Intervija ar ukraiņu iznīcinātāja “MiG-29” pilotu: mēs riskējam un lidojam zemu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Telegraph/Coffee or Die
Ukraiņu iznīcinātāja pilots ar segvārdu “Juice”
Foto: Ukraiņu iznīcinātāja pilots ar segvārdu “Juice” Juice/Ukrainas Gaisa spēki

Krievijas iznīcinātāju piloti nespēj tikt galā ar Ukrainas kolēģu augsta riska taktiku, apgalvo Kijivas piloti, kas ar okupantiem cīnās Ukrainas debesīs. Ukraiņu iznīcinātāji lido ātri un zemu, kas krievu pilotiem nav pa spēkam.

Ukraiņu piloti intervijai medijam “Coffee or Die” sacīja, ka Krievija ir pārāk zemu novērtējusi Ukrainas gaisa spēkus, ņemot vērā ziņojumus, ka ir notriekti simtiem Krievijas lidmašīnu.

"Tā ir mūsu zeme, tās ir mūsu ģimenes, tās ir mūsu pilsētas. Mēs tās aizstāvam. Tā ir mūsu galvenā motivācija. Un mums tas izdodas, jo krievi ir pārsteigti," intervijā sacīja kāds 29 gadus vecs “MiG-29” iznīcinātāja pilots ar segvārdu "Juice".

"Viņi ir pārsteigti. Īpaši par mūsu sauszemes pretgaisa aizsardzību un arī par mūsu iznīcinātājiem. Jo viņi nemaz negaidīja pretestību gaisā," apgalvoja pilots.

Sarunā ar Ukrainā bāzēto korespondentu Nolanu Petersonu “Juice” sacīja, ka piloti bija burtiski pielīmējušies pie savām lidmašīnām, no tām izkāpjot tikai, lai aizietu uz tualeti.

Viņš savus biedrus salīdzināja ar "spartiešu" kaujiniekiem, kuriem "ir vienalga" par tehniskajām problēmām un kurus dzen apņēmība atvairīt Vladimira Putina iebrucējus un aizsargāt savas ģimenes.

Kaujas piloti strādāja tik smagi, ka viņiem bija laiks tikai godināt kritušo biedru, daloties ar maizes gabaliņu un glāzi degvīna, ziņoja žurnāls "Coffee or Die". 

Cits pilots, kurš nosauca savu vārdu "Andrijs", intervijā “CNN” pastāstīja, ka Krievijai bija skaitliskais pārsvars, bet apgalvoja, ka Maskavas gaisa spēki tagad baidās doties izlidojumos jau ciesto lielo zaudējumu dēļ.

"Daudzi krievu piloti atsakās cīnīties, jo mēs viņus notriecam," viņš sacīja ASV telekanālam. "Es sniedzu atbalstu un segumu aviācijai, kas strādā, lai nosegtu zemi. Es koncentrējos uz raķešu un ienaidnieka aviācijas iznīcināšanu, piemēram, "gaiss-gaiss". Es nevaru pateikt, cik daudz, bet es esmu notriecis krievu lidmašīnas."

Mēnesi pēc kara sākuma Ukrainas amatpersonas apgalvo, ka tās ir notriekušas aptuveni simts Krievijas reaktīvo lidmašīnu un vēl 120 helikopteru, atspēkojot cerības, ka Maskava ātri pārņems kontroli pār Ukrainas debesīm.

Precīzas detaļas par to, kā Ukraina ir atturējusi Krievijas gaisa spēkus, ir noslēpums, taču tiek apgalvots, ka tā balstās uz "unikālu" taktiku un augsta riska misijām. Ukraina ir izmantojusi arī pretgaisa aizsardzības ieroču, piemēram, “S-300” vienību un Turcijas bezpilota lidaparātu “Bayraktar TB-2”, kā arī ASV un citu valstu piegādāto pretgaisa raķešu “Stinger” kombināciju.

"Krievijas piloti lido ar modernākām lidmašīnām, un tās spēj raidīt raķetes daudz tālākos attālumos," “CNN” sacīja Andrijs. "Piemēram, lai mēs varētu atvairīt raķetes, kas tiek izšautas 80 kilometru attālumā, mums tām ir jāpietuvojas 40 kilometru attālumā. Ja viņi jau ir izšāvuši raķeti uz mums, mums kaut kādā veidā tā ir jāpārtver pa ceļam."

Šķiet, ka būtisks faktors ir arī intensīva NATO sabiedroto, jo īpaši ASV, apmācība. Žurnāla "Coffee or Die" publikācijā teikts, ka ukraiņu piloti bieži trenējušies Kalifornijas Nacionālās gvardes gaisa spēku iznīcinātāju aviobrigādē.

Pilots “Juice” sacīja, ka viņš ir piedalījies NATO mācībās Turcijā un Norvēģijā, kā arī ASV. Savukārt ASV Gaisa spēki 2018. gadā piedalījās lielajās mācībās “Clear Sky” Ukrainā.

"Mēs neuzskatām, ka krievi ir panākuši gaisa pārsvaru pār Ukrainu," pagājušajā nedēļā sacīja Pentagona preses pārstāvis Džons Kērbijs, kad viņam tika jautāts par Ukrainas gaisa spēku centieniem.

"Mums joprojām notiek šis gaisa karš, un mums joprojām ir nepieciešams vairāk aparatūras un modernākas lietas, lai gūtu panākumus," sacīja “Juice”. "Es negribu vienvirziena biļeti, es gribu kādu nogalināt, nevis tikai tikt nogalināts."

24. februārī Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja par pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Krievijas karaspēks Ukrainā iznīcina infrastruktūras objektus, veic masveida Ukrainas pilsētu un ciematu dzīvojamo rajonu apšaudīšanu, izmantojot artilēriju, daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmas un ballistiskās raķetes.

Ik dienu tiek konstatēti dažāda smaguma krievu okupantu pastrādātie kara noziegumi Ukrainā.

Ukrainā ir ieviests karastāvoklis un izsludināta vispārējā mobilizācija.

Neraugoties uz skaitlisko un tehnoloģisko pārsvaru, Ukrainas Gaisa spēki vairāk nekā 30 dienu garajā karā spējuši iznīcināt 127 iebrucēju lidmašīnas un 129 helikopterus.

Dalies ar šo ziņu