Ukraina no Vācijas saņem pašgājējhaubices

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Telegraph
Vācijas bruņoto spēku pašgājējhaubice "Panzerhaubitze 2000"
Foto: Bundeswehr/Maximilian Schulz

Vācija beidzot piegādājusi savu pirmo smago ieroču kravu Ukrainai gandrīz piecus mēnešus pēc Krievijas pretlikumīgā visaptverošā iebrukuma Ukrainā, otrdien paziņoja Kijeva.

Vācija maijā paziņoja, ka nosūtīs septiņas pašgājējhaubices pēc tam, kad Ukraina pieprasīja no Rietumiem modernākus ieročus, kas ļautu tai novērst tālāku Maskavas spēku virzību okupētajā Donbasā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pagājušajā nedēļā sacīja, ka ieroču piegādes no Berlīnes ir “mazākas, nekā tas varētu būt.

"Panzerhaubitze 2000 beidzot ir daļa no Ukrainas artilērijas 155 mm haubiču arsenāla," sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. "Vācu Panzerhaubitze 2000 ar apmācītām ukraiņu apkalpēm pievienojās Ukrainas artilērijas saimei," viņš piebilda un pateicās savai Vācijas kolēģei Kristīnei Lambrehtai.

Kanclers Olafs Šolcs otrdien sacīja: "Viens ir skaidrs, mēs turpināsim sūtīt ieročus Ukrainai tik ilgi, kamēr tai būs nepieciešams mūsu atbalsts."

Oficiālā Berlīne gan uzstāj, ka “Panzerhaubitze 2000” piegādes ir tikai aizkavējušās, jo pirms tam Ukrainas karavīriem bija nepieciešamas pabeigt apmācību šo ieroču pareizā izmantošanā.

Patlaban Vācijas armijas krājumos ir aptuveni 100 šī tipa pašgājējhaubices, bet tikai 40 no tām ir kaujas gatavībā.

Ukrainai ir nepieciešams vairāk lieljaudas artilērijas, jo valstij beidzas munīcija tās rīcībā esošajiem padomju laika ieročiem. Salīdzinot ar agresorvalsts Krievijas artilērijas spējām, Ukrainas artilēristu bruņojums ir uzskatāms par niecīgu.

Iepriekš Kijiva paziņoja, ka tai nepieciešamas 1000 NATO standartiem atbilstošas haubices, 500 tanki un 1000 bezpilota lidaparāti, kā arī cita veida smagie ieroči, lai atvairītu Krievijas karaspēku, kas ieņēmis aptuveni 20% Ukrainas teritorijas.

“Panzerhaubitze 2000” ir viens no spēcīgākajiem artilērijas ieročiem Vācijas armijā. Tas var sasniegt mērķus aptuveni 40 kilometru attālumā. Nīderlande Ukrainai ir apsolījusi vēl piecas šādas uzlabotās sistēmas.

Pašgājējhaubices un velkamās haubices Ukrainai piegādājušas arī ASV, Lielbritānija, Francija, Norvēģija un Polija.

Vācijas kanclera Olafa Šolca virzienā pēdējo mēnešu laikā tika vērsta smaga kritika par viņa vadītās valdības kavēšanos ar ieroču piegādēm Ukrainai. O. Šolcs bijis spiests noliegt, ka ir vainīgs visai vārgā Ukrainas atbalstīšanā.

Reaģējot uz kritiku, Berlīne otrdien spēra neparastu soli, publicējot sarakstu ar visu militāro atbalstu, ko tā nosūtījusi Ukrainai.

Saskaņā ar sarakstu Vācija Ukrainai jau ir piegādājusi 14 900 prettanku mīnu, 500 zenītraķetes “STINGER”, 2700 pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības sistēmas “STRELA”, 16 miljonus vieglo ieroču munīcijas, pistoles munīcijas, 100 ložmetējus MG 3 ar 500 rezerves stobriem un aizslēgiem, 5300 sprāgstvielu lādiņu, kā arī 100 000 rokas granātu.

Vācija publiskojusi arī savu neletālā atbalsta paketi. Tajā iekļautas 23 000 bruņu ķiveres, 100 teltis, nakts redzamības ierīces, telekomunikāciju aprīkojums, pārtikas devas, kā arī 1200 slimnīcu gultu.

Vienlaikus Vācijas publiskotajā sarakstā nav iekļauti smagie ieroči, piemēram, haubices un tanki, kurus Berlīne nesteidzās piegādāt Ukrainai.

Vācija iepriekš Ukrainai solīja nosūtīt 30 pretgaisa aizsardzības sistēmas “Gepard”, 3 reaktīvās artilērijas raķešu palaišanas iekārtas “MARS” un 54 bruņutransportierus.

Līdzšinējie centieni piegādāt pretgaisa aizsardzības artilērijas iekārtas tika kavētas pēc tam, kad Šveice savas neitralitātes politikas dēļ atteicās piegādāt munīciju šīm sistēmām Ukrainai, kura formāli atrodas kara stāvoklī.

Dalies ar šo ziņu