Krievijas izraisītā kara apskats – 18. jūlijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Krievu okupantu postījumi Ukrainā
Foto: Krievu okupantu postījumi Ukrainā Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu 18. jūlija tikšanās ar Austrumu grupas komandieri ģenerālleitnantu Rustamu Muradovu apstiprina "ISW" iepriekš pausto, ka Maskava šajā operācijas posmā nepiešķirs prioritāti uzbrukumam, lai ieņemtu Slovjansku, bet tā vietā koncentrēsies uz Siverskas un Bahmutas ieņemšanu , ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas Aizsardzības ministrija 18. jūlijā paziņoja, ka S. Šoigu veica Austrumu grupas inspekciju un uzdeva Muradovam par prioritāti noteikt Ukrainas tālās darbības rādiusa raķešu un artilērijas sistēmu iznīcināšanu. Krievijas Aizsardzības ministrija iepriekš ziņoja, ka Luhanskas apgabala ieņemšanā piedalījās Centrālā un Dienvidu spēku grupas ģenerālpulkveža Aleksandra Lapina un ģenerāļa Sergeja Surovikina vadībā. Austrumu bruņoto spēku grupu, visticamāk, veido Krievijas Austrumu militārā apgabala elementi, kas ir darbojušies gar Izjuma asi Harkivas apgabalā. Pagaidām nav skaidrs, vai Muradovs tieši kontrolē arī operācijas Harkivas pilsētas apkaimē. Muradovam ir zemāks rangs nekā Lapinam un Surovikinam, kas liecina, ka Kremlis uzskata, ka Izjumas-Slovjanskas apgabals ir zemāka prioritāte nekā teritorijas ieņemšana Doņeckas apgabalā. Kremlis, visticamāk, koncentrē militāros resursus un augsta ranga vadību uz lokāliem ieguvumiem Siverskas un Bahmutas apkaimē, neraugoties uz Šoigu agrākajiem aicinājumiem pastiprināt operācijas visās virziena asīs.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespējamie centieni pasargāt etniskos krievus no mobilizācijas var izraisīt pretestību dažos etniskajos anklāvos, kuri, šķiet, nesamērīgi daudz tiek izmantoti karā Ukrainā. Krievijas Telegram kanāls "Rybar" 18. jūlijā publicēja ziņojumu par "Novaja Tuva" kustību - pretkara organizāciju, ko veido aktīvisti no Tuvas etniskās minoritātes anklāva. "Rybar" apsūdzēja "Novaja Tuva" kustību pretkara propagandas izplatīšanā un etniskās nesaskaņas kurināšanā Krievijas Federācijā. Šis ziņojums ir ievērības cienīgs kontekstā ar to, ka pēdējā laikā Krievijā arvien biežāk veidojas reģionāli brīvprātīgo bataljoni, no kuriem daudzi ir iedalīti atšķirīgās etniskās robežās. "ISW" un citi jau iepriekš ir norādījuši uz Ukrainā karojošo neetnisko Krievijas bataljonu izplatību, kuru sastāvā ir karavīri no Čečenijas, Dienvidosetijas, Tuvas, Tatarstānas, Baškortostānas, Čuvašijas u.c. Šie rādītāji liecina, ka Putins, iespējams, nevēlas veikt vispārēju mobilizāciju daļēji arī tāpēc, ka nevēlas mobilizēt lielu etnisko krievu skaitu. "Rybar" raksts, kā arī iepriekšējie ziņojumi par pret karu vērsto grupu "Brīvā Burjatija" izvirza priekšplānā risku, ka Putina acīmredzamā vēlme, lai šajā posmā kara smagāko slogu uzņemas ne-krievi, var radīt iekšēju spriedzi šajos reģionos.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 18. jūlijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 18. jūlijs George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki turpināja veikt gaisa un artilērijas triecienus uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas un, iespējams, gatavojas 18. jūlijā atsākt uzbrukuma operācijas uz dienvidrietumiem no Izjumas virzienā uz Barvinkovu. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki neveiksmīgi centās virzīties uz priekšu ap Braživku un Dmitrivku - abas 20 km uz ziemeļaustrumiem no Barvinkovas gar autoceļu T2122. Krievijas spēki turpināja arī tiešos triecienus uz Slovjansku un apdzīvotām vietām uz austrumiem no Slovjanskas, tostarp Tetjaņivku, Doņecku un Starodubivku.

Krievijas spēki 18. jūlijā veica vairākus neveiksmīgus sauszemes uzbrukumus uz austrumiem no Siverskas. Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Ukrainas karaspēks atvairīja Krievijas mēģinājumus uzlabot savas taktiskās pozīcijas Bilohorivka-Hrihorivka, Zolotarivka-Verhnokamjankas, Zolotarivka-Serebjankas un Verhnokamjankas-Verhnokamjankas virzienos.

