Krievijas izraisītā kara apskats – 5. septembris

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Glābēji palīdz iedzīvotājiem pēc krievu okupantu apšaudes
Foto: Glābēji palīdz iedzīvotājiem pēc krievu okupantu apšaudes Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas pretuzbrukums jūtami samazina Krievijas loģistikas un administratīvās spējas okupētajos Ukrainas dienvidos. Šīm pretuzbrukuma darbībām ir arī ietekme uz Krievijas okupācijas iestādēm. Hersonas apgabala okupācijas režīma vadītājs Kirils Stremucovs Krievijas plašsaziņas līdzeklim "TASS" paziņoja, ka viņa administrācija ir apturējusi aneksijas referenduma plānus Hersonas apgabalā "drošības" apsvērumu dēļ. Ukrainas pretošanās centrs līdzīgi ziņoja, ka Krievijas okupācijas iestādes atsakās no referenduma plāniem notiekošās pretuzbrukuma operācijas dēļ, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Neilgi pēc tam, kad "TASS" publicēja viņa komentāru, Stremuzovs "Telegram" publicēja ziņu, kurā noliedza, ka viņš aicinājis apturēt referenduma rīkošanu, jo viņa administrācija nekad nav noteikusi oficiālu referenduma datumu. Abi Stremuzova paziņojumi liecina par augstu dezorganizācijas līmeni okupācijas režīmos, ko, visticamāk, pastiprina pretuzbrukuma sekas. Ukrainas spēki plāno lēnām samazināt gan Krievijas taktiskās, gan operatīvās spējas Hersonas apgabalā, un, iespējams, ka tas būtiski ietekmēs okupācijas amatpersonu administratīvās spējas.

V. Putins 5. septembrī publiski uzslavēja DNR un LNR spēkus (un nomelnoja Krievijas armiju), kas, visticamāk, motivēs kaujinieku vervēšanu un mainīs Krievijas kara atspoguļojumu. Putins 5. septembrī paziņoja, ka 1. un 2. armijas korpusa (DNR un LNR bruņotie spēki) personāls Donbasā cīnās labāk nekā profesionāli Krievijas karavīri, un netieši norādīja, ka viņš ir neapmierināts ar Krievijas Aizsardzības ministrijas darbību. Putina komentāri, visticamāk, ir paredzēti, lai veicinātu vervēšanu un spēku veidošanu DNR un LNR un pārorientētu kara atspoguļojumu Krievijas mediju telpā no cīņām Ukrainas dienvidos. Krievijas bruņotie spēki arvien vairāk paļaujas uz DNR un LNR personālu kā galvenajiem kaujas spēkiem, un Kremlis, visticamāk, cenšas retoriski paaugstināt to lomu karā, lai veicinātu vervēšanu un paaugstinātu morāli.

