Zelenskis: Ukrainas bruņotie spēki pretuzbrukumā atbrīvojuši vairāk nekā 30 apdzīvoto vietu

Konfliktu zonas
LETA/UKRINFORM/UNN/Ukrainska Pravda
Ukrainas karavīri
Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Facebook

Ukrainas aizstāvji ir atbrīvojuši un pārņēmuši savā kontrolē vairāk nekā 30 apdzīvotās vietas Harkivas apgabalā, piektdienas vakarā savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mūsu armija, izlūkdienests un Ukrainas Drošības dieunests turpina aktīvas darbības vairākos operatīvajos virzienos. Veiksmīgi turpina. Pašlaik Ukrainas Bruņotie spēki ir atbrīvojuši un pārņēmuši savā kontrolē vairāk nekā 30 apdzīvotās vietas Harkivas apgabalā. Daļā reģiona ciemu turpinās pasākumi teritorijas pārbaudei un drošības nodrošināšanai, pakāpeniski pārņemam kontroli pār jaunām apdzīvotām vietām - visur atjaunojam Ukrainas karogu un aizsardzību mūsu cilvēkiem," sacīja prezidents.

Zelenskis aicināja ukraiņus no atbrīvotās teritorijas paziņot Ukrainas spēku pārstāvjiem jebkādu informāciju par okupantu noziegumiem uz Ukrainas zemes.

"Nacionālās policijas apakšvienības atgriežas atbrīvotajās Harkivas apgabala apdzīvotajās vietās. Un es gribu šodien pateikties mūsu izlūkiem, mūsu specdienestiem, kas kārtējo reizi parādīja sevi ļoti rezultatīvi ienaidnieka padzīšanā. Paldies arī kņaza Romana vārdā nosauktās 14.atsevišķās mehanizētās brigādes karavīriem: pavēlnieks Harkivas virzienā īpaši atzīmēja šīs brigādes puišu varonīgās darbības," uzsvēra Zelenskis.

Ukrainas Bruņotie spēki valsts dienvidos piektdien iznīcināja Krievijas armijas pārceltuvi, munīcijas noliktavu, 75 okupantus un 20 tehnikas vienības, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Operatīvā pavēlniecība "Dienvidi".

"Pēc apstiprinātiem rezultātiem, "garā armija" saruka par 75 rašistiem, deviņiem tankiem T-72, divām haubicēm "Msta-B" un astoņām autobruņutehnikas vienībām," teikts paziņojumā.

"Mūsu aviācija veica septiņus triecienus, raķešu artilērijas apakšvienības izpildīja vairāk nekā 330 uguns uzdevumus, tai skaitā pa bruņojuma un tehnikas koncentrēšanās rajoniem, pontonu pārceltuvi un tiltiem," norādīja pavēlniecība.

Ukrainas karaspēks Hersonas apgabala Berislavas rajonā iznīcināja munīcijas noliktavu Biļajivkas pilsētā un prāmju pārceltuvi pie Ļvoves ciema.

 

Krievijas spēki dienas gaitā veica piecus aviācijas un vienu raķešu triecienu. Melnajā jūrā pie Krimas piekrastes kaujas dežūrā atradās trīs Krievijas kuģi ar 24 spārnotajām raķetēm "Kalibr".

Tikmēr ASV Kara studiju institūta (ISW) aplēses liecina, ka Ukrainas armija pretuzbrukuma gaitā Harkivas apgabalā līdz piektdienai atkarojusi aptuveni 2500 kvadrātkilometru lielu platību.

Ukrainas karavīri, pēc visa spriežot, attīra teritoriju no dezorganizētā Krievijas karaspēka pretestības perēkļiem, kas palikuši Ukrainas karaspēka straujā uzbrukuma zonā, ukraiņiem virzoties uz Kupjansku, Izjumu un Oskilas upi.

Ukrainas spēki var sagraut krievu pozīcijas ap Izjumu, ja tie pārraus krievu virszemes sakaru līnijas uz ziemeļiem un dienvidiem no Izjumas, prognozē ISW.

Piektdien Ukrainas karaspēks turpināja uzbrukumu Kupjanskai un Izjumai un izvērsa pasākumus, lai izolētu krievu Izjumas grupējumu.

No book can explain what it is like to live 6 months under the Russian occupation. People are kissing and hugging Ukrainian defenders in recently liberated Balaklyia pic.twitter.com/P6Mi5TI2Hv

— Giorgi Revishvili (@revishvilig) September 9, 2022

Ja ukraiņiem izdosies pārcirst krievu virszemes sakaru līnijas, viņiem radīsies izdevība izveidot katlu ap Izjumu un sagraut krievu pozīciju lielu daļu Ukrainas ziemeļaustrumos.

Kremlis pārsviež resursus uz Harkivas-Izjumas līniju, cenšoties apturēt Ukrainas pretuzbrukumu, vienlaikus atsakās publiski runāt par Ukrainas panākumiem Harkivas apgabalā.

Pretuzbrukuma dēļ, kā noprotams, Krievijas līderis Vladimirs Putins piektdien sasauca drošības struktūru augstāko vadītāju un politikas darboņu sanāksmi.

Vienlaikus ar uzbrukumu Harkivas-Izjumas līnijā turpinās pretuzbrukums Hersonas apgabalā.

Ukrainas spēki dienvidos turpina katru dienu  uzbrukt krievu pontontiltiem un prāmjiem, tomēr saglabā stingru operatīvo klusumu, kas var radīt iespaidu, ka ukraiņu spēki nevirzās uz priekšu.

Vienlaikus publiskoti jaunākie ANO dati par kara upuriem Ukrainas civiliedzīvotāju vidū. Saskaņā ar tiem, ir nogalināti vai ievainoti vismaz 14 059 civiliedzīvotāju.

"Kaujas darbību rezultātā ir gājušas bojā 5767 civilpersonas, bet 8292 guvušas ievainojumus. Mēs vairākkārt esam atzīmējuši, ka faktiskie skaitļi, domājams, ir daudz lielāki," paziņoja ANO Novērošanas misijas cilvēktiesību jautājumos Ukrainā vadītāja Matilda Bognere.

"Kopš 24.februāra mūsu misija apstiprināja, ka vismaz 416 cilvēki ir kļuvuši par patvaļīgas aizturēšanas un vardarbīgas pazušanas upuriem Krievijas Federācijas okupētajās teritorijās vai teritorijās, kuras tolaik kontrolēja Krievijas bruņotie spēki un ar tiem saistīti bruņoti grupējumi. No viņiem 16 cilvēki tika atrasti miruši, bet 166 tika atbrīvoti," piebilda Bognere.

ANO arī apstiprināja, ka tai nav bijusi pieeja ukraiņu karagūstekņiem.

Dalies ar šo ziņu