastāstīja, ka Krievijas spēki velta ievērojamus spēkus uzbrukumiem Bahmutas apgabalā un cieš lielus zaudējumus. "ISW" jau iepriekš ir vērtējusi, ka Krievijas centieni ieņemt Bahmutu ir dārgi centieni, kas koncentrēti uz pilsētu ar ierobežotu operatīvo nozīmi.

Krievijas spēki 1. decembrī turpināja veikt uzbrukuma operācijas Avdijivkas-Doņeckas pilsētas rajonā. Ukrainas spēki atvairīja Krievijas uzbrukumus 37 km uz dienvidrietumiem no Avdijivkas pie Krasnohorivkas, Vodjanes, Pervomaiskes, Marinkas, Nevelskas un Novomihaiļivkas un 6 km uz ziemeļaustrumiem no Avdijivkas pie Kamiankas. Doņeckas Tautas Republikas (DNR) Tautas milicija apgalvoja, ka DNR bataljoni "Sparta" un "Somālija" atvairīja Ukrainas pretuzbrukumu pie Vodjanes. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki atvairīja Ukrainas pretuzbrukumus arī pie Novomihaiļivkas. Kāds Krievijas milblogeris apgalvoja, ka Ukrainas un Krievijas spēki turpināja kaujas Marinkas rietumu daļā.

Krievijas spēki 1. decembrī turpināja veikt aizsardzības operācijas Doņeckas rietumu un Zaporižjas austrumu apgabalā. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki šajā frontē uztur aizsardzības līnijas. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki atvairīja Ukrainas pretuzbrukumu pie Volodimirvkas, Doņeckas apgabalā (43 km uz dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas). Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki turpināja regulāru netiešo apšaudi gar kontaktlīniju Doņeckas un Zaporižjas apgabala austrumos.

1. decembrī Krievijas spēki turpināja veikt aizsardzības pasākumus, būvēt nocietinājumus un pārvietot personālu Dņepras upes austrumu krastā Hersonas apgabalā. Ukrainas Dienvidu operatīvās pavēlniecības preses pārstāve Natālija Humeņuka paziņoja, ka Krievijas spēki izved tehniku, ieročus un vienības no neprecizētām apdzīvotām vietām Dņepras upes kreisajā krastā. Ukrainas ģenerālštāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Oleksijs Hromovs paziņoja, ka Ukrainas pavēlniecība sagaida, ka Krievijas spēki saglabās savas pozīcijas austrumu krastā un veiks vietējas uzbrukuma operācijas, lai šīs pozīcijas uzlabotu. Pretrunīgie ziņojumi par Krievijas militārajām pozīcijām austrumu krastā saistībā ar Dņepras upi liecina, ka Krievijas spēki pašlaik maina savu spēku izvietojumu Hersonas apgabalā, taču nav skaidrs, kā tieši.

Krievijas militāro spēku pārvietošanās Zaporižjas apgabalā var liecināt, ka Krievijas spēki nespēj aizstāvēt kritiski svarīgas teritorijas apstākļos, kad pieaug Ukrainas triecienu skaits pret Krievijas spēku koncentrāciju un loģistiku. Ukrainas Ģenerālštābs 1. decembrī ziņoja, ka Krievijas spēki ir atvilkuši vai patlaban izved personālu no Polohas, Mihaiļivkas un Inženernes Zaporižjas apgabalā. Ukrainas Ģenerālštābs arī ziņoja, ka Krievijas okupācijas amatpersonas Burčakā veic skaitīšanu, gatavojoties turpmākajiem evakuācijas pasākumiem. Ukrainas spēki iepriekšējās dienās uzbrukuši Krievijas spēku koncentrācijas vietām Mirnē, Tokmakā, Inženernē, Poļohijā, Jasnē un Kinskij Rozdorijā Zaporižjas apgabalā. Iespējams, ka Krievijas spēki izved personālu no pozīcijām tuvāk frontes līnijai Zaporižjas apgabalā, lai samazinātu pieaugošo Ukrainas triecienu ietekmi uz Krievijas darbaspēka un tehnikas koncentrāciju. Iespējamā izvešana no Polohas ir īpaši ievērojama, jo apmetne atrodas pie kritiska ceļu krustojuma, un Krievijas spēkiem, iespējams, būtu grūtāk aizsargāt Tokmaku no iespējamām Ukrainas operācijām, ja viņi nekontrolētu šo krustojumu. Atkāpšanās no kritiskas pozīcijas var liecināt, ka Krievijas spēki nespēj aizsargāt visu frontes līniju Zapirožjas apgabalā un nosaka prioritātes, kur koncentrēt spēkus.  Tomēr tikpat iespējams, ka Krievijas spēki pārorientē savu grupējumu Zaporižjas apgabalā un var pārvietot dažādus personālsastāvus atpakaļ uz šīm apdzīvotajām vietām.

