Žurnālisti identificē 30 Krievijas kara inženierus, kas notēmē raķetes uz Ukrainu

Konfliktu zonas (Papildināts)
Sargs.lv/LETA/Ukrainska Pravda/Bellingcat.com
Agresorvalsts Krievijas uzbrukumi Ukrainai ar spārnotajām raķetēm no kuģiem Melnajā jūrā
Foto: AP/Scanpix

Neatkarīgā tiešsaistes laikraksta "The Insider", pētnieciskās žurnālistikas grupas "Bellingcat" un Vācijas žurnāla "Der Spiegel" žurnālisti sešu mēnešu garumā ir atraduši slepenu apakšvienību Krievijas Bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra sastāvā un identificējuši 30 Krievijas kara inženierus, kuri notēmē raķetes uz Ukrainas civilajiem objektiem.

"The Insider", "Bellingcat" un "Der Spiegel" kopīgajā pētījumā apgalvots, ka lielākā daļa šo kara inženieru ir jaunieši un jaunietes ar pieredzi informācijas tehnoloģiju jomā un pat datorspēļu izstrādē.

Žurnālisti slepenās grupas atrašanu sāka ar absolventu apzināšanu vienā no vadošajiem Krievijas militārajiem institūtiem, kuri ir specializējušies raķešu inženierijā un programmēšanā. Tālāk Bellingcat, analizējot Krievijas pagrīdes datu tīklus par šiem absolventiem, noskaidroja, ka daži no šiem cilvēkiem ir kontaktu sarakstā, kā darbinieki Krievijas bruņoto spēku galvenajā skaitļošanas centrā (Главный Вычислительный Центр) jeb GVC. Visi šie inženierijas absolventi ir reģistrēti kā dzīvojoši un strādājoši Maskavā, Znamenkas ielā 19, kas ir Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba oficiālā adrese.

Image
Krievijas raķešu triecienos Ukrainā iesaistītās personas
Attēls: Krievijas raķešu triecienos Ukrainā iesaistītās personas/ Bellingcat

Žurnālisti izpētīja Galvenā skaitļošanas centra priekšnieka ģenerālmajora Roberta Baranova telefonsarunu metadatus no šī gada 24.februāra līdz aprīļa beigām. Katru reizi pirms raķešu palaišanas viņam zvanīts no pulkveža Igora Bagņuka tālruņa numura, kas arī reģistrēts šajā adresē.

Bagņuka telefona zvanu izpētē noskaidrots, ka viņš sazinājies ar vairāk nekā 20 kara inženieriem un IT speciālistiem no Galvenā skaitļošanas centra.

Image
Agresorvalsts Krievijas bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra pulkvedis Igors Bagņuks
Foto: Agresorvalsts Krievijas bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra pulkvedis Igors Bagņuks/Bellingcat

Pamatojoties uz atkārtotajiem zvaniem, žurnālisti rekonstruēja 33 kara inženieru apakšvienību, kas pakļauta Bagņukam, un sasaistīja atsevišķus spārnoto raķešu triecienus ar konkrētām šīs apakšvienības komandām.

Pētījumā teikts, ka Galvenā skaitļošanas centra apakšvienībā ir trīs komandas, no kurām katra programmē viena konkrēta raķešu tipa lidojuma trajektorijas. Viena komanda ar 10 kara inženieriem notēmē jūrā bāzētās raķetes "Kalibr", otra ar astoņiem kara inženieriem notēmē uz zemes bāzētos operatīvi taktiskos raķešu kompleksus "Iskander", bet trešā ar deviņiem kara inženieriem notēmē gaisā bāzētās raķetes H-101. 

Virsnieks vārdā Antons Timošinovs un pulkvežleitnants Bagņuks sazinājās ar katru no trim grupu locekļiem.

Daļa no atbildīgajām personām, kuras realizēja raķešu triecienus Ukrainā, visu savu karjeru ir pavadījušas armijā vai flotē un pēc tam ieguvušas militārās inženierijas specializāciju, taču pārsvarā grupas inženieri ir gados jauni cilvēki, gandrīz divdesmit gadu vecumā. Četriem jaunākajiem dalībniekiem ir tikai 24 gadi. Lai gan daudziem no viņiem bija iepriekšēja civilās matemātikas vai IT izglītība, viņi visi ir izgājuši militārās inženierijas apmācību Stratēģisko raķešu spēku militārajā akadēmijā vai Militārās jūras inženierzinātņu institūtā.

Image
Krievijas bruņoto spēku galvenā skaitļošanas centra darbinieku kopbilde
Foto: Krievijas bruņoto spēku galvenā skaitļošanas centra darbinieku kopbilde 2013. gadā/ Bellingcat

Atšķirībā no saviem militārajiem vienaudžiem, no kuriem lielākā daļa ir pakļauti vismaz zināmam personiskam riskam frontes līnijas tuvumā, šie jaunieši strādā drošos komandcentros Maskavā vai Sanktpēterburgā un turpina savu ikdienas dzīvi bez tuvas sajūtas par karu, kurā tiem ir izšķiroša loma.

Šo personu pašreizējie kara laika atalgojums nav zināms, taču nopludinātie algu dati par dažiem biedriem no 2018. līdz 2020. gadam, kas pieejami datu apkopotājos, kā Glaz Boga, liecina, ka atalgojuma likmes ir palielinājušās no mēneša vidēji 80 000 rubļiem (1309 EUR) 2018. gadā līdz vidēji 130 000 rubļiem (2127 EUR) 2020. gadā.

Bellingcat publiskotais pētījums par slepenu apakšvienību Krievijas Bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra sastāvā, atklāj nozīmīgu informāciju par tās dalībniekiem un norāda uz viņu saistību un atbildību par vairākiem Krievijas raķešu uzlidojumiem Ukrainai, kā vienu no svarīgākajiem minot 10. oktobra uzbrukumu, kas līdz šim bijis spēcīgākais kopš kara sākuma. Arī nākamo dienu raķešu uzlidojumi atstāja šausminošas sekas, nogalinot simtiem cilvēku un miljoniem atstājot bez elektrības Kijivas, Ļvivas, Vinnicas un Dņipro reģionos.

Dalies ar šo ziņu