Slēgtās vizītes laikā Kijivā E.Blinkens un L.Ostins sola piešķirt papildu militāro palīdzību Ukraina

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ UKRAINSKA PRAVDA/REUTERS
ASV vizīte Kijivā
Foto: EPA/Scanpix

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Amerikas savienoto valstu aizsardzības sekretārs Loids Ostins svētdien apmeklēja Ukrainas galvaspilsētu Kijivu. Šī bija pirmā oficiālā ASV amatpersonu vizīte Ukrainā kopš visaptverošā Krievijas bruņoto spēku iebrukuma uzsākšanas 24. februārī.

Vizītes laikā  ASV valsts sekretārs un aizsardzības sekretārs ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski apsprieda aizsardzības palīdzību Ukrainai, sankciju pastiprināšanu pret Krieviju un jautājumus par finansiālo atbalstu un drošības garantijām  Ukrainai.

Savukārt to, ka augsto ASV amatpersonu delegācijas vizīte Kijivā šajā, Ukrainas valstij izšķirošajā brīdī, ir ļoti vērtīga un svarīga, uzsvēra Ukrainas prezidents. Sarunu gaitā V. Zelenskis pateicās ASV par jau sniegto atbalstu aizsardzības nozarei, kas sasniedzis 3,4 miljardus dolāru, tāpat liela uzmanība pievērsta - pret Krieviju izvirzītajai sankciju politikai. Tāpēc ASV amatpersonām  tika nodots “Jermaka-Makfola” grupas izstrādātais rīcības plāns, kas ietver sankciju pastiprināšanu pret Krievijas Federāciju.

V. Zelenskis uzsvēra: "Ukraina redz ASV, kā līderi starp nākotnes valstīm - mūsu valsts drošības garantiem", bet E. Blinkens nenoliedza, ka Krievija jau ir cietusi neveiksmes karā un, ka Ukraina jau ir guvusi būtiskus panākumus, pieveicot Krievijas bruņotos spēkus. Savukārt L. Ostins tikšanos Kijivā nosauca par "ļoti produktīvu".

Vēl slēgtajā vizītē Kijivā E. Blinkens un L. Ostins paziņoja par ārvalstu militāro finansējumu Ukrainai un 15 sabiedrotajām partnervalstīm 713 miljonu dolāru vērtībā.

Uzsverot, ka Ukrainai atbalsts paredzēts aptuveni 322 miljonu dolāru apmērā.

Pārējā summa tiks sadalīta  NATO dalībvalstu un citu valstu vidū, kuras kopš Krievijas izvērstā pretlikumīgā iebrukuma Ukrainā sākuma, nodrošinājušas Ukrainai svarīgas militārās piegādes.

Turklāt šis finansējums atšķiras no iepriekšējās ASV militārās palīdzības Ukrainai. Tas nav ASV Aizsardzības ministrijas ziedojums, bet gan noteiktiem mērķiem iezīmēta nauda, kuru Ukraina un Ukrainai atbalstu sniegušās valstis var izmantot, lai iegādātos sev vajadzīgās ieroču sistēmas.

Portāls “Sargs.lv” jau vēstīja, ka šobrīd Krievijas bruņotie spēki ir pārgrupējušies, lai uzsāktu ofensīvu Donbasa reģiona dienvidaustrumos. Šādos apstākļos rietumvalstu diplomātiem rodas puslīdz droša iespēja apmeklēt Kijivu.

ASV amatpersonas jau kopš Krievijas visaptverošā iebrukuma sākuma Ukrainā, ir bijušas piesardzīgas attiecībā par došanos uz Kijivu.

"Mēs redzējām cilvēkus Kijivas ielās, tas liecina par to, ka cīņa par Kijivu ir uzvarēta. Taču tas ir pretstatā tam, kas notiek citās Ukrainas daļās, dienvidos un austrumos, kur Krievijas brutalitāte ir vienkārši šausminoša,” mediju brīfingā Polijā sacīja E. Blinkens.

Atrodoties Kijevā, E.Blinkens un L.Ostins pagarinātā, 24. aprīlī, aptuveni deviņdesmit minūšu ilgā sanāksmē tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zeļenski, ārlietu ministru Dmitriju Kuļebu, aizsardzības ministru Olekseju Rezņikovu un iekšlietu ministru Denisu Monastirski. Tā bija slēgtā vizīte, kura tika rīkota bez mediju klātbūtnes.

Savukārt ASV amatpersonas atteikušās komentēt V. Zeļenska paziņojumu presē par  aizvadīto tikšanos.

Dalies ar šo ziņu