Hromovs paziņoja, ka Krievijas spēki koncentrē rezerves Krimas ziemeļos, lai pastiprinātu karaspēku austrumu krastā Hersonas apgabalā un Orihivas virzienā Zaporižjas apgabalā. Džankoja un apkārtējās apdzīvotās vietas ir kļuvušas par lielāko Krievijas militāro bāzi Krimā, ņemot vērā Krievijas militārā personāla un ekipējuma pārvietošanas un izvietošanas apjomu. Krievijas spēki, iespējams, tur rezerves, lai atbalstītu šos frontes posmus Ukrainā, sagaidot, ka Ukrainas spēki drīz varētu veikt uzbrukuma operācijas šajās teritorijās.

Ukrainas amatpersonas turpināja atzīt, ka Ukrainas spēki 1. decembrī veic operācijas Kinburnas ragā, taču Ukrainas spēki vēl nav atbrīvojuši šo teritoriju. "ISW" jau iepriekš novērtēja, ka Ukrainas spēki varētu labāk veikt potenciālās operācijas Dņepras upes kreisajā krastā Hersonas apgabalā no Kinburnas kāpas.

Kremļa finansiālā spriedze turpina vairot iekšējos nemierus. Kāds Krievijas avots dalījās ar videoierakstu, kurā redzams, kā Krievijas Komunistiskās partijas deputāts Oļegs Mihailovs valdības sēdē Komi republikā naidīgi noskaņotajiem partijas "Vienotā Krievija" domubiedriem ierosina palielināt pabalstus veterāniem. Šis notikums ilustrē pieaugošo sašķeltību starp Krievijas nacionālistiskajām partijām pieaugošās ekonomiskās spriedzes apstākļos. Laikraksts "Financial Times" 29. novembrī arī ziņoja par Krievijas uzņēmēju pieaugošo neapmierinātību, norādot, ka vārdā nenosauktu lielu Krievijas uzņēmumu īpašnieki un vadītāji paziņojuši, ka, viņuprāt, mobilizācija būtu notikusi labāk, ja tā būtu uzticēta uzņēmumiem, nevis valdībai. Neatkarīgais Krievijas plašsaziņas līdzeklis "ASTRA" ziņoja, ka vairāk nekā 100 mobilizēto darbinieku no Maskavas apgabala nav saņēmuši solītos maksājumus.

Vāgnera grupas finansists Jevgēņijs Prigožins turpināja mēģinājumus nostiprināt Vāgnera grupas reputāciju. Rietumu plašsaziņas līdzekļi 29. novembrī ziņoja, ka Amerikas Savienotās Valstis apsver iespēju iekļaut Vāgnera grupu ārvalstu teroristu organizācijas sarakstā. Prigožins atbildēja, apgalvojot, ka Vāgnera grupa neatbilst teroristu organizācijas kritērijiem, bet Amerikas Savienotās Valstis atbilst. J. Prigožins turpināja izcelt Vāgnera panākumus, nepatiesi apgalvojot, ka Vāgnera grupa sakāva Islāma valsti Sīrijā, apturēja (neesošo) krievu "genocīdu" Doņeckas Tautas Republikā, neļāva Rietumu finansētiem teroristiem sarīkot apvērsumus Āfrikā un, jo īpaši, uzvarēja tiesas prāvā pret ASV Kolumbijas apgabalā par Krievijas iejaukšanos 2016. gada vēlēšanās. Ar Vāgneru saistīts Krievijas militārais blogeris apgalvoja, ka Vāgnera grupas mācību centrs Krievijas Federācijā ir paredzēts, lai nodrošinātu paātrinātu trīs nedēļu apmācību kursu jaunajiem dalībniekiem. Krievijas avoti dalījās ar videoierakstiem, kuros it kā redzams, kā Vāgnera grupas rekrūši trenējas Molkinā, Krasnodaras apgabalā, kā arī Belgorodas un Kurskas apgabalā.

Krievijas avoti sniedza vairāk pierādījumu par daļējas mobilizācijas turpināšanos. Kāds Krievijas milblogeris ziņoja, ka Orenburgas apgabala amatpersonas piešķīrušas vienu miljonu rubļu mobilizācijas karstajai līnijai no 2022. gada 15. decembra līdz 2023. gada 31. janvārim. Kāds Krievijas plašsaziņas līdzekļu avots ziņoja, ka kādai karavīrei, kurai oktobrī beidzās līgums ar Krievijas Aizsardzības ministriju, tika paziņots, ka viņai ir jāstrādā "līdz mobilizācijas beigām. " Cits Krievijas plašsaziņas līdzekļu avots ziņoja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tā neatbalsta Valsts domes 1. decembra likumprojektu, kas paredz atlikt mobilizāciju visiem kandidātiem un zinātņu doktoriem, kuri strādā augstskolās vai pētniecības iestādēs. Krievijas plašsaziņas līdzekļi arī ziņoja, ka Čeļabinskas cukura fabrikas darbinieki 28. novembrī saņēma mobilizācijas pavēstes, tostarp darbinieki, kas nav Krievijas pilsoņi.

