Krievijas izraisītā kara apskats – 15. maijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraiņu karavīri pie krievu tanka
Foto: Ukraiņu karavīri pie krievu tanka Foto: AFP/Scanpix

Krievijas spēki, visticamāk, ir atteikušies no mērķa pabeigt plaša mēroga Ukrainas vienību ielenkšanu no Doņeckas pilsētas līdz Izjumai, lai pabeigtu Luhanskas apgabala sagrābšanu, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs sacīja, ka Krievijas militārā pavēlniecība, visticamāk, saprot, ka tā nespēs ieņemt Doņeckas apgabalu, bet uzskata, ka tai ir iespējas sasniegt Luhanskas apgabala administratīvās robežas. Krievijas militārā pavēlniecība, visticamāk, turpmāk prioritāti piešķirs kaujām par Severodoņecku, bet zināmas pūles veltīs Ukrainas sauszemes komunikāciju līniju (GLOC) traucēšanai Doņeckas apgabala austrumos. Krievijas spēki turpina koordinēt centienus ieņemt Severodoņecku no ziemeļiem un dienvidiem, kā rezultātā Ukrainas karaspēks tiks ielenkts mazāk, nekā sākotnēji bija paredzēts. Neveiksmīgie Krievijas mēģinājumi šķērsot Siverskij Doņecas upi pie Kreminnas var novirzīt Krievijas aplenkuma operācijas tālāk uz austrumiem. Krievijas spēki, visticamāk, ir arī samazinājuši virzību uz Slovjansku no Izjumas, iespējams, lēnā uzbrukuma operācijas tempa dēļ.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 15. maijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 15. maijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēkiem, visticamāk, ir beigušies kaujām gatavi rezervisti, liekot Krievijas militārajai vadībai apvienot karavīrus no daudziem dažādiem elementiem, tostarp privātām militārām kompānijām. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka aptuveni 2500 Krievijas rezervistu trenējas Belgorodas, Voroņežas un Rostovas apgabalos, lai pastiprinātu Krievijas uzbrukuma operācijas Ukrainā. Maz ticams, ka šāds rezervistu skaits spēs radīt pietiekamu spēku, lai papildinātu Krievijas vienības, kas, kā ziņots, dažos apgabalos ir zaudējušas līdz pat 20 % no personālsastāva, nemaz nerunājot par bataljona taktisko grupu, kas nesen tika lielā mērā iznīcināta, mēģinot šķērsot Siverskij Doņets upi. Ukrainas militārās izlūkošanas pārvalde paziņoja, ka Krievijas spēki veic slēptu mobilizāciju un veido jaunas vienības ar tikko mobilizēto personālu, kuram, visticamāk, nav pietiekamas apmācības, lai tas būtu efektīvs. Krievijas spēki arī izmanto jaunus iesaucamos no okupētajām apdzīvotajām vietām Doņeckas un Luhanskas apgabalos, lai uzturētu ofensīvu ap Harkivas pilsētu.

Tiek ziņots, ka Krievijas privātās militārās kompānijas veido apvienotās vienības ar gaisa desanta elementiem. Elitāro gaisa desanta vienību denaturēšana ar algotņiem ir šokējoša un būtu līdz šim skaidrākais pierādījums tam, ka Krievija ir izsmēlusi savas pieejamās kaujas gatavības rezerves. Tiek ziņots, ka Krievijas 810. gvardes jūras kājnieku brigāde saņem personālu no citām Melnās jūras flotes vienībām.

Krievijas spēki nostiprina ieņemtās pilsētas Ukrainas dienvidos, kas liecina, ka krievi cenšas reģionā nodibināt pastāvīgu kontroli. Ukrainas amatpersonas ziņoja, ka Krievijas spēki sākuši rakt tranšejas un būvēt betona vaļņus Nikolajevas un Hersonas apgabalā, Melitopoles apkaimē un Rietumu Zaporižjes apgabalā.

Krievijas spēki 15. maijā veica neveiksmīgus sauszemes uzbrukumus Slovjanskas virzienā. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki uzsāka ofensīvu uz Dovhenke un Bogorodičnu, attiecīgi aptuveni 18 un 25 km uz dienvidiem no Izjumas.

Ukrainas aviācija turpina darboties virs Krievijas kontrolētajām apdzīvotajām vietām pie Izjumas. Ukrainas artilērija ar Ukrainas bezpilota lidaparātu atbalstu uzbruka Krievijas bruņutehnikai un pozīcijām aptuveni 65 km uz ziemeļiem no Izjumas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki cietuši zaudējumus un atkāpušies no ieņemtās apmetnes uz austrumiem no Izjumas, visticamāk, Ukrainas gaisa trieciena dēļ.

Ukrainas spēki 14. maijā iznīcināja aizsprostu pie Mironovskas ūdenskrātuves 5 km uz ziemeļiem no Svitlodarskas, izraisot plūdus, kas, visticamāk, palēninās Krievijas virzīšanos uz ziemeļiem.

Krievijas spēki 15. maijā veica artilērijas, gaisa un jūras spēku triecienus atlikušajiem ukraiņu aizstāvjiem "Azovstaļ" tēraudlietuvē. 14. maijā Ukrainas amatpersonas paziņoja, ka Krievijas spēki uz rūpnīcu izšāva aizdedzinošu munīciju.

Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjušenko ziņoja, ka 15. maijā no Mariupoles uz Zaporižjes pilsētu evakuējās vairāk nekā 500 transportlīdzekļu kolonna. P. Andrjušenko piebilda, ka Krievijas spēki Mariupoles iedzīvotājiem liedz piekļuvi ūdenim un elektrībai un koncentrējās uz okupācijas varas nostiprināšanu pilsētā.

Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Oļegs Sinegubovs ziņoja, ka Krievijas spēki apšaudīja Ukrainas pozīcijas uz ziemeļaustrumiem no Harkivas, iespējams, mēģinot aizsargāt Krievijas sauszemes sakaru līnijas Vovčanskā, kas atrodas aptuveni 60 km no Harkivas pilsētas. Ukrainas ģenerālštābs norādīja, ka Krievijas pavēlniecība bija nosūtījusi uz Harkivas pilsētu nesen mobilizētas vienības no okupētajiem Doņeckas un Luhanskas apgabaliem, kas ir vēl viens pierādījums Krievijas pieejamo rezervju nepietiekamībai.

Krievijas spēki turpināja nostiprināt savas pozīcijas Ukrainas dienvidos, bet 15. maijā neveica aktīvas uzbrukuma operācijas. Ukrainas ģenerālštābs norādīja, ka Krievijas spēki veido dzelzsbetona konstrukcijas un tranšejas Nikolajevas un Hersonas apgabalos. Krievijas tranšejas un betona patvertnes liecina, ka Krievijas spēki cenšas izveidot un aizsargāt pastāvīgu kontroli okupētajos apgabalos. Krievijas spēki arī mēģina atjaunot darbību auto detaļu rūpnīcā Zaporižjes apgabalā, cenšoties uzsākt militāro ražošanu reģionā.

Dalies ar šo ziņu