ASV nogādās Ukrainā četras HIMARS raķešu iekārtas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Stars and Stripes
ASV reaktīvā artilērijas raķešu sistēma HIMARS Spilves lidostā Rīgā
Foto: Štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

ASV jaunākās 700 miljonu ASV dolāru vērtās militārās palīdzības paketes ietvaros nosūtīs uz Ukrainu četras vidējā rādiusa augstas precizitātes mobilās reaktīvās raķešu palaišanas iekārtas HIMARS, tā paziņojis ASV Aizsardzības sekretāra vietnieks politiskajos jautājumos Kolins Kāls (Colin Kahl).

Augstas mobilitātes artilērijas sistēmas, jeb HIMARS spēj satriekt mērķus aptuveni 80 kilometru attālumā. Gaidāms, ka šīs iekārtas “dos iespēju Ukrainas bruņotajiem spēkiem precīzi veikt triecienus lielākā attālumā,” žurnālistiem Pentagonā sacīja K. Kāls.

ASV Ukrainai kopš aprīļa jau ir nosūtījušas aptuveni 108 155 milimetru haubices M777.

Kā norādīja Pentagona pārstāvis, šīs raķešu sistēmas bijušas tās, kuras Ukrainas valdība lūgusi, lai varētu sekmīgi sakaut Krievijas agresorus tās teritorijā.

Kā norādīja K. Kāls, pēdējā palīdzības paketē Ukrainai iekļauti arī četri helikopteri Mi-17, 15 taktiskie transportlīdzekļi, pieci artilērijas radari, divi pretgaisa aizsardzības radari, 1000 prettanku raķetes “Javelin” , kā arī 6000 prettanku ieroči, 15000 155 milimetru artilērijas lādiņi, kā arī dažādas “rezerves detaļas”.

19.maijā ASV Kongress atbalstīja arī jaunu palīdzības paketi Ukrainai 40 miljardu ASV dolāru apmērā, tostarp paredzot 11 miljardus ASV dolāru ieroču iepirkumiem.

“Pateicoties papildus Ukrainai domātajam finansējumam, ASV būs spējīgas turpināt Ukrainas nodrošināšanu ar ieročiem, kas tiek efektīvi izmantoti, lai atvairītu Krievijas uzbrukumus,” tā paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Lai gan HIMARS sistēmu piegāde Ukrainas aizsardzības spēju celšanai ir būtisks solis, K. Kāls brīdināja, ka  “neviena ieroču sistēma pati par sevi nespēj mainīt kara gaitu. Šī ir nacionālās gribas cīņa. Katrā no konfliktā iesaistītajām pusēm iesaistīti simtiem tūkstoši vīru. Izskatās, ka šis konflikts būs grūts un tas iestiepsies ilgākā laika posmā,” viņš teia.

Ukrainas amatpersonas, saņemot HIMARS solījušas, ka šie ieroči tiks izmantoti tikai un vienīgi aizsardzības mērķiem un netiks izmantoti triecieniem Krievijas teritorijā, lai novērstu tālāku kara eskalāciju.

“Ukraina šobrīd aizstāv savu teritoriju, tādējādi viss, ko tā dara savas teritorijas ietvaros ir uzskatāms par savas teritorijas aizsardzību,” piebilda K. Kāls.

Saskaņā ar ASV aizsardzības sekretāra vietnieka politiskajos jautājumos teikto Ukrainai solītās ASV raķešu iekārtas HIMARS jau atrodas Eiropā. Viņš atzina, ka šobrīd, vārdā nenosauktā vietā Ukrainas karavīriem tiek nodrošināta apmācība šo iekārtu izmantošanā, kas aizņems aptuveni trīs nedēļas.

ASV arī turpmāk plāno nosūtīt Ukrainai papildus raķešu iekārtas un tām domāto munīciju.

Dalies ar šo ziņu