Berdjanskā Krievijas desanta kuģis nogremdēts, izmantojot ballistisko raķeti

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN
Nogremdēts desanta kuģis
Foto: Ekrānšāviņš no UNIAN

Aizvadītās nedēļas nogalē Krievijas spēku okupētās Berdjanskas ostā nogremdētā Krievijas desantkuģa "Saratov" iznīcināšanā izmantoti ieroči, kas pat nav bijuši paredzēti cīņai ar kuģiem. Tā pastāstījis Ukrainas izlūkdienesta ģenerālmajors Viktors Jaguns.

Saskaņā ar ģenerālmajora V. Jaguna sniegto informāciju, pret kuģi tika raidīta taktiskā ballistiskā raķete “Tochka U”. "Situācija ir unikāla, jo neviens nekad nav izmantojis šāda tipa ieroču sistēmas pret kuģiem," viņš saka.

Pēc ģenerālmajora teiktā, Ukrainas bruņotie spēki jau kopš kara sākuma veikuši vairākas šādas operācijas, kur cīņā ar pretinieka kuģiem tikuši izmantoti ieroči, kas sākotnēji nemaz nav izstrādāti šādam uzdevumam.

"Tas, ka mēs “noklājām” ar krastā bāzētām raķetēm Krievijas patruļkuģi pie Odesas un izmantojām pretgaisa raķešu sistēmu pret kuteri, bet šī kuģa iznīcināšanā izmantojām taktisko ballistisko raķeti “Tochka-U”, tā pēc būtības ir unikāla situācija. Šie ir gadījumi, kas ir pēcākas izpētes vērti, lai labāk saprastu, kā pielāgot un izmantot karadarbībai jūrā tādas ieroču sistēmas, kas tam pēc būtības nav piemērotas, bet, kuras izmantoja Ukrainas bruņotie spēki,” sacīja V.Jaguns.

Viņš uzsvēra, ka Ukrainas militārpersonas pastāvīgi saņem izlūkošanas informāciju no okupēto teritoriju iedzīvotājiem.

"Ievērojama daļa iedzīvotāju, kas tagad atrodas okupācijā, brīvprātīgi palīdz Ukrainas bruņotajiem spēkiem un izlūkdienestiem. Līdz ar to visa informācija nonāk arī internetā," viņš sacīja.

Krievijas desantkuģa “Saratov” iznīcināšana kļuva par kārtējo uzvaru Ukrainai cīņā pret Krievijas iebrucējiem. Okupantu desantkuģis tika iznīcināts Berdjanskas ostā. Turklāt jaudīgais sprādziens uz “Saratov” ļāvis sabojāt vēl divus Krievijas okupantu kuģus. Zīmīgi, ka “Saratov” komandēja jūrnieki, kuri 2014.gadā pēc Krievijas iebrukuma Krimā lauza Ukrainass tautai un valstij doto karavīra zvērestu, pārejot okupantu pusē.

2014. gadā kuģis “Saratov” piedalījās nelikumīgajā Krimas ieņemšanā.

2022. gadā, sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, “Saratov” ienāca Berdjanskas ostā, kurā tika arī iznīcināts. Zīmīgi, ka caur saviem sižetiem precīzu kuģa atrašanās vietu nodeva pašas Krievijas Aizsardzības ministrijas propagandas kanāla “Zvezda” žurnālists Valentīns Gvozdjevs.

Dalies ar šo ziņu