Krievijas izraisītā kara apskats – 15. augusts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraina pēc krievu okupantu uzbrukuma
Foto: Ukraina pēc krievu okupantu uzbrukuma Foto: AFP/Scanpix

Pašpasludinātās Luhanskas Tautas Republikas (LNR) kaujinieki atteicās turpināt kaujas Doņeckas apgabalā, jo tiem pietrūkstot spēka. Vairāki Ukrainas kanāli 15. augustā dalījās ar videoierakstu, kurā redzami LNR 2740. bataljona karavīri, kas atsakās cīnīties. 3. jūlijā, kad LNR spēki sasniedza Luhanskas apgabala robežas, viņi svinēja uzvaru un apgalvoja, ka viņu darbs ir pabeigts. Šī tendence ir īpaši bīstama Krievijas spēkiem, kas cenšas savervēt vēl vairāk jaunu karavīru no Luhanskas apgabala, lai kompensētu nesenos zaudējumus. Turpmāka šķelšanās Krievijas vadīto spēku iekšienē draud vēl vairāk kavēt Krievijas kara centienu efektivitāti, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

15. augustā Krievijas spēki mēģināja veikt ierobežotus sauszemes uzbrukumus uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki atkāpās pēc neveiksmīgiem uzbrukumiem Mazanivkas un Doļinas virzienā. Krievijas spēki arī cieta neveiksmi, mēģinot izspiest Ukrainas spēkus ar koncentrētu artilērijas uguni Krasnopilijā, Mazanivkā, Hrušuvakā un Asijivkā. Krievijas artilērija turpināja arī regulāru apšaudi un triecienus Slovjanskā, uz ziemeļrietumiem no Izjumas, un gar Harkivas-Doņeckas apgabala robežu.

Krievijas spēki 15. augustā veica vairākas uzbrukuma operācijas uz austrumiem un dienvidaustrumiem no Siverskas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka visi Krievijas mēģinājumi virzīties uz austrumiem un dienvidaustrumiem no Siverskas bijuši neveiksmīgi. Čečenijas Republikas vadītājs Ramzans Kadirovs apgalvoja, ka čečenu "Ahmat" specvienības ieguvušas neprecizētas stratēģiski svarīgas teritorijas Siverskas apkārtnē, apstiprinot, ka čečenu vienības joprojām darbojas uz Siverskas-Lisičanskas ass. Krievijas plašsaziņas līdzekļi papildus dalījās ar kadriem, kuros redzams, kā krievi, izmantojot ložmetējus, uzbrūk ukraiņu pozīcijām Siverskas apkaimē.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 15. augusts
Krievijas izraisītā kara situācija – 15. augusts George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 15. augustā turpināja sauszemes uzbrukumus uz ziemeļaustrumiem un dienvidaustrumiem no Bahmutas un guva nelielus teritoriālus ieguvumus. Ģeolokācijas kadros bija redzams, ka neprecizētas Krievijas kazaku vienības virzās uz "Knauf Gips Donbas" ģipša rūpnīcu uz dienvidaustrumiem no Soledaras. Ukrainas Ģenerālštābs arī paziņoja, ka Krievijas spēki pastiprinājuši izlūkošanu Bahmutas virzienā un veikuši gaisa triecienus Soledaras un Jakolivkas tuvumā.

Krievijas spēki 15. augustā turpināja uzbrukuma operācijas Avdijivkas apkārtnē. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki atkāpās pēc tam, kad bija uzsākuši neveiksmīgas uzbrukuma operācijas, lai uzlabotu taktiskās pozīcijas ap Piskiem, Pervomaiski, Nevelski un Staromihaiļivku, kas atrodas uz dienvidrietumiem no Avdijivkas. Krievijas Telegram kanāli apgalvoja, ka Doņeckas Tautas Republikas (DNR) 100. brigāde, izmantojot kājnieku desanta grupas un MLRS atbalstu, spiež Ukrainas spēkus uz Pervomaiski, taču ģeolokācijas ieraksti liecina, ka gan Ukrainas, gan Krievijas spēki ir iesaistīti smagās artilērijas kaujās Avdijivkas apkārtnē.

Krievijas spēki 15. augustā uzsāka sauszemes uzbrukumus, cenšoties pārraut Ukrainas aizsardzību uz dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki neveiksmīgi uzsāka uzbrukumus Novomihaiļivkas, Volodimirvkas, Pavļivkas un Vodjanes virzienā, kas atrodas uz dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas.

Krievijas spēki 15. augustā veica ierobežotas uzbrukuma operācijas gar Harkivas pilsētas asi. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki no Kozača Lopanas atkal neveiksmīgi mēģināja pārraut Ukrainas aizsardzības līnijas netālu no Udu. Krievijas avoti apgalvo, ka kopš 13. augusta kontrolē Udu, bet vēl nav snieguši pierādījumus par jebkādiem gūtajiem panākumiem. Krievijas spēki ar gaisa triecieniem mērķēja arī uz apdzīvotām vietām aptuveni 40km uz ziemeļiem, austrumiem un dienvidaustrumiem no Harkivas pilsētas.

