Putins: Krievijā no 21. septembra izsludināta daļēja mobilizācija

Konfliktu zonas (Papildināts)
Sargs.lv/LETA/Meduza/Sky News
Putins
Foto: AP/Scanpix

Sākot no šodienas, 21. septembra, Krievijā tiks izsludināta daļēja mobilizācija bruņotajos spēkos, tā savā uzrunā krievu tautai un pasaulei trešdienas rītā paziņoja Krievijas līderis Vladimirs Putins. Tas nozīmē, ka mobilizēti tiks Krievijas armijas rezerves karavīri un visi, kuri kādreiz dienējuši un atvaļinājušies.

"Lai aizstāvētu mūsu dzimteni un [teritoriālo] nedalāmību, uzskatu par nepieciešamu atbalstīt daļēju mobilizāciju," tā televīzijas uzrunā sacīja Putins. Viņš piebilda, ka jau parakstījis atbilstošu dekrētu.

Pēc viņa teiktā tiks mobilizēti tikai tie pilsoņi, kuri ir bruņoto spēku rezervē, un pirmām kārtām tie, kuri dienējuši bruņotajos spēkos, kuriem ir konkrētas militārās specialitātes un atbilstoša pieredze.

Viņš norādīja, ka visi iesauktie pirms nosūtīšanas uz konkrēto vienību izies papildu militāro sagatavošanu, un tikai tad tiks sūtīti karot Ukrainā.

Plānots, ka mobilizētajiem būs tāds pats statuss kā militārpersonām, kuras dienestā atrodas saskaņā ar līgumu, savukārt uz mobilizācijas atlikšanu varēs pretendēt tikai militāri rūpnieciskā kompleksa organizācijās strādājošie, paredz dekrēts.

Putins arī teica, ka "savā agresīvajā pret Krieviju vērstajā politikā Rietumi pārkāpuši jebkādu robežu. (..) Vašingtonā, Londonā, Briselē tieši mudina Kijevu pārvietot karadarbību uz mūsu teritoriju. Jau neslēpti runā par to, ka Krievija kara laukā jāsagrauj visiem līdzekļiem, bet pēc tam mūsu valstij pilnīgi jāatņem politiskā, ekonomiskā, kultūras, vispār jebkāda suverenitāte un tā pilnībā jāizlaupa".

Savukārt Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu telekanālam "Rossija 24" teica, ka, īstenojot daļējo mobilizāciju, plānots iesaukt apmēram 300 000 rezervistu.

Viņš piebilda, ka daļējā mobilizācija notiekot, pirmkārt, tādēļ, lai kontrolētu teritorijas pie frontes līnijas Ukrainā.

"Kontaktlīnija ir vairāk nekā tūkstoš kilometru. Protams, tas, kas atrodas aiz šīs līnijas, ir jānostiprina, teritorijas ir jākontrolē, pirmām kārtām, tādēļ tiek darīts šis darbs," sacīja Šoigu.

Tikmēr eksperti, analizējot V. Putina uzrunu, saka – viņa naratīvā atkal skaidri parādās Putina paranoja, tāpat arī nemitīgi tiek atkārtots pamatojums, kāpēc Krievijas 24. februārī sāktā “speciālā militārā operācija” ir jāturpina. Tas viss tiek darīts tikai viena iemesla dēļ – lai pasargātu Krievijas iedzīvotājus, Krievijas integritāti un drošību.

Kā norāda “Sky News” uzreiz pēc V. Putina runas aptaujātie ārpolitikas eksperti, Kremļa saimnieks turpina darīt iesākto – atkal pasaulei draud ar kodolieročiem, ka tie tiks izmantoti, ja Krievijas integritāte un drošība tiks apdraudēta. Viņš vairākkārt uzsver – ja Rietumi Krievijai draudēs ar pretsoļiem un kodolieročiem, tad Krievija to darīs pretī. “Es neblefoju,” viņš saka.

Eksperti piebilst – Putina runa iezīmē, ka ieilgusī militārā konflikta eskalācija diemžēl tikai pieaug, un Putina izteikumi, lai arī pilnīgi absurdi, ir jāņem vērā. Viņa draudīgais tonis ir tikai pieaudzis, un šis Kremļa lēmums par daļēju mobilizāciju skars daudzus Krievijas iedzīvotājus.

Tikmēr Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" vadītājs Jānis Sārts sociālajā tīklā "Twitter" norādījis, ka V. Putina pasludinātās daļējās mobilizācijas rezultāts būs vairāk slikti ekipētu un vāji motivētu karavīru un vienību Ukrainā.

"Būs jāvēro, uz cik lielu [karavīru] apjomu tas attieksies, bet kopumā Krievijas bruņoto spēku apgādes sistēma netiek galā jau ar esošo apjomu. Tāpēc rezultāts būs vairāk slikti ekipētu un vāji motivētu vienību Ukrainā," norādījis Sārts.

Līdz šo vienību nonākšanai kaujas laukos būs vēl ilgi jāgaida, norādījis Sārts, minot nepieciešamību, piemēram, pēc apmācības.

Tāpat pēc V. Putina runas skaidrs, ka no 23. līdz 27.septembrim pašpasludinātajās teritorijās – "Luganskas tautas republikā" un "Doneckas tautas republikā" tiks rīkots referendums par reģionu iekļaušanu Krievijas sastāvā. Par to jau iepriekš paziņoja pašpasludināto "republiku" vadoņi Leonīds Pasečņiks un Deniss Pušiļins.

20. septembrī par šāda referenduma rīkošanu 23.-27.septembrī paziņoja arī Krievijas spēku okupētās Hersonas apgabala daļas okupācijas administrācija un okupētās Zaporižjas apgabala daļas okupācijas vara.

Jau ziņots, ka V. Putina uzruna bija paredzēta 20. septembra vakarā, taču tā tika pārcelta uz nākamo dienu. Krievijas televīzijas “Pirmais kanāls” un Krievijas valdības finansētais televīzijas tīkls “RT” bija ziņojuši, ka Putins nāks klajā ar šo paziņojumu otrdienas vakarā, bet pēc divām stundām šo ziņu dzēsa. Tikmēr "Telegram" kanāls "Baza" un biznesa ziņu portāls "Forbes" informēja, ka Putina paziņojums ir pārcelts uz trešdienas, 21. septembra, rītu.

 

Dalies ar šo ziņu