Krievijas izraisītā kara apskats – 22. maijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraina pēc krievu okupantu uzbrukuma
Foto: Ukraina pēc krievu okupantu uzbrukuma Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas spēki 22. maijā guva minimālus panākumus Ukrainas austrumos. Jauni ziņojumi apstiprināja, ka Krievijas karaspēks 19. maijā atguva Rubižņu Harkivas apgabala ziemeļos. Krievijas spēki, visticamāk, iesaistīs papildu pastiprinājumu, lai noturētu savas pozīcijas Severskijdoņes upes rietumu krastā Harkivas ziemeļos, nevis atkāpjas pāri upei, lai to izmantotu kā aizsardzības pozīciju. Krievijas spēki, visticamāk, cenšas atvērt jaunu virzīšanās līniju uz ziemeļiem no Popasnas, lai pabeigtu Severodoņeckas aplenkšanu, vienlaikus virzoties uz rietumiem virzienā uz Bahmutu, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas spēki turpināja gatavoties uzbrukuma operāciju atsākšanai uz dienvidaustrumiem no Izjumas, bet 22. maijā neveica nekādus panākumus. Ukrainas Ģenerālštābs atzīmēja, ka Krievijas spēki ap Izjumu gatavojas uzbrukuma atsākšanai Slovjanskas virzienā. 22. maijā Krievijas karaspēks apšaudīja frontes apmetnes uz dienvidaustrumiem un dienvidrietumiem no Izjumas.

Krievijas spēki turpināja sauszemes uzbrukumus Severodoņeckas apkārtnē, bet 22. maijā šajā rajonā neveica nekādu progresu. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas ap Oskolonivku, Purdivku, Ščedriščevu un Smoļjaninove - apdzīvotām vietām uz austrumiem no Severodoņeckas. Šo uzbrukuma operāciju mērķis, visticamāk, ir aplenkt Severodoņecku no austrumiem, atbalstot iepriekšējo virzību uz pilsētu no ziemeļiem (caur Rubižņu), rietumiem (caur Bilohorivku) un dienvidiem (caur Popasnu). Ukrainas avoti apstiprināja Krievijas apgalvojumus, ka Krievijas karaspēks vismaz kopš 20. maija ir nodrošinājis ierobežotus panākumus uz ziemeļiem un rietumiem no Popasnas. Ukrainas Ģenerālštābs apstiprināja, ka turpinās kaujas Toščivkas, Kamišuvakas, Tripilijas un Vasiļivkas rajonā - visās apdzīvotajās vietās ap Popasnu, kurās Krievijas avoti apgalvoja, ka ir pārrāvuši Ukrainas aizsardzību. "ISW" nevar apstiprināt, vai Krievijas spēki ir pilnībā ieņēmuši kādu no šīm vietām. Daļēji šos apgalvojumus apstiprina arī ģeolokalizēti kauju ieraksti no Volodimirvkas, kas atrodas uz rietumiem no Popasnas.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 22. maijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 22. maijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 22. maijā turpināja artilērijas uzbrukumus Limanas apkaimē, taču neveica sauszemes uzbrukumus. Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas milicijas spēki apgalvoja, ka ir pārņēmuši kontroli pār Novoseļivku, ciematu Doņeckas apgabala dienvidos.

Krievijas spēki 22. maijā turpināja uzbrukt "Azovstaļ" tērauda rūpnīcas teritorijā. Mariupolē okupācijas spēki turpināja veikt stingras filtrācijas un deportācijas procedūras. Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas (DNR) Teritoriālās aizsardzības štābs apgalvoja, ka no Mariupoles uz filtrācijas nometni Bežemmenē deportēja 313 cilvēkus, tostarp 55 bērnus. Mariupoles mēra padomnieks Petro Andruščenko apgalvoja, ka no Mariupoles caur Nikoļskas filtrācijas nometni uz Krieviju piespiedu kārtā deportēja 70 cilvēkus, tostarp 12 bērnus. P. Andruščenko papildus paziņoja, ka okupācijas administrācija ir pastiprinājusi pārvietošanās kontroli Mariupoles pilsētā, kas nozīmē, ka informācijas vide Mariupolē tuvākajās nedēļās kļūs arvien ierobežotāka.

Krievijas spēki koncentrējās uz savu pozīciju noturēšanu uz ziemeļiem no Harkivas pilsētas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas 6. apvienotās armijas un Baltijas flotes elementi cīnās, lai neļautu Ukrainas karaspēkam sasniegt starptautiski atzīto robežu. Luhanskas Tautas Republikas (LNR) Iekšlietu ministrija papildus paziņoja, ka tās personāls darbojas Kozača Lopanas un Rubižņas pilsētās, apstiprinot "ISW" iepriekšējo vērtējumu, ka Krievijas spēki 19. maijā atguva daļu teritorijas, ko iepriekš bija ieņēmuši Ukrainas spēki. Krievijas spēki turpināja nodarīt artilērijas postījumus apmetnēm ap Harkivas pilsētu.

Krievijas spēki, visticamāk, turpina gatavoties uzbrukumam dienvidu virzienā. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks koncentrējas uz aizsardzības līniju izbūvi, pretgaisa aizsardzības sistēmu nostiprināšanu, izlūkošanu un Ukrainas pozīciju apšaudi, kas liecina, ka tiek radīti priekšnoteikumi turpmākām uzbrukuma darbībām. Krievijas spēki turpināja raķešu un artilērijas triecienus Zaporižjes, Hersonas, Dņepropetrovskas un Nikolajevas apgabalos. Ukrainas pretošanās centrs papildus ziņoja par ukraiņu partizānu aktivitātes gadījumiem, kas vērsti pret amatpersonām un Krievijas artilērijas sistēmām Enerhodarā un Melitopolē, norādot uz ilgstošu un organizētu ukraiņu pretošanos okupētajās Ukrainas teritorijās.

Dalies ar šo ziņu