Krievijas bruņotie spēki turpina cīnīties ar zemu morāles līmeni un augstu dezertēšanas līmeni. Ukrainas ģenerālštāba priekšnieka vietnieks Oleksijs Hromovs ziņoja, ka Krievijas spēkiem ir nācies pastiprināt vairākus pulkus Hersonas apgabalā ar vairāk mobilizētiem karavīriem, jo ir liels dezertieru un mobilizēto karavīru skaits, kuri atsakās cīnīties. O. Hromovs arī piebilda, ka Krievijas drošības spēki ir ziņojuši par pieaugošu dezertieru skaitu Luhanskas apgabalā - daudzi no viņiem tagad mēģina šķērsot robežu atpakaļ uz Krieviju un drošības dienesti viņus aiztur. Neatkarīgais Krievijas plašsaziņas līdzeklis "ASTRA" ziņoja, ka Krievijas spēki jau vairāk nekā mēnesi tur aptuveni 90 karavīrus, kuri atteicās karot Luhanskas apgabalā. Krievijas vietējo plašsaziņas līdzekļu lapa Magņitogorskā 29. novembrī ziņoja, ka Magņitogorskas mobilizētā personāla, kas atteicās karot, ģimenes locekļi vēršas prokuratūrā, mēģinot panākt, lai viņu ģimenes locekļi neatgrieztos frontē. Mediju lapā bija teikts, ka militārā vadība pameta Magņitogorskas mobilizēto personālu frontē, liekot tam atkāpties no savām pozīcijām, bet ne dezertēt.

Krievijas okupācijas amatpersonas turpināja centienus integrēt okupētās teritorijas Krievijas finanšu un juridiskajā sfērā. Zaporižjas apgabala okupācijas amatpersonas vietnieks Vladimirs Rogovs paziņoja, ka okupācijas amatpersonas Zaporižjas apgabalā plāno izņemt no apgrozības Ukrainas grivnas. V. Rogovs paziņoja, ka visiem apgabala uzņēmumiem līdz 2022. gada beigām ir jāmaina grivnas pret rubļiem. Doņeckas Tautas Republikas (DNR) vadītājs Deniss Pušilins paziņoja, ka mobilizācijas protokolus, tostarp pārvietošanās ierobežojumus okupētajā Doņeckas apgabalā, var regulēt tikai Krievijas federālie tiesību akti. Savukārt, Hersonas apgabala okupācijas vadītājs Vladimirs Saldo apgalvoja, ka okupācijas iestādes pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojuma strādā pie tā, lai vienkāršotu mājokļa sertifikātu saņemšanas procesu tiem okupēto Doņeckas un Luhanskas apgabalu likumīgajiem iedzīvotājiem, kuri bija meklējuši patvērumu Hersonas pilsētā.

Krievijas okupācijas iestādes turpina saskarties ar administratīvām problēmām. Ukrainas pretošanās centrs ziņoja, ka puse dzīvojamo ēku Luhanskas un Doņeckas apgabalos ir bez apkures. Ukrainas pretošanās centrs piebilda, ka masveida vīriešu mobilizācija okupētajos Donbasa apgabalos ir izraisījusi personāla trūkumu. Zaporižjas apgabala okupācijas vadītājs Jevgeņijs Balickis ziņoja, ka okupācijas amatpersonas Zaporižjas apgabalā iedzīvotājiem dod bezmaksas ogles, iespējams, lai atrisinātu apkures jautājumu.

Tiek ziņots, ka Krievijas spēki turpina izmantot Ukrainas civiliedzīvotājus un civilo infrastruktūru, lai atbalstītu savus kara centienus visā Ukrainā. Ukrainas pretošanās centrs ziņoja, ka okupācijas amatpersonas pieprasa naudu no Krimas skolotājiem, lai sponsorētu Krievijas kara centienus. Ukrainas ģenerālštābs un Ukrainas varas iestādes ziņoja, ka Krievijas spēki turpina izmantot civiliedzīvotāju objektus un pamestas mājas visā okupētajā teritorijā un ir izveidojuši lauka slimnīcu kādā skolā Zaporižjas apgabalā.

Dalies ar šo ziņu