Ukrainas amatpersona: Valsts atmīnēšana var turpināties piecus līdz desmit gadus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/LETA/Ukrinform
Ukraiņu atmīnētāji
Foto: Ukraiņu atmīnētāji Foto: AFP/Scanpix

Ņemot vērā starptautisko pieredzi, Ukrainas atmīnēšana var turpināties piecus līdz desmit gadus, žurnālistiem teicis Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienesta sapieru pārvaldes priekšnieks Olehs Bondars.

Bondars norādījis, ka vienas no bīstamākajām Krievijas iebrukuma sekām ir valsts teritorijas plaša piesārņošana ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem, no kuriem daļu aizliedz izmantot starptautiskās konvencijas.

"Ņemot vērā starptautisko pieredzi, atmīnēšana var turpināties piecus līdz desmit gadus," atzinis eksperts.

Kā klāstījusi amatpersona, Krievijas karaspēks izmanto attālinātās mīnēšanas sistēmas, ciniski atstājot nekontrolējamus mīnu laukus apdzīvotās vietās, kur tiek apdraudētas civiliedzīvotāju dzīvības.

Mīnas un munīcija atklāta Kijivas, Černihivas, Harkivas, Sumu, Mikolajivas, Zaporižjas, Dņepropetrovskas, Doneckas un Luhanskas apgabalos.

"Kopējais dažādu mīnu, kasešu [bumbu] elementu un īpaši uzstādīto sprādzienbīstamo priekšmetu skaits ir aptuveni 10% no visiem atklātajiem un neitralizētajiem sprādzienbīstamajiem objektiem," Bondars piebildis.

Viņš uzsvēris, ka Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests ir sācis aktīvi informēt civiliedzīvotājus par sprādzienbīstamo priekšmetu radītajiem riskiem.

Pēc tam, kad Ukrainas armija ir atbrīvojuši pilsētu vai ciemu, vispirms tajā tiek veikti sākotnējie drošības pasākumi, apsekotas apdzīvotās vietas, autoceļi un apkaimes, strādā elektrības, ūdens un gāzes līniju atjaunojošas brigādes, stāsta Bondars.

Tagad sākts nākamais posms, kad tiek apsekotas un atmīnētas lauksaimniecības zemes, kur zemnieki vēlas sākt pavasara sējas darbus, teicis atmīnēšanas speciālists.

Ukrainas Iekšlietu ministrijas paspārnē darbu sācis Starptautiskais koordinācijas centrs atmīnēšanas jautājumos.

Pirms mēneša Bondars paziņoja, ka Ukrainā atmīnēšana jāveic apmēram 300 000 kvadrātkilometru platībā, kas ir gandrīz puse valsts teritorijas.

Dalies ar šo ziņu