Pasaules Banka apstiprina papildu finansējumu Ukrainai 1,49 miljardu dolāru apjomā

Konfliktu zonas
LETA/Reuters
ASV dolāri
Foto: ASV dolāri Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules Bankas padome otrdien apstiprināja papildu finansējuma piešķiršanu Ukrainai 1,49 miljardu ASV dolāru apjomā, lai palīdzētu tai samaksāt valdības un sociālo darbinieku algas. Jaunais finansējums papildina jau iepriekš apsolīto atbalstu vairāk nekā 2,5 miljardu dolāru apmērā. Tādējādi Pasaules Bankas kopējais apsolītais atbalsts Ukrainai ir pārsniedzis 4 miljardus dolāru.

Pasaules Bankas paziņojumā teikts, ka jauno finansējumu atbalsta finanšu garantijas, ko sniedz Lielbritānija, Nīderlande, Lietuva un Latvija. Šo projektu arī atbalsta paralēls finansējums no Itālijas puses un ieguldījumi no jauna Daudzpusēja ziedotāju trasta fonda (Multi-Donor Trust Fund).

Ukraina ir paziņojusi, ka tai īstermiņā vajadzīgi vismaz 5 miljardi dolāru mēnesī, lai tās valdība turpinātu darboties Krievijas iebrukuma apstākļos, kad ir apturēta daudzu ekonomikas jomu darbība. G7 (Lielā septiņnieka) valstu finanšu vadītāji maijā apsolīja Ukrainai jaunu finansējumu 9,5 miljardu dolāru apmērā, palielinot savu nemilitāro atbalstu līdz apmēram 20 miljardiem dolāru. 

Pasaules Banka sadarbojas ar ziedotājvalstīm, lai izmantotu savas dažādās finansējuma programmas veselības aprūpes, izglītības, sociālo pakalpojumu, energoapgādes un ūdensapgādes, un satiksmes ceļu atbalstīšanai.

Šie pamatpakalpojumi ir "butiski, lai novērstu tālāku dzīves apstākļu pasliktināšanos un nabadzību Ukrainā līdztekus kara radītajām ciešanām", paziņoja Pasaules Bankas Austrumeiropas valstu direktors Arups Banerdži.

Viņš piebilda, ka šie pakalpojumi arī būs "jebkādas [ekonomikas] atveseļošanas un atjaunošanas pamats".

Dalies ar šo ziņu