Ukrainas militārās amatpersonas saglabāja operatīvo klusumu un nepubliskoja nekādu informāciju, kas attiecas uz Ukrainas panākumiem Hersonas apgabalā 5. septembrī. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Ukrainas spēki notrieca divus Krievijas izlūkošanas dronus Visokopiljā, iepriekš neapstiprinot, ka Ukrainas spēki ir iegājuši pilsētā. "ISW" neatkarīgi novērtēja, ka Ukrainas spēki ieņēma pilsētu 4. septembrī, pamatojoties uz vairākiem sociālo mediju videomateriāliem. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica gaisa triecienus Bezimenē un Sukhij Stavokā. Krievijas militārie blogeri apgalvoja, ka Krievijas spēki atguvuši Kostromku, bet ģeolokācijas kadros bija redzami Ukrainas tanki, kas uzbrūk Krievijas pozīcijām ap šo apmetni. Apvienojumā ar ģeolokācijas kadriem Ukrainas ģenerālštāba ziņojums varētu liecināt, ka Ukrainas spēki virzījās uz priekšu Kostromkas un Bezimenes rajonā. Ukrainas Ģenerālštābs arī ziņoja, ka Krievijas spēki apšaudījuši Novovoskresenskas apvidu, taču nav skaidrs, vai Ukrainas spēki ir pavirzījušies uz priekšu apdzīvotās vietas tuvumā.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 5. septembris
Krievijas izraisītā kara situācija – 5. septembris George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Ukrainas spēki turpināja uzbrukt Krievijas sauszemes apgādes līnijām (GLOC) un munīcijas noliktavām Centrālajā Hersonas apgabalā. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība norādīja, ka Ukrainas spēki iznīcināja Krievijas pontonu pārceltuvi Ļvovē (uz rietumiem no Nova Kahovkas), uzbruka 35. apvienotās bruņoto spēku armijas vadības postenim Kahovkas rajonā un diviem novērošanas posteņiem, kas piederēja 247. gvardes gaisa desanta pulka bataljona taktiskajām grupām (BTG) Nikolajevas rajonā un 126. atsevišķajai krasta aizsardzības brigādei Berislavas rajonā. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība piebilda, ka Ukrainas spēki 5. septembrī uzbruka pontonu pārceltuvei Kahovkas tilta rajonā. Ukrainas triecieni iznīcinājuši arī Krievijas munīcijas noliktavu Tomina Balkā (apmēram 19 km uz rietumiem no Hersonas pilsētas). Ģeolokācijas kadros bija redzami Krievijas militārie konvoji, kas gaidīja, lai šķērsotu Dņepras upi no kreisā krasta, un Krievijas konvoji joprojām ir neaizsargāti pret Ukrainas triecieniem. Ukrainas Ģenerālštābs piebilda, ka Krievijas spēki aizliedz vietējiem iedzīvotājiem šķērsot Dņepras upi.

Arī sociālo mediju ieraksti no 4. un 5. septembra apstiprina Ukrainas militāro spēku ziņojumus, ka Ukrainas spēki turpina raķešu uzbrukumus visā Hersonas apgabala centrālajā daļā. Ukrainas Telegram kanālos tika ziņots par dūmiem ap Darivkas tiltu pār Inhulecas upi, kas, visticamāk, ir kārtējās ukraiņu triecienu rezultāts. Ukrainas sociālo mediju lietotāji ziņoja arī par sprādzienu lieciniekiem Tavrijiskas rūpnieciskajā rajonā (uz austrumiem no Nova Kahovkas) un Hersonas pilsētā.

Krievijas spēki turpina veikt pasākumus, lai izveidotu upju šķērsošanas vietas un uzturētu savu apgādes līniju uz Hersonas apgabala ziemeļiem. Hersonas apgabala okupācijas režīma vadītājs Kirils Stremuzovs publicēja video, kurā redzams no baržām uzbūvēts pontonu pārvads pie Antonivskas tilta.

Kāds Krievijas militārais blogeris apgalvoja, ka jaunā Krievijas frontes līnija uz dienvidiem no Hersonas-Dņipropetrovskas apgabala robežas iet caur Arhangeļskas un Olhinas dienvidu daļu, Visokopiljas un Potomkinas dienvidu nomalēm un caur Novovozņesenskas dienvidrietumu nomalēm. Militārie blogeri lielākoties apgalvoja, ka Krievijas spēki, ļaujot Ukrainas spēkiem virzīties tuvāk, lai veidotu artilērijas "nāves zonas".

Sociālajos medijos publicētajos kadros esot redzams liels dūmu mākonis Snihurivkā, un daži sociālo mediju lietotāji norādīja, ka Ukrainas spēki ir uzbrukuši Krievijas bāzei šajā rajonā.

Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Ukrainas spēki nesekmīgi mēģina nostiprināties atsevišķos rajonos Mikolaivas pilsētā. Daži militārie blogeri turpināja paust kritiku Krievijas aizsardzības pasākumiem ap Inhulecas upi, un kāds blogeris apgalvoja, ka Krievijas "Spetsnaz" pieprasīja artilērijas atbalstu stundām ilgi, pirms Ukrainas spēki spēja izlauzties cauri Krievijas aizsardzībai. Bijušais Krievijas politiķis Viktors Alksnis atzīmēja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija atkal ierobežoja diskusijas par uzbrukuma operāciju veikšanu, kas, visticamāk, liecināja, ka Krievijas spēki lielākoties veic aizsardzības pasākumus. Ukrainas Dezinformācijas apkarošanas centrs arī norādīja, ka Kremlis izmanto Ukrainas operatīvo klusēšanu, lai izdomātu nepatiesus apgalvojumus par Ukrainas pretuzbrukumu.

Krievijas spēki 5. septembrī neveica nevienu apstiprinātu sauszemes uzbrukumu gar Izjumas-Slovjanskas līniju, taču turpināja regulāru apšaudi gar Harkivas-Doneckas apgabala robežu.

Ukrainas militārās amatpersonas 5. septembrī arī apstiprināja, ka Ukrainas karaspēks 4. septembrī guva nelielus panākumus uz ziemeļaustrumiem no Slovjanskas gar Doneckas upes kreiso krastu. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atguvuši pozīcijas, ko iepriekš bija ieņēmuši Krievijas spēki "Kramatorskas virzienā".

Krievijas spēki 5. septembrī veica ierobežotus sauszemes uzbrukumus uz austrumiem no Siverskas. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas karaspēks atvairīja Krievijas karaspēka pretuzbrukumus Hrihorivkā (aptuveni 10km uz ziemeļaustrumiem no Siverskas) un Bilohorivkā. Nav skaidrs, vai ģenerālštāba minētā Bilohorivka ir tā, kas atrodas 12km uz ziemeļaustrumiem no Siverskas vai 17km uz dienvidaustrumiem no Siverskas. Tiek ziņots, ka Luhanskas Tautas Republikas (LNR) karaspēks apšaudīja arī ukraiņu pozīcijas Verhnokamjanskā, aptuveni 5km uz austrumiem no Siverskas, kas liecina, ka Krievijas karaspēks zaudēja savas iepriekšējās pozīcijas Verhnokamjanskā neprecizētā datumā.

Krievijas spēki 5. septembrī turpināja sauszemes uzbrukumus Doņeckas pilsētas rietumu nomalē. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks mēģinājis uzbrukt ap Lozovi, Spartaku, Pervomaisku, Vodjanu un Nevelsku, kas atrodas gar Doņeckas pilsētas ziemeļrietumu stūri. Krievijas avoti norādīja, ka Doņeckas Tautas Republikas (DNR) 11. pulka elementi nepārtraukti mēģina virzīties no Piskas uz Pervomaisku, un daži avoti apgalvoja, ka DNR karaspēks ir iegājis pašas Pervomaiskas nomalē.

Ukrainas spēki no 4. līdz 5. septembrim turpināja uzbrukt Krievijas sauszemes apgādes līnijām (GLOC) un loģistikas mezgliem Kupjanskā un Semenivkā uz dienvidaustrumiem no Harkivas pilsētas. Krievijas spēki paplašināja apšaudi pie Bairakas, Husarivkas un Čepilas.

Krievijas spēki 5. septembrī neveica nevienu apstiprinātu sauszemes uzbrukumu Rietumu Zaporižjas apgabalā, taču turpināja nu jau ierasto apšaudi gar Zaporižjas apgabala frontes līniju. 5. septembrī Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) paziņoja, ka GUR "Spetznaz" vienība veica operāciju Krievijas okupētajā Kamiankas-Dniprovskas apgabalā uz rietumiem no Enerhodaras. GUR norādīja, ka vienība iznīcināja un ievērojami sabojāja Krievijas bāzes šajā teritorijā, tostarp ēku, kurā Krievijas spēki gatavojās fiktīviem referendumiem. Tāpat tika bojāta Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) bāze.

