Krievijas izraisītā kara apskats – 12. oktobris

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraiņu karavīri
Foto: Ukraiņu karavīri Foto: AP/Scanpix

Šķiet, ka Krievija ir pastiprinājusi informācijas operācijas, lai nepatiesi attēlotu Ukrainu kā teroristisku valsti. Vairāki Krievijas avoti nāca klajā ar nepārbaudītiem apgalvojumiem, ka Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieki 12. oktobrī Sverdlovskas, Maskavas un Brjanskas apgabalos aizturējuši Ukrainas pilsoņus par iespējamu "teroristu uzbrukumu" plānošanu. Apgalvojumi par gatavošanos iespējamām Ukrainas aktivitātēm Krievijā saskan ar plašāku mēģinājumu radīt informatīvus nosacījumus, lai reaģētu uz Ukrainas mēģinājumiem oficiāli pasludināt Krieviju par teroristisku valsti, jo īpaši pēc nesenajiem masveida uzbrukumiem Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai un dzīvojamajiem rajoniem, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas informatīvajā telpā, iespējams, tiek radīti arī nosacījumi, lai attaisnotu turpmākus masveida uzbrukumus Ukrainas dzīvojamiem rajoniem. "ISW" jau iepriekš ir novērtējusi, ka šādi uzbrukumi ir daļa no Krievijas kara taktikas un, visticamāk, tie tiks izmantoti neatkarīgi no informatīvajiem nosacījumiem. Krievijas varas iestādes var arī radīt nosacījumus viltus karoga uzbrukumiem Krievijai, kas tiktu uzskatīti par Ukrainas īstenotiem terorisma aktiem.

Iespējams, ka Krievijas spēki ir ieveduši ar Irānas Islāma revolucionāro gvardes korpusu (IRGC) saistītu personālu okupētajās teritorijās Ukrainā, lai apmācītu Krievijas karaspēku "Shahed-136" dronu izmantošanā. Ukrainas pretošanās centrs 12. oktobrī ziņoja, ka Krievijas spēki uz Džankoji Krimā un Zaļiznijas ostu ieveda nenoteiktu skaitu Irānas instruktoru, lai mācītu Krievijas spēkiem izmantot uzbrukuma dronus. Pretošanās centrs paziņoja, ka Irānas instruktori kontrolē bezpilota lidaparātu palaišanu uz civiliem mērķiem Ukrainā, tostarp Nikolajevas un Odesas apgabalā. IRGC ir galvenais Irānas bezpilota lidaparātu inventāra operators, tāpēc šie Irānas instruktori, visticamāk, ir IRGC darbinieki.

Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukrainas spēki 12. oktobrī turpināja veikt pretuzbrukuma operācijas Svatoves un Kreminnas virzienā. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki atvairīja Ukrainas uzbrukumus Tabaivkas (24km uz ziemeļrietumiem no Svatove) un Orliankas (29km uz ziemeļrietumiem no Svatove) virzienā. Kāds Krievijas militārais blogeris apgalvoja, ka Ukrainas spēki 12. oktobrī pavirzījušies uz priekšu līdz Viļšanas nomalēm un ar pretgaisa aizsardzības sistēmām nostiprinājuši pozīcijas Dvorčinā (54km uz ziemeļrietumiem no Svatove). Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukrainas spēki neveiksmīgi mēģinājuši šķērsot Žerebetsas upi uz ziemeļrietumiem no Kreminnas pie Raihorodkas, Karmazinovkas, Andrijivkas, Makiivkas un Novoliubivkas Luhanskas apgabalā.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 12. oktobris
Krievijas izraisītā kara situācija – 12. oktobris George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

12. oktobrī Krievijas spēki turpināja veikt pretuzbrukumus uz rietumiem no Kreminnas, vienlaikus nostiprinot aizsardzības pozīcijas Svatove-Kreminnas rajonā. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas sauszemes spēku uzbrukumu Novosadovei, neraugoties uz neseniem Krievijas apgalvojumiem, ka Krievijas spēki ieņēma šo apmetni. Kāds Krievijas blogeris apgalvoja, ka Ukrainas spēki joprojām darbojas Ternijā un Jampolivkā (abas apdzīvotās vietas atrodas 17km uz rietumiem no Kreminnas), neraugoties uz līdzīgiem apgalvojumiem, ka Krievijas spēki nesen ieņēma šīs apmetnes. Krievijas blogeris piebilda, ka Krievijas spēki atguvuši kontroli pār Žherebets upes kreiso krastu un ka Torske apkārtne pašlaik ir pelēkā zona, lai gan "ISW" nevar neatkarīgi pārbaudīt šos apgalvojumus. Ukrainas un sociālo mediju avoti ziņoja, ka Krievijas spēki turpina centienus ierīkot tranšejas un nostiprinātas aizsardzības pozīcijas gar Kreminnas-Svatoves līniju. Ukrainas avoti arī ziņoja, ka Krievijas spēki turpina mīnēt tiltus un teritoriju Kreminnas-Svatoves apkārtnē. Odesas apgabala administrācijas preses pārstāvis Serhijs Bratčuks, atsaucoties uz neprecizētiem avotiem, 12. oktobrī ziņoja, ka Krievijas 488. motorizētā strēlnieku pulka 144. gvardes motorizētās strēlnieku divīzijas elementi, kas izvietoti netālu no Kreminnas, saskaras ar kritiskām apgādes problēmām pēc tam, kad Ukrainas spēki 10. un 11. oktobrī šajā rajonā uzbruka Krievijas apgādes kolonnām.