18. jūlijā Krievijas spēki turpināja lokalizētus sauszemes uzbrukumus uz dienvidiem no Bahmutas. Ukrainas ģenerālštābs norādīja, ka Krievijas spēki neveiksmīgi mēģināja virzīties uz priekšu gar Mironivkas-Vuhledaras spēkstacijas līniju aptuveni 20 km uz dienvidaustrumiem no Bahmutas. Krievijas spēki veica papildu ierobežotus uzbrukumus Novoluhanske un Semihirjā, arī uz dienvidiem no Bahmutas, bet neguva nekādu apstiprinātu progresu. Krievijas spēki turpināja artilērijas, raķešu un gaisa uzlidojumus Bahmutas apkārtnē un uzbruka Pokrovske, Veselajai Doļinai, Kurdjumivkai, Travņevai, Šumi un Soledarai.

Krievijas spēki 18. jūlijā pastiprināja sauszemes uzbrukumus Avdijivkas virzienā. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks mēģinājis uzlabot savas taktiskās pozīcijas ap Verhnotoretske un Kamjankas apvidu, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Avdijivkas. Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas (DNR) pārstāvis Eduards Bašurins apgalvoja, ka DNR spēki ir pilnībā bloķējuši ceļu no Avdijivkas uz Konstjaņtiņevku (uz ziemeļiem no Avdijivkas). Bijušais Krievijas kaujinieku komandieris un krievu nacionālistu militārais blogeris Igors Girkins norādīja, ka, neraugoties uz nesenajiem apgalvojumiem par panākumiem Avdijivkas apkārtnē, DNR vienības šajā apgabalā ir stipri novājinātas un, visticamāk, nespēs gūt būtiskus panākumus.

Krievijas spēki 18. jūlijā koncentrējās uz to, lai neļautu Ukrainas spēkiem virzīties uz Krievijas robežu Harkivas apgabalā. 18. jūlijā Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki turpināja veikt gaisa, artilērijas un raķešu triecienus civilajai un militārajai infrastruktūrai Harkivas pilsētā un apdzīvotām vietām uz ziemeļiem, ziemeļaustrumiem, austrumiem un dienvidaustrumiem. Krievijas Telegram kanāls "Rybar" apgalvoja, ka Krievijas spēki 17.-18. jūlijā koncentrējās uz triecieniem Ukrainas pozīcijām Čuhovā. Ukrainas Galvenā militārā pārvalde (GUR) ziņoja, ka Ukrainas GUR izlūkošanas vienība "Cedar" ("Кедр") 18. jūlijā veica īpašu operāciju Dementijivkā, uz ziemeļiem no Harkivas pilsētas, kas izspieda "lielu vienību" Krievijas spēku no Dementijivkas.

Krievijas spēki koncentrējās uz ieņemto līniju uzturēšanu un Ukrainas ofensīvas novēršanu gar Dienvidu asi. 18. jūlijā Krievijas spēki veica gaisa triecienus Ukrainas pozīcijām gar Hersonas-Mikolaivas un Hersonas-Dņipropetrovskas apgabala robežām un apdzīvotām vietām Zaporižjes apgabala frontes līnijā. Hersonas apgabala amatpersonas ziņoja, ka Krievijas spēki turpināja mainīt koncentrēšanās vietas uz blīvi apdzīvotām vietām Hersonas apgabalā, cenšoties atturēt ukraiņu triecienus Krievijas pozīcijām.

Krievijas Telegram kanāls "Rybar" 18. jūlijā apgalvoja, ka Ukrainas spēki palielina spēku un tehnikas grupējumus pie kontaktlīnijas Mikolaivas-Krivojrihas virzienā, gatavojoties uzbrukumam Hersonas apgabalā.

Krievijas okupācijas iestādes turpināja centienus veicināt okupēto apgabalu ekonomisko integrāciju Krievijas tirdzniecības ekonomikā. Ukrainas pretošanās centrs ziņoja, ka Krievijas varas iestādes "nacionalizē" okupētajā Zaporižjes apgabalā esošos graudu krājumus, kas tiek nodoti vienotajai Krievijai piederošajai "Valsts graudu kompānijai." Ziņojumā norādīts, ka Krievijas varas iestādes eksportē līdz 100 000 tonnu zagtu Ukrainas graudu no Zaporižjes apgabala uz Ēģipti, Turciju un neprecizētām Tuvo Austrumu valstīm.

Dalies ar šo ziņu