ASV paziņo par jaunu militāro palīdzību Ukrainai 725 miljonu dolāru apmērā

Konfliktu zonas
LETA/UNIAN

ASV prezidents Džo Baidens piektdien paziņoja par jaunu militāro palīdzību 725 miljonu ASV dolāru apmērā, kas tiks nodota Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Attiecīgs dokuments tika publicēts Baltā nama vietnē, neminot sīkākas detaļas par to, tieši kam tiks novirzīti šie līdzekļi.

"Saskaņā ar pilnvarām, kuras man kā prezidentam piešķīrusi ASV Konstitūcija un ASV likumi, es deleģēju valsts sekretāram pilnvaras vadīt līdz 725 miljonu ASV dolāru piešķiršanu par aizsardzības aprīkojumu un Aizsardzības ministrijas pakalpojumiem, kā arī militārām mācībām un sagatavošanu, lai sniegtu palīdzību Ukrainai," teikts paziņojumā Baltā nama vietnē.

Ziņu aģentūra "Reuters" iepriekš ziņoja, ka ASV nosūtīs Ukrainai munīciju un armijas kravasmašīnas "Humvee" jaunas palīdzības paketes 725 miljonu dolāru apmērā ietvaros.

ASV Aizsardzības ministrija piektdienas vakarā paziņoja, ka ASV sniedz palīdzību "Ukrainas kritisko vajadzību apmierināšanai drošības un aizsardzības jomā". 

Pentagons informēja, ka jaunajā militārās palīdzības paketē būs papildu munīcija augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām (HIMARS), 23 tūkstoši 155 milimetru artilērijas šāviņu, 500 augstas precizitātes 155 milimetru artilērijas šāviņu, pieci tūkstoši 155 milimetru kalibra zalvju attālinātās prettanku mīnēšanas sistēmām (RAAM), 5000 prettanku bruņojuma vienību, ātrgaitas pretradiācijas raķetes (HARM), vairāk nekā 200 augstas mobilitātes daudzfunkcionālo riteņu transportlīdzekļu (HMMWV), strēlnieku ieroči ar vairāk nekā 2 miljoniem munīcijas vienību, kā arī medicīnas līdzekļi. 

Pentagons precizēja, ka no 2021.gada janvāra ASV piešķīrušas vairāk nekā 18,2 miljardus dolāru kā palīdzību Ukrainai drošības jomā, bet kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma - apmēram 16,8 miljardus dolāru.

Dalies ar šo ziņu