Zaporižjas atomelektrostacija turpina darboties, riskējot ar radiācijas un ugunsdrošības risku, kas radies elektrostacijas elektrolīniju bojājumu dēļ. Gan Ukrainas, gan Krievijas avoti apmainījās ar apsūdzībām, ka otra puse 5. septembrī apšaudījusi spēkstaciju. Ukrainas kodoliekārtu ekspluatējošais uzņēmums "Energoatom" paziņoja, ka Krievijas apšaude pēdējo trīs dienu laikā izraisīja ugunsgrēku, kura rezultātā tika atvienota pēdējā elektrolīnija, kas savienoja staciju ar Ukrainas energosistēmu, kā rezultātā 6. energoblokam (blokam, kas nodrošina iekšējo barošanu) nācās atvienoties no elektrotīkla. Zīmīgi, ka četri no sešiem Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (SAEA) delegācijas locekļiem 5. septembrī atstāja staciju, bet divi locekļi palika stacijā, lai nodrošinātu pastāvīgu klātbūtni.

Krievijas spēki 5. septembrī veica raķešu triecienus pret Nikolajevas pilsētu un apšaudīja frontes līniju Nikolajevas apgabalā. Ukrainas avoti ziņoja par spēcīgu Nikopoles un citu apdzīvoto vietu apšaudi Dņepropetrovskas apgabalā, tostarp raķešu triecienu pret Krivoj Rihu.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins plāno uzdot Krievijas Ministru kabinetam aizsargāt to krievu civilās darba vietas, kuri brīvprātīgi iesaistīsies karā Ukrainā. Tā ir atkāpšanās no iepriekšējās Kremļa klusēšanas par reģionālās mobilizācijas centieniem, kas ļāva Kremlim prezentēt rekrutēšanas kampaņas kā "brīvprātīgas vietējās iniciatīvas".

Krievijas iestādes, visticamāk, pastiprina centienus piespiedu kārtā mobilizēt okupētos Ukrainas iedzīvotājus, iespējams, lai apmierinātu pieaugošo Kremļa spiedienu nostiprināt teritoriālos ieguvumus pirms Putina paziņotā 15. septembra termiņa, kas noteikts, lai ieņemtu visu Doņeckas apgabalu. Ukrainas pretošanās centrs ziņoja, ka Krievijas okupācijas iestādes cenšas mobilizēt 10 000 iedzīvotāju no Luhanskas apgabala un izmanto skolu uzņemšanas datus, lai piespiedu kārtā mobilizētu to skolēnu tēvus, kuri apmeklē Krievijas vadītās izglītības iestādes.

Krievijas varas iestādes acīmredzot cenšas vervēt personālu, kas parasti nav piemērots militārajam dienestam fizisku un garīgu slimību dēļ, kas vēl vairāk norāda uz to, ka tradicionālie kaujas spēku avoti tiek arvien vairāk izsmelti. Sanktpēterburgas Psihoneiroloģiskā klīnika 5. septembrī savā tīmekļa vietnē ievietoja tagad jau dzēstus militārās rekrutēšanas sludinājumus. Ukrainas Ģenerālštābs līdzīgi norādīja, ka Krievijas varas iestādes piespiedu kārtā mobilizē militāra vecuma vīriešus ar dažādām slimībām un ievainojumiem no slimnīcām okupētajos Doņeckas apgabala rajonos. Pieaugošā paļaušanās uz personām ar fiziskām un garīgām slimībām, kuras, visticamāk, nesaņems pienācīgu apmācību, medicīnisko vai psiholoģisko atbalstu pirms nosūtīšanas, visticamāk, saasinās jau tā slikto morāli un disciplīnu mobilizētajās Krievijas vienībās Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu