Krievijas izraisītā kara apskats – 24. jūlijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Krievu okupantu postījumi Ukrainā
Foto: Krievu okupantu postījumi Ukrainā Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas amatpersonas arvien vairāk atzīst Ukrainas pretuzbrukuma operācijas Hersonas apgabalā. Hersonas apgabala administrācijas padomnieks Serhijs Hlans paziņoja, ka Ukrainas spēki veic neprecizētas pretuzbrukuma darbības Hersonas apgabalā. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas spēki "soli pa solim" virzās uz priekšu Hersonas apgabalā. No viņa paziņojuma nav skaidrs, vai viņš atsaucas uz nelielu, notiekošu Ukrainas progresu Hersonas apgabalā vai plašāku pretuzbrukumu, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Ukrainas spēki apšauda Krievijas transporta objektus Hersonas apgabalā, lai kavētu manevrēšanas iespējas un loģistikas atbalstu. Šī darbība atbilst aktīva pretuzbrukuma atbalstam vai apstākļu sagatavošanai gaidāmajam pretuzbrukumam. S. Hlans arī paziņoja, ka Ukrainas triecienu uz Krievijas kontrolētajiem tiltiem Hersonas pilsētas apkaimē mērķis ir neļaut Krievijas spēkiem pārvietot tehniku uz pilsētu, neapstādinot pārtikas un citu svarīgu preču piegādi pilsētā.

Nesenie Ukrainas triecieni Krievijas noliktavām, sakaru mezgliem un bāzēm potenciāli neatgriezeniski ietekmē turpmāko Krievijas ofensīvu attīstību.

Šis apgalvojums saskan ar iepriekšējiem Rietumu aizsardzības amatpersonu ziņojumiem, ka Krievijas karaspēks kaujas laukā ir spiests pielietot dažādas HIMARS ietekmes mazināšanas taktikas, tostarp maskēšanās pasākumus un pastāvīgi ir spiests mainīt tehnikas izvietojumu. Šī taktika traucē Krievijas spēkiem veikt masveida artilērijas apšaudes, ko tie plaši izmantoja kara gaitā, par ko liecina NASA Ugunsdrošības informācijas resursu pārvaldības (FIRMS) dati, kas liecina, ka kopš HIMARS ieviešanas Ukrainā virs frontes līnijas Donbasā pastāvīgi samazinās novēroto karstuma anomāliju skaits.

Kremlis, visticamāk, saskaras ar pieaugošu (lai gan joprojām ļoti ierobežotu) iekšzemes neapmierinātību no etnisko minoritāšu anklāviem, kas nesamērīgi smagi cieš no Kremļa centieniem radīt papildspēkus karam Ukrainā. Organizācijas "Krievijas aziāti" dibinātājs Vasilijs Matenovs jūlija sākumā paziņoja, ka oficiāli reģistrējis organizāciju, lai aizstāvētu "apdraudētās un mazskaitlīgās tautas, kuras Krievijas valsts diskriminē." V. Matenovs uzsvēra, ka "Krievijas aziātu" mērķis ir apturēt karu Ukrainā, ņemot vērā postošo statistiku par mazākumtautību karavīru bojā gājušo skaitu kaujās. Tāpat Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko atsaucās uz Ukrainas avotiem, kas apgalvo, ka Krievijas varas iestādes mirušo karavīru ģimenēm no Maskavas izmaksā trīsreiz lielākas summas, salīdzinot ar karavīru ģimenēm no mazākumtautību dominējošā Burjatijas reģiona. "ISW" jau iepriekš ziņoja, ka Tuvā un Burjatijā ir izveidojušās protesta grupas etnisko minoritāšu anklāvos, un šīs kopienas, visticamāk, turpinās protestēt pret Kremļa taktiku kaujās iesaistīt cilvēkus no Krievijas sabiedrības perifērijas grupām.

Krievijas spēki 24. jūlijā veica ierobežotu sauszemes uzbrukumu uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēkam neizdevās pārņemt kontroli pār Bohorodičnu, kas atrodas 20 km uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas. Krievijas spēki turpināja artilērijas triecienus pa apdzīvotām vietām uz dienvidaustrumiem no Izjumas gar Harkivas-Doņeckas apgabala robežu, apšaudīja Krasnopiliju, Doļinu, Dibrovni un Adamivku, kā arī apšaudīja papildu apdzīvotās vietas uz dienvidrietumiem no Izjumas ap Barvinkovi.

24. jūlijā Krievijas spēki turpināja uzbrukumus uz austrumiem no Siverskas. Ukrainas Ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki neveiksmīgi mēģināja virzīties uz rietumiem no Verhnokamjankas un Bilohorivkas uz Verhnokamjankas pusi. Krievijas Aizsardzības ministrija norādīja, ka Krievijas pretuzbrukumi bija vērsti uz Ukrainas apšaudes punktu apspiešanu uz austrumiem no Siverskas, kas saskan ar Ukrainas ziņojumiem par Krievijas artilērijas apšaudes turpināšanos apdzīvotās vietās starp Luhanskas apgabala robežu un Siversku.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 24. jūlijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 24. jūlijs George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 24. jūlijā turpināja sauszemes uzbrukumus uz dienvidiem no Bahmutas. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks turpina cīņu par Vuhledaras spēkstacijas un Novoluhanskas kontroli un ka Krievijas spēkiem nav izdevies pavirzīties uz priekšu no Rotiem uz Semihirju. Iepriekšējos Krievijas mēģinājumus virzīties uz priekšu Bahmutas virzienā ielā mērā ir kavējuši Svitlodarskas apgabala ūdensobjekti, kas norāda, ka Krievijas spēki, visticamāk, cer nostiprināties Vuhlehirskas ūdenskrātuves ziemeļu krastā.

Krievijas spēki 24. jūlijā neveica nekādus sauszemes uzbrukumus, taču turpināja veikt gaisa un artilērijas triecienus gar Harkivas pilsētas asi. Krievijas spēki 24. jūlijā veica gaisa triecienus uz Verhnij Saltivu un Mospanovi, aptuveni 55 km uz dienvidaustrumiem no Harkivas pilsētas, un veica raķešu artilērijas triecienus uz Harkivas pilsētu un apdzīvotām vietām uz ziemeļiem, ziemeļaustrumiem un dienvidaustrumiem.

Ukrainas triecieni pagājušajā nedēļā, sākot ar 24. jūliju, ir sabojājuši visus trīs Krievijas kontrolētos tiltus, kas ved uz Hersonas pilsētu. Ukrainas spēki 24. jūlijā uzbruka tiltam pār Nova Kahovas hidroelektrostacijas aizsprostu, sabojājot ceļu, bet joprojām ļaujot pa tiltu pārvietoties vieglajiem transportlīdzekļiem. Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukraina, uzbrūkot tiltam, izmantoja HIMARS, un ziņoja, ka tilta remonts jau tiek veikts. 23. jūlijā uzņemtajos kadros redzams, kā vieglie transportlīdzekļi apbrauc Antonivskijas tilta bedres, kas liecina, ka  tilta bojājumus varētu būt sarežģītāk novērst nekā uz Nova Kahovas tilta.

Ukraiņu partizāni naktī no 23. uz 24. jūliju uzspridzināja Krievijas kontrolēto dzelzceļu netālu no Novobohdanivkas Zaporožijes apgabalā, 30 km uz ziemeļiem no Melitopoles. Ukrainas amatpersonas ziņoja, ka Krievijas spēki izmanto dzelzceļa līniju, lai transportētu aprīkojumu un personālu no Melitopoles uz Vasiļivku un Tokmaku.

Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) 23. jūlijā izplatīja steidzamu ziņojumu, kurā aicināja civiliedzīvotājus okupētajā Enerhodarā, Zaporižjes apgabalā un apkārtējās teritorijās sniegt sīkāku informāciju par krieviem un viņu pārvietošanos Enerhodarā. 23. jūlijā GUR ziņojumā īpaši lūdza iedzīvotājus sniegt Krievijas spēku izvietošanas un dislokācijas punktu adreses un ģeolokācijas koordinātas, Krievijas sauszemes sakaru līnijas, vietējo okupācijas iestāžu rezidences, kā arī visu Krievijas kolaborantu un simpātiju biogrāfiskos datus, tostarp vārdus, adreses un darbavietas.

Krievijas spēki 24. jūlijā mēģināja veikt ierobežotus sauszemes uzbrukumus Hersonas apgabalā. Maz ticams, ka kaujas ap Hersonu ir daļa no galvenajiem Ukrainas pretuzbrukuma centieniem vai tieša pretdarbība tiem. Krievijas spēki, kā ziņots, izmantoja pretgaisa raķešu "S-300", lai uzbruktu sauszemes mērķiem Nikolajevas pilsētā. Tāpat tiek ziņots, ka ir izcēlies ugunsgrēks naftas noliktavā uz ziemeļiem no Snihurivkas, kur Krievijas spēki jau iepriekš ir veikuši triecienus. Krievijas spēki turpināja apšaudes gar visu frontes līniju. Krievijas un Ukrainas avotu publicētajos attēlos no redzamas divas iznīcinātas "S-300" pretgaisa aizsardzības palaišanas sistēmas. Ukrainas Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs ziņoja, ka Ukrainas spēki naktī no 23. uz 24. jūliju uzbruka Krievijas okupētajam Melitopoles lidlaukam.

Kremlis turpina veidot reģionāla mēroga brīvprātīgo bataljonus nosūtīšanai uz Ukrainu. Vologdas apgabala Čerepovecas rajona militārais komisārs Artjoms Viharevs 20. jūlijā paziņoja, ka Vologdas apgabalā tiek veidots kaujas bataljons. Vologdas bataljons, visticamāk, būs artilērijas bataljons. Viharevs paziņoja, ka brīvprātīgie tiks nosūtīti uz neprecizētām artilērijas vienībām, kas tiek veidotas Ļeņingradas apgabala Lugas pilsētā. Lugā atrodas liels artilērijas poligons un 9. gvardes artilērijas brigādes (6. apvienotās armijas) bāze. 13. jūlijā Krievijas Valsts domes deputāte Marija Butina paziņoja, ka Kirovas apgabalā tiek veidots brīvprātīgo bataljons "Vjatka", kas, kā ziņots, gandrīz pilnībā nokomplektēts līdz 9. jūlijam. Krievijas Tjumeņas apgabala ziņu izdevums "72ru" ziņoja, ka algotņu grupa "Wagner Group" jau 9. jūlijā aktīvi vervēja Tjumeņas apgabala iedzīvotājus nosūtīšanai uz Ukrainu uz gadu ilgiem līgumiem. Tas saskan ar laikraksta "Meduza" ziņojumu, kurā teikts, ka "Wagner Group" vienības arvien vairāk darbojas kā Krievijas bruņoto spēku primārās "triecienvienības". "Meduza" ziņoja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija iepriekš devusi rīkojumu atsevišķām Vāgnera grupas vienībām pārcelties no Sīrijas, Lībijas un Āfrikas uz Ukrainu.

Krievijas okupācijas amatpersonas turpināja izvirzīt nosacījumus referendumiem par okupēto Ukrainas teritoriju iekļaušanu Krievijas Federācijas sastāvā. Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs 24. jūlijā ziņoja, ka Krievijas spēki plāno organizēt pseidoreferendumus okupētajās Ukrainas teritorijās septembra sākumā, kas atbilst “ISW” vērtējumam par Kremļa potenciālās okupācijas grafiku. 23. jūlijā Hersonas apgabala administrācijas padomnieks Serhijs Hlans ziņoja, ka Krievijas okupācijas iestādes pieņem pieteikumus septiņu cilvēku vēlēšanu komisijas izveidei referendumam Hersonas apgabalā.

Krievijas varas iestādes cenšas izmantot vietējo krievu darbaspēku, lai "rekonstruētu" izpostītās Ukrainas teritorijas. Tjumeņas apgabala ziņu izdevums “72ru” 24. jūnijā ziņoja, ka Krievijas amatpersonas vervē Tjumeņas apgabala iedzīvotājus civilās infrastruktūras atjaunošanai Donbasa teritorijās. Izdevums ziņoja, ka Krievijas amatpersonas piedāvā Tjumeņas iedzīvotājiem līdz 200 000 rubļu par 30 vai 60 dienu ilgu darbinieku rotāciju. “72ru” ziņoja, ka vervēšanas uzņēmums “Stroykom” pieņems tikai vīriešus bez sodāmības un apmaksās ceļa izdevumus, izmitināšanu un ēdināšanu.

Dalies ar šo ziņu