ASV politiķi: Putins uzbrūk Ukrainas civiliedzīvotājiem, jo cieš militārās neveiksmes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/VOA
Karš Ukrainā
Foto: Mikolajevas morgs/AFP/Scanpix

Krievijas karš Ukrainā joprojām ir vadošā tēma ASV televīzijās, īpaši iknedēļu ziņu raidījumos.

Krievijas diktators Vladimirs Putins uzbrūk Ukrainas civiliedzīvotājiem militāro neveiksmju dēļ, par to telekanālā “CBS” paziņoja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

"Šodien Krievija nesasniedz savus mērķus uz sauszemes. Krievijas karaspēks būtībā ir apstājies" viņš sacīja, piebilstot, ka ukraiņi izrādījuši "ievērojamu apņēmību" un veiksmīgi pielietojuši ASV sagādātos ieročus un aprīkojumu.

Iepriekš Ostins nosauca Krievijas rīcības pret Ukrainas civiliedzīvotājiem par "mežonīgām un brutālām". Tajā pašā laikā, pēc viņa teiktā, ja Krievija izmantos ķīmiskos vai bioloģiskos ieročus pret Ukrainu, to sagaida "būtiska reakcija" no ASV un to sabiedrotajiem visā pasaulē.

Līdzīgu paziņojumu svētdien izteica ASV pārstāve ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda: “Mums ir bažas, ka viņi (krievi) Ukrainā var izmantot ķīmiskos ieročus.”

Kā vēsta “Radio Svoboda”, vairākās starptautiskajās izmeklēšanās iepriekš konstatēts, ka Krievijas valdība izmantojusi ķīmiskos ieročus Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija un bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas laikā 2018.gadā, Lielbritānijā. Abi gadījumi noveduši pie sankcijām pret Krieviju.

Tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā telekanālam CNN sacīja, ka ir gatavs sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Es uzskatu, ka mums ir jāizmanto jebkurš formāts, jebkura iespēja, lai varētu risināt sarunas, lai varētu runāt ar Putinu. Taču, ja šie mēģinājumi neizdosies, tas nozīmēs, ka šis ir trešais pasaules karš," viņš piebilda.

Tajā pašā laikā, pēc Zelenska domām, Ukraina šajās sarunās nekādā gadījumā nevar atteikties no savas teritoriālās integritātes. Viņš arī uzsvēra, ka, ja Ukraina būtu NATO, Krievija neiebruktu.

"Ja NATO dalībvalstis ir gatavas mūs redzēt aliansē, dariet to nekavējoties, jo cilvēki mirst katru dienu. Un atbilde bija ļoti skaidra: jūs nekļūsit par NATO dalībvalsti, bet durvis paliks atvērtas," sacīja Zelenskis.

ASV Demokrātu partiju pārstāvošais senators Diks Derbins intervijā telekanālam ABC aizstāvēja ASV prezidenta Džo Baidena lēmumu neīstenot iznīcinātāju “MiG-29” pārvietošanu no Polijas uz Ukrainu. Viņš sacīja, ka "ir arī citi veidi", jo Vašingtona var "nodrošināt zeme-gaiss raķetes un cita veida pretgaisa aizsardzību", lai atvairītu Krievijas gaisa triecienus.

Vienlaikus amerikāņu telekanāls atgādina, ka ASV Kongresā valda abu partiju atbalsts lēmumam par “MiG” iznīcinātāju nodošanu Kijivai.

Savukārt Krievija turpina noliegt, ka izvērš agresijas karu pret Ukrainu, un sauc to par "speciālo operāciju", kuras mērķis ir "demilitarizācija un denacifikācija".

Dalies ar šo ziņu