Eiropas Savienība nosoda Krievijas kiberoperācijas pret Ukrainu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Eiropas Savienības Padome
ZUMAPRESS.com/Scanpix
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Eiropas Savienība un tās dalībvalstis kopā ar starptautiskajiem partneriem stingri nosoda ļaunprātīgās kiberdarbības, ko Krievijas Federācija veica pret Ukrainu un kas bija vērstas pret "Viasat" satelītu tīklu "KA-SAT".

Kiberuzbrukums notika stundu pirms Krievijas neizprovocētā un nepamatotā iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī. Šim kiberuzbrukumam bija būtiska ietekme, izraisot neselektīvus sakaru pārtraukumus un traucējumus vairākās valsts iestādēs un uzņēmumos.

Šis nepieņemamais kiberuzbrukums ir vēl viens piemērs Krievijas nepārtrauktajam bezatbildīgas rīcības modelim kibertelpā. Šāda rīcība ir pretrunā visu ANO dalībvalstu, tostarp Krievijas Federācijas, cerībām par atbildīgu valsts rīcību un valstu nodomiem kibertelpā.

Kiberuzbrukumi, kas vērsti pret Ukrainu, tostarp pret kritisko infrastruktūru, var izplatīties uz citām valstīm un izraisīt sistēmiskas sekas, apdraudot Eiropas iedzīvotāju drošību.

Eiropas Savienība, cieši sadarbojoties ar partneriem, apsver turpmākus pasākumus, lai novērstu un atturētu no šādas ļaunprātīgas rīcības kibertelpā. Eiropas Savienība turpinās sniegt koordinētu politisku, finansiālu un materiālu atbalstu Ukrainai, lai stiprinātu tās kiberdrošību.

Padome 2020. gada 30. jūlijā pirmo reizi sarakstā iekļāva vairākas personas par to līdzdalību vairākos kiberuzbrukumos, tostarp “WannaCry” un “NotPetya” izspiedējvīrusu uzbrukumos, kā arī kiberspiegošanas kampaņā “Operation Cloud Hopper” un mēģinājumā neatļauti piekļūt “Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas” (OPCW) tīklam.

2020. gada 22. oktobrī padome 2 personām un 1 struktūrai piemēroja kibernoziegumu sankciju režīmu par viņu līdzdalību 2015. gada Bundestāga uzlaušanā.

Eiropas Savienības Padome ir piešķīrusi vairāk nekā 10 miljonus eiro prioritārām kiberdrošības vajadzībām Ukrainai. Finansējums segs aprīkojuma un programmatūras iegādi.

Eiropas Ārējās darbības dienests sadarbībā ar Komisijas dienestiem, dalībvalstīm un līdzīgi domājošiem partneriem vada centienus apmainīties ar informāciju par Ukrainas steidzamajām vajadzībām un attiecīgajiem palīdzības pasākumiem kiberdrošības jomā.

ES atbalsta Ukrainas kiberaizsardzību, izmantojot Eiropas Miera nodrošināšanas instrumentu. Pērn pieņemtais EPF palīdzības pasākums jau ietvēra atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem kiberdrošības jomā (3 miljoni euro). Tāpat ir aktivizēta ES PESCO projekta Kiberdrošības ātrās reaģēšanas grupa, kas cieši uzrauga situāciju un izvērtē dažādas atbalsta iespējas Ukrainai.

Izmantojot programmu "CyberEast kiberdrošībai Austrumu partnerības reģionā, tostarp Ukrainā" (2019-2023), mērķis ir palielināt un uzlabot mūsu partneru kiberdrošību un krimināltiesiskumu, lai labāk risinātu ar kibernoziegumiem saistītās problēmas un uzlabotu vispārējo drošību. Pamatojoties uz konkrētām vajadzībām, projektu var izmantot turpmākai spēju veidošanai kiberdrošības un kibernoziedzības jomā Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu