NATO nosoda Krievijas organizētos pseidoreferendumus okupētajās Ukrainas teritorijās

Konfliktu zonas
Sargs.lv/NATO.int/LETA
Ukraina
Foto: Cilvēki Mariupolē referendumā balso par Krievijas kontrolēto Ukrainas reģionu pievienošanos Krievijai/EPA/Scanpix

Krievijas organizētos pseidoreferendumus, kas no 23. līdz 27. septembrim notiek okupētajās Ukrainas teritorijās, nosoda gan NATO, gan G7 valstis, gan arī Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija – Baltijas Asambleja.

Ziemeļatlantijas Padome (ZAP), kas ir galvenā politisko lēmumu pieņemšanas struktūra NATO, klaji nosodījusi Krievijas vēlmi rīkot “referendumus” Ukrainas okupētajās austrumu teritorijās par pievienošanos Krievijas Federācijai, un tas izriet arī no ANO Ģenerālās asamblejas 2022. gada 2. martā atkārtoti apstiprinātās rezolūcijas – centieni iegūt teritorijas ar draudiem un spēka pielietošanu netiek atzīti par likumīgiem. Tieši tāpat kā Donbasa reģiona okupāciju NATO sabiedrotie nekad neatzīs arī Krievijas nelikumīgi sagrābto Krimu.

NATO uzskata, ka šie Krievijas lēmumi, tostarp par daļēju mobilizāciju valstī, ir kārtējā situācijas eskalācija Krievijas nelikumīgajā karā pret Ukrainu. “Mēs turpinām noraidīt Krievijas bezatbildīgo kodolretoriku. Krievijai jāuzņemas pilna atbildību par karu Ukrainā un milzīgajām ciešanām, ko tā sagādājusi Ukrainas tautai. [..] Krievijai nekavējoties jāpārtrauc šis karš un jāatstāj Ukraina,” teikts NATO paziņojumā.

Ieši tāpat NATO atkārtoti apliecina savu nelokāmo atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās un ar Ukrainas tiesībām uz pašaizsardzību. NATO sabiedrotie joprojām ir apņēmīgi sniegt politisku un praktisku atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju.

NATO ir aizsardzības alianse un turpinās tiekties pēc miera, drošības un stabilitātes visā eiroatlantiskajā telpā.

Krievijas organizētos pseidoreferendumus okupētajās Ukrainas teritorijās nosodījuši arī G7 valstu līderi. G7 norādīja, ka referendumiem "nav juridiska spēka vai leģitimitātes, kā to demonstrēja Krievijas sasteigtās organizēšanas metodes, kas nekādā veidā nerespektē demokrātiskās normas," un nosodīja "klajo vietējo iedzīvotāju iebiedēšanu."

Viņi sacīja, ka pseidoreferendumi nekādā veidā nav likumīga ukraiņu tautas gribas izpausme, norādot, ka ukraiņi konsekventi pretojušies Krievijas centieniem ar spēku mainīt robežas.

G7 valstis aicināja visas valstis nepārprotami noraidīt pseidoreferendumus kā Krievijas mēģinājumu radīt nepatiesu aizsegu saviem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

G7 valstis jeb Lielais septītnieks ir pasaules rūpnieciski attīstītāko valstu valdību sadarbības forums. Šīs grupas sastāvā ir 7 valstis — ASV, Apvienotā Karaliste, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda un Vācija.

Arī Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija – Baltijas Asambleja – savā paziņojumā norādījusi, ka Krievijas plāni organizēt nelegālus referendumus okupētajās Ukrainas teritorijās ir stingri nosodāmi. Tā aicina arī starptautisko sabiedrību neatzīt okupētajās Ukrainas teritorijās Krievijas nelegāli organizēto referendumu rezultātus un tur izsniegtās Krievijas pases.

Jau ziņots, ka pašpasludinātās "Luganskas tautas republika" un "Doņeckas tautas republika" pirmdien paziņoja, ka 23.-27.septembrī rīkos referendumu par pievienošanos Krievijai. Par to pavēstīja pašpasludināto "republiku" vadoņi Leonīds Pasečņiks un Deniss Pušiļins.

Ukrainas Ārlietu ministrija, Centrālā vēlēšanu komisija un augstākās amatpersonas uzsvērušas, ka šiem tā sauktajiem referendumiem nebūs nekādu juridisku seku.

Plānus rīkot šādus "referendumus" nosodījušas daudzas pasaules valstis.

Dalies ar šo ziņu