15. augustā Krievijas un Ukrainas spēki atkal apmainījās apsūdzībām par Zaporižjas atomelektrostacijas apšaudi Enerhodarā. Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukrainas spēki apšaudījuši Enerhodaras AES ar Rietumu piegādātajiem M777, taču nesniedza nekādus pierādījumus šiem apgalvojumiem. Krievija arī noraidīja starptautisko aicinājumu Krievijas spēkiem atstāt Zaporižjas staciju.

Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Krievijas spēki Dienvidu asī nav mainījuši savu karaspēka sastāvu vai pozīcijas. 15. augustā Hersonas apgabala militārās pārvaldes vadītājs Serhijs Hlans paziņoja, ka Ukrainas triecieni uz tiltiem, kas ved uz Hersonas apgabala augšdaļu, ir padarījuši tos neizmantojamus smagās tehnikas vajadzībām. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica gaisa triecienus Andrijivkā, Bilohirkā un Lozovā. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība arī ziņoja, ka Krievijas spēki izšāva raķetes no pretgaisa aizsardzības sistēmām S-300 uz izglītības un civilo infrastruktūru Nikolajevas pilsētā.

Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Ukrainas spēki uzbruka Krievijas munīcijas noliktavām Blahodativkā netālu no Lozoves. Ukrainas avoti ziņoja, ka ukraiņu partizāni uzspridzināja dzelzceļa tiltu Melitopoles dienvidrietumu nomalē, ko Krievijas spēki bieži izmantoja militārās tehnikas transportēšanai starp dienvidiem un austrumiem.

Sanktpēterburgas amatpersonas noliedza, ka 15. augustā nosūtīja vietējiem vīriešiem vēstules ar aicinājumu ierasties militārās rekrutēšanas un iesaukšanas centros pēc tam, kad vietējais plašsaziņas līdzeklis "Fontanka" ziņoja, ka 13. augustā vīrieši saņēma zvanus un vēstules no militārās rekrutēšanas centriem. Vietējās amatpersonas arī noliedza, ka būtu izplatījuši jebkādus uzsaukuma paziņojumus.

Šīs vēstules un zvani nav iesaukšanas paziņojumi un nenorāda, ka Krievija ir ieviesusi vispārēju iesaukšanu, jo vīrieši, kuri atsaucās uz pavēstēm, ar militārās rekrutēšanas speciālistiem apsprieda līgumdienesta perspektīvas. Krievijas likumi arī nosaka, ka iesaucamajiem jāsaņem rakstisks paziņojums par iesaukšanu. Krievijas juristi jau iepriekš brīdinājuši, ka militārās rekrutēšanas centri nelikumīgi imitē iesaukšanas paziņojumus, kas tiek atstāti pasta kastītē, lai vilinātu vīriešus parakstīt militāros līgumus, ierodoties centrā. Krievijas Telegram kanālos jau iepriekš parādījās ziņojumi par vīriešiem, kas saņēma līdzīgas maldinošas pavēstes Maskavā, Rostovā, Tjumeņas, Permas un Toljati pilsētās.

Krievijas okupācijas iestādes turpināja slepenus mobilizācijas centienus Mariupolē, piedāvājot iedzīvotājiem ar militārām vajadzībām nesaistītu darbu okupētajās Doņeckas apgabala teritorijās. Mariupoles pilsētas dome ziņoja, ka Krievijas okupācijas iestādes sūta Mariupoles iedzīvotājiem īsziņas, piedāvājot darbu "paramilitārajā kalnraču glābšanas dienestā". Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjušenko pārpublicēja sludinājumu, kurā Mariupoles vīrieši tika aicināti meklēt darbu Doņeckas Tautas Republikas (DNR) policijas spēkos bez iepriekšējās pieredzes.

14. augustā Ukrainas Hersonas apgabala administrācijas padomnieks Serhijs Hlans ziņoja, ka Krievijas okupācijas iestādes 26.-27. augustā Heničeskā plāno semināru okupēto teritoriju pedagogiem un Krievijas amatpersonām, tostarp Krievijas izglītības ministram Sergejam Kravcovam. Šī semināra mērķis, visticamāk, būs koordinēt izglītības integrāciju ar Krieviju. 15. augustā Hlans arī paziņoja, ka Krievijas amatpersonas plāno 15. augustā uzsākt propagandas televīzijas kompānijas "Tavria" darbību, uzsverot, ka "Tavria" laikraksti iepriekš izplatījušies Kahovkā, Hersonas apgabalā, parādot Ukrainas varas iestādes kā "fašistus". 12. augustā Krievijas Iekšlietu ministrija (MVD) ziņoja, ka Hersonas automašīnu īpašnieki saņēma pirmo Krievijas parauga numura zīmju un autovadītāju apliecību partiju.

Krievijas varas iestādes turpināja stimulēt Krievijas pilsoņus strādāt okupētajās teritorijās Ukrainā. Ukrainas Militārās izlūkošanas pārvalde (GUR) 15. augustā ziņoja, ka Krievijas valdība piedāvā Belgorodas apgabala administrācijas darbiniekiem un Krievijas valsts iestāžu darbiniekiem dubultot algas, lai strādātu Doņeckas un Luhanskas Tautas republikās (DNR un LNR).

Dalies ar šo ziņu