Krievijas avoti turpināja apgalvot, ka Ukrainas karaspēks 12. oktobrī veicis pretuzbrukuma operācijas Hersonas apgabala ziemeļrietumos un rietumos. Vairāki blogeri apgalvoja, ka Ukrainas spēki turpina centienus virzīties uz dienvidiem no pašreizējās frontes līnijas Hersonas apgabala ziemeļrietumos un uzbrūk virzienā uz Milovu.

Ukrainas militārās amatpersonas apstiprināja, ka Ukrainas karaspēks atbrīvojis piecas apmetnes Hersonas apgabala ziemeļos, taču kopumā saglabāja operatīvu klusumu par konkrētiem Ukrainas sauszemes manevriem šajā apgabalā. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība norādīja, ka Ukrainas karaspēks veiksmīgi atguva kontroli pār Novovasiļivku, Novohrihorivku, Nova Kamianku, Trifonivku un Červoni - visas apdzīvotās vietas Hersonas apgabala ziemeļos 25km uz dienvidiem no Dņepropetroskas apgabala robežas, ko Ukrainas spēki atbrīvoja ap 4. oktobri. Ukrainas militārās amatpersonas arī norādīja, ka Ukrainas karaspēks turpina aizturēšanas kampaņu, lai vērstos pret Krievijas koncentrācijas zonām un militārajiem resursiem Hersonas apgabalā.

Krievijas spēki 12. oktobrī turpināja sauszemes uzbrukumus Doņeckas apgabalā. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas sauszemes uzbrukumus pie Bahmutas. Krievijas avots atkārtoja apgalvojumus, ka Vāgnera grupas spēki nostiprinājušies Ivanhradā un pavirzījušies uz priekšu dažu kilometru attālumā no Bahmutas centra. Ukrainas Ģenerālštābs papildus ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas sauszemes spēku uzbrukumus uz rietumiem no Avdijivkas netālu no Pervomaiskas un uz rietumiem no Doņeckas pilsētas netālu no Krasnohorivkas. Krievijas avoti apgalvoja, ka Doņeckas Tautas Republikas (DNR) 100. brigāde veica neprecizētu virzību uz Nevelski, uz ziemeļrietumiem no Doņeckas pilsētas.

Krievijas spēki, visticamāk, pastiprina Zaporižjas apgabala frontes līniju. Krievijas spēki, visticamāk, nespēj veikt uzbrukuma operācijas Zaporižjas apgabalā. Krievijas militārie blogeri turpina paust bažas, ka Ukrainas spēki gatavojas uzsākt pretuzbrukumu Zaporižjas apgabalā, taču viedokļi par to, vai uzbrukums ir nenovēršams vai atlikts, dalās. Iespējams, ka Krievijas bruņotie spēki ir pastiprinājuši fronti ar 58. apvienotās bruņoto spēku armijas daļām. Krievijas avoti publicēja kadrus, kuros redzams, kā Krievijas 58. apvienotās bruņoto spēku armijas nekonkretizēta elementa Krievijas tanks "T-90M" šauj uz mērķi nekonkretizētā teritorijā Zaporižjas apgabala frontes līnijā. Krievijas avoti 9. septembrī ziņoja, ka Krievijas tanku ražotājs "Uralvagonzavod" piegādājis Krievijas Aizsardzības ministrijai tanku "T-90M" partiju un uzdevis rūpnīcām strādāt visu diennakti, lai palielinātu ražošanu. 

Krievijas spēki 12. oktobrī turpināja kārtējos artilērijas, gaisa un raķešu triecienus uz rietumiem no Hulaipoles, kā arī Dņepropetrovskas, Nikolajevas un Odesas apgabalos. Krievijas un Ukrainas avoti ziņoja, ka Krievijas spēki uzbruka Zaporižjas pilsētai, Nikolajevas pilsētai un Očakivai. Ukrainas Stratēģiskās komunikācijas centrs ziņoja, ka Ukrainas spēki uzbruka munīcijas noliktavai Tokmakā, iznīcinot sešas pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-300".

Krievijas spēki pēc uzbrukuma Kerčas tiltam, visticamāk, ir pastiprināti izmantojuši loģistikas līnijas caur Zaporižjas dienvidu un Doņeckas rietumu apgabalu. Ukrainas Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko 12. oktobrī publicēja kadrus, kuros redzama Krievijas militārā tehnika, tostarp transporta kravas automašīnas, degvielas kravas automašīnas un inženiertehniskais aprīkojums, kas no Mariupoles dodas gan uz austrumiem, gan rietumiem. Andrjuščenko arī paziņoja, ka Krievijas spēki Mariupolē ir izveidojuši pagaidu militārās noliktavas un dzīvojamās telpas. Krievijas reakcija, iespējams, norāda uz pastiprinātām bažām par Krievijas loģistikas līniju caur Krimu turpmāku degradāciju, neskaitot bažas par Kerčas šauruma tilta uzbrukumu.

Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) 11. oktobrī publicēja savus secinājumus par uzbrukuma Kerčas šauruma tiltam Krimā. FSB apgalvoja, ka uzbrukumā izmantotās sprāgstvielas Ukrainas valdība transportēja no Ukrainas caur Odesas ostu. Krievijas militārie blogeri atbalstīja FSB ziņojumu un izcēla šo detaļu kā daļu no saviem aicinājumiem Krievijas valdībai nepagarināt pašreizējo nolīgumu, kas ļauj Ukrainai eksportēt graudus caur Melno jūru.

Krievijas spēki turpina saskarties ar problēmām apgādāt Krievijas karavīrus ar personīgo ekipējumu, tostarp ziemas ekipējumu. Sevastopoles okupācijas gubernators Mihails Razvožajevs paziņoja, ka kāds Sevastopoles uzņēmēju apģērbu zīmols organizēja vietējo šuvēju grupu un bez maksas uzšuva Krievijas spēkiem gandrīz 400 pārus termoveļas. Razvožajevs paziņoja, ka viņš iegādāsies vēl 1000 pārus termoveļas, lai palīdzētu apgādāt Krievijas spēkus. Kāds Krievijas militārais blogeris paziņoja, ka Krievijas karavīri pārāk daudz sūdzas un ka pamatapgādes līdzekļu, piemēram, apakšveļas, tualetes papīra un ziepju, trūkums ir tikai skarba kara realitāte. Krievijas Aizsardzības ministrijas nepārtrauktā šo problēmu noniecināšana var vēl vairāk samazināt Krievijas mobilizācijas centienu efektivitāti. Krievijas Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka visi mobilizētie karavīri saņem modernu ekipējumu, aizsardzības līdzekļus, medicīnisko, taktisko ekipējumu, atbilstošus lauka formas tērpus un pirmās palīdzības aptieciņas.

Krievijas valdība turpina sūtīt uz Ukrainu vāji disciplinētus mobilizētus krievus, kuriem ir nepietiekama apmācība vai tās nav vispār. Kāda anonīma ukraiņu militārpersona esot paziņojusi, ka simtiem Krievijas karavīru, kuriem piedāvāta apžēlošana par piedalīšanos kaujās, jau ir parādījušies kaujas laukā Ukrainā un ka daži jau ir devušies prom. Vairāk nekā 100 Krievijas iesauktie no Brjanskas esot atteikušies doties uz Ukrainu no savas bāzes Soloti, Belgorodas apgabalā. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka 500 mobilizēto rezerves karavīru, kas aprīkoti ar padomju laika ekipējumu, jau pievienojušies Krievijas 205. atsevišķajai motorizētajai strēlnieku brigādei.

Krievijas spēki okupētajā Ukrainā turpina veidot vienības, kas sastāv no Ukrainas pilsoņiem. Hersonas okupācijas pārvaldes vadītājs Vladimirs Saldo 12. oktobrī paziņoja, ka Krievijas okupācijas spēki okupētajā Hersonas apgabalā veido brīvprātīgo izlūku bataljonu, kas nosaukts Padomju Savienības varoņa Vasilija Margelova vārdā. Saldo apgalvoja, ka Krievijas okupācijas iestādes nemobilizē Hersonas iedzīvotājus, bet aicina ieinteresētās personas pieteikties brīvprātīgi.

Krievijas un okupācijas administrācijas amatpersonas turpina izmantot piespiedu līdzekļus pret Krievijas okupēto teritoriju iedzīvotājiem, lai radītu piespiedu atbalstu Krievijas militārajām operācijām Ukrainā. Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs 11. oktobrī ziņoja, ka Krievijas okupācijas administrācijas amatpersonas ir aizturējušas un spīdzinājušas vairāk nekā 700 Melitopoles iedzīvotāju, lai panāktu piespiedu atzīšanos un piespiestu sadarboties ar Zaporižjas okupācijas administrāciju. I. Fjodorovs arī ziņoja, ka Krievijas amatpersonas Melitopoles iedzīvotājus piespiedušas ziedot asinis ievainoto Krievijas karavīru labā. Ukrainas pretošanās centrs 12. oktobrī ziņoja, ka Krievijas spēki ir izvietojuši militāro personālu un ekipējumu skolās Jasinuvatā, Doņeckas apgabalā, Tokmakā, Zaporižjas apgabalā, Kadijivkā, Luhanskas apgabalā, un Miroļubivkā un Hladivkā, Hersonas apgabalā. Ukrainas pretošanās centrs ziņoja, ka Krievijas spēku izvietošana Ukrainas skolās mācību gada laikā nozīmē, ka šie pasākumi ir pielīdzināmi tam, ka Krievijas spēki izmanto skolēnus kā "dzīvos vairogus".

Dalies ar šo ziņu