Izjumā no masu kapa izcelti 338 līķi

Konfliktu zonas
LETA--UNN/UKRAINSKA PRAVDA
Krievijas agresoru noslepkavoto masu kapu ekshumācija Izjumā
Foto: Foto: V. Madiyevskyy/Ukrinform/SIPA/Scanpix

Ukrainā krievu okupantiem atkarotajā Harkivas apgabala Izjumas pilsētā masu apbedījuma vietā izcelti 338 cilvēku, arī divu bērnu, līķi, trešdien pavēstīja sabiedriskā televīzija, atsaucoties uz apgabala prokuroru Oleksandru Fiļčakovu un Izjumas rajona administrācijas vadītāju Stepanu Maseļski.

Līdz trešdienas vakaram ekshumēti 320 civiliedzīvotāju un 18 Ukrainas Bruņoto spēku karavīru līķi.

"Ļoti liels skaits ekshumēto ir ar mīnu sprādzienu traumām, kā arī ļoti daudz - ar daudziem kaulu lūzumiem, ir arī ar spīdzināšanas pēdām," sacīja Fiļčakovs.

Prokurors atgādināja, ka meža teritorijā ir atrasti 445 apbedījumi, un dažos no tiem apbedīti vienlaikus no diviem līdz četriem cilvēkiem.

Ekshumācijas darbus šajā vietā ir plānots pabeigt līdz 23.septembra vakaram. Pēc tam šādi darbi notiks citos objektos, jo jau ir zināms par vēl trim līdz piecām masu apbedījuma vietām.

Maseļskis sacīja, ka okupācijas laikā Izjumas rajonā var būt gājuši bojā tūkstošiem cilvēku, jo katru dienu pie dzīvojamiem namiem un mazdārziņos tiek atrasti aprakti cilvēku līķi. Ļoti daudzus cilvēkus apbedījuši paši iedzīvotāji, sevišķi tos, kas okupācijas sākumā gāja bojā aviācijas uzlidojumos vai artilērijas triecienos.

Daudzi pilsoņi, kas atradās okupētajās teritorijas, kļuva par lieciniekiem kara noziegumiem. Viņi izmeklētājiem sniedz liecības par lokācijām, kur atradies Krievijas karaspēks, par štābu, komandantūru atrašanās vietām, vietām, kur ukraiņi turēti ieslodzījumā un spīdzināti.

"Viens no moku kambariem atrasts Izjumas rajona policijas pārvaldē. Tur jau strādā izmeklēšanas operatīvās grupas," teikts paziņojumā.

Izmeklētāji jau uzsākuši krimināllietu pēc Ukrainas kriminālkodeksa panta par kara likumu un paražu pārkāpumiem.

Dalies ar šo ziņu