Pulkvedis J. Mērks: Krievijas triecieni civilajiem ir atriebība par Kerčas tilta spridzināšanu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ERR.ee
Kerčas tilts
Foto: Kerčas tilts Foto: Mihailo Podoļaks/Twitter

Igaunijas Aizsardzības spēku štāba plānošanas nodaļas vadītājs pulkvedis Janno Mērks sarunu raidījumā "Ukraina stuudio" sacīja, ka Krievija cenšas kompensēt frontes zaudējumus, uzbrūkot civilajai infrastruktūrai un dzīvojamajiem rajoniem Ukrainā.

J. Mērks sacīja, ka saistībā ar Kerčas tilta sprādzienu ir daudz spekulāciju, un tas, šķiet, atbilst Ukrainas puses interesēm. "Incidentam neapšaubāmi ir militāras, ekonomiskas un politiskas sekas. Tas sarežģī Krievijas dienvidu frontes apgādāšanu, jo ir traucēta dzelzceļa satiksme. Munīcijas, degvielas un smagās tehnikas pārvietošana ir apgrūtināta," viņš teica.

Krima netiks pilnībā izolēta, jo ir atjaunots prāmju savienojums, kas tika izmantots pirms tilta uzcelšanas. Politiskā ziņā runa ir par Krievijas impēriskās politikas simbolu, kura bojājums ir reputācijas trieciens Krievijas vadībai.

"Es negribētu pārāk daudz spekulēt, jo neuzskatu sevi par sprāgstvielu ekspertu, taču ātrs ieskats liecina, ka tas nebija HIMARS vai bezpilota lidaparāta uzbrukums, tā vietā galvenais aizdomās turamais ir automašīnas bumba. Tas savukārt paver durvis citām spekulācijām," ierosināja J. Mērks.

Pulkvedis sacīja, ka pēdējā nedēļā kaujas nav norimušas. "Skatoties kopumā, Ukraina izdara spiedienu ziemeļu un dienvidu frontēs, un, lai gan mēs neesam novērojuši lielus panākumus, kara vadīšana nav lineārs process. Tā kā Ukraina ir atkarojusi diezgan daudz teritorijas, ir nepieciešams panākt loģistiku un reorganizēt spēkus."

Krievija cenšas kompensēt neveiksmes frontē, uzbrūkot civilajai infrastruktūrai un dzīvojamajiem rajoniem, atzīmēja J. Mērks. "Krievi to dara, lai parādītu, ka viņi cenšas atgūt daļu iniciatīvas un joprojām var terorizēt iedzīvotājus. Tomēr patiesā iniciatīva un impulss, lietojot militāro terminu, nepārprotami pieder Ukrainai, un viņi lieliski to saglabā".

Dalies ar šo ziņu