M. Podaļaks: Ukraina apturējusi miera sarunas ar agresorvalsti Krieviju

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Ukrainska Pravda
Ukrainas karavīri uz kājnieku kaujas mašīns BMP-2 netālu no Harkivas
Foto: AP

Ukrainas valdība apturējusi miera sarunas ar agresorvalsts Krievijas pārstāvjiem, tā paziņojis Ukrainas Prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks, vēsta izdevums "Ukrainska Pravda".

 

“Šobrīd sarunu gaita tiešām ir apturēta. Kādi tam ir iemesli? Jāteic, ka tie ir vairāki. Krievija šajās sarunās nespēj demonstrēt izpratni par pasaules galvenajiem procesiem, kā arī savu negatīvo lomu šajos procesos. Otrkārt, Krievija aizvien nesaprot, ka patlaban tās sāktā kara gaita vairs nenotiek nedz pēc tās nosacījumiem, nedz pēs tās nospraustā grafika, nedz atbilstoši tās sākotnēji noteiktajiem plāniem. Ukrainas pretestība iebrukumam, kā arī pašas Ukrainas pretestības profesionalitāte un kvalitāte tikai pieaug. Tas nozīmē, ka nevienu no saviem iepriekš izvirzītajiem mērķiem Krievija nesasniegs,” sacīja M. Podoļaks.

Kā trešo sarunu apstāšanās iemeslu M. Podoļaks minēja Krievijas nevēlēšanos apturēt kara propagandas kurināšanu, kas primāri domāta Krievijas iekšējams patēriņam. Tieši Maskavas pašas izplatītā propaganda šobrīd nostādījusi ārkārtīgi sarežģītā situācijā Krievijas eliti, kas baidās teikt patiesību.

Kā atzina M Podoļaks, šobrīd kara pārtraukšanai jāpiedāvā “pavisam citi nosacījumi, pretēji tiem, kādi tie tika izziņoti sākotnēji,”

M. Podoļaka ieskatā, Krievijas puse miera sarunas vēlas turpināt, lai to izmantotu kā iekšējam patēriņam domāto propagandas elementu.

Ukrainas Prezidenta biroja vadītāja padomnieks atzina, ka “Krievija acīmredzot vēlas pieredzēt pret to vērsto starptautisko ekonomisko sankciju paketes ietekmi, ieraudzīt savas armijas patiesās “kaujasspējas” un piedzīvot savas starptautiskās reputācijas pēdējo palieku zaudēšanu.”

“Manuprāt tieši šāds ir krievu stratēģiskais mērķis:  iegūt visu vai neko. Tālab mums nav pamata likt šķēršļus šīs šausmīgās inpērijas galam,” sacīja M. Podaļaks.

Vienlaikus viņš atzina, ka Ukraina neizskata jautājumus par “izeju, vai neizeju” no sarunu formāta, bet gan šī formāta tālāko jēgu pašreizējā kara etapā. “Ja šajā formātā no Krievijas puses tiks piedāvāta kaut kāda konkrētika, politiskais dialogs tiks turpināts,” piebilda M. Podaļaks.

Dalies ar šo ziņu