Krievija kara karstajos punktos Ukrainā nosūta neapmācītus iedzīvotājus no okupētās Donbasas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Kyiv Independent
Maks Levin
Foto: Maks Levin

Laikraksts "The Kyiv Independent" ir sazinājušies ar cilvēkiem, kuri apliecina, ka karam Ukrainā Krievija piespiedu kārtā ir iesaukusi neapmācītus civiliedzīvotājus no jau iepriekš okupētās Donbasas.Gandrīz ikviens 24 gadus vecais jaunietis, ko Krievijas okupētās Hrestivkas iedzīvotājs Oleksijs zina no Doņeckas apgabala ir nelegāli iesaukts Krievijas kontrolē esošajos pilnvarotajos spēkos.

Viņš stāsta, ka neviens no viņiem iepriekš nav dienējis armijā. Tomēr daudzi no viņiem ir nokļuvuši karstākajos Krievijas kara pret Ukrainu punktos.

Krievijas pastarpinātie spēki nepamatoti apsūdzēja Ukrainas bruņotos spēkus eskalācijā, izsludināja demonstratīvu sieviešu un bērnu evakuāciju no Donbasa uz Krieviju un uzsāka mobilizācijas kampaņu, iesaucot visus vīriešus vecumā līdz 55 gadiem.

Pašam Oleksijam laimīgā kārtā ir izdevies izvairīties no mobilizācijas. Kad kampaņa sākās, viņš atradās Vinicā, reģionālajā galvaspilsētā Ukrainas vidienē. Viņš tur ieradās, lai kārtotu eksāmenus savā skolā, Doņeckas Nacionālajā universitātē, kur viņš iegūst maģistra grādu datorzinātnēs. Universitāte pārcēlās no Doņeckas pēc tam, kad Krievija 2014. gadā to okupēja.

Taču viņa bijušos kolēģus piemeklēja cits liktenis. Oleksijs stāsta, ka Krievijas atbalstītie kaujinieki viņus nolaupīja turpat no darba vietas un nosūtīja uz dienvidu fronti Mariupolē, kur kopš 24. februāra ir notikušas vissmagākās kaujas.

Vienīgais Oleksija draugs, kurš vēl nav piespiedu kārtā iesaukts Krievijas armijā, ir 27 gadus vecais Serhijs, kuru darbavieta ir iekļāvusi "svarīgāko darbinieku" sarakstā un atbrīvojusi no mobilizācijas. Atbrīvojums beidzas aprīlī, un Serhijs nav pārliecināts, vai ogļraktuve to pagarinās.

Daudzi vietējie iedzīvotāji baidās runāt ar Ukrainas vai Rietumu plašsaziņas līdzekļiem. Daudzi domā, ka Krievijas Federālais drošības dienests piekļūs viņu sarakstei sociālo mediju platformās vai noklausīsies viņu telefonsarunas.

Dalies ar šo ziņu