Sārts: Atomkara draudi ir Kremļa informācijas kara taktika, taču izslēgt šādu iespējamību nevar

Konfliktu zonas
Sargs.lv
EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas informācijas karš sākās vēl pirms kinētiskā kara, taču izskatās, ka šobrīd Krievija zaudē abus šos karus. Kremļa plāni ir izgāzušies un vēlme slēpt patiesos notikumus spēlē ukraiņu labā. Krievija ir uzbūvēta no meliem, kas novedis pie tā, ka V. Putins ir pazaudējis saikni ar realitāti. Atomkara draudi ir Kremļa taktika, taču pilnībā šādu iespējamību nevar izslēgt, portālam “Sargs.lv” apgalvo NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

J. Sārts skaidroja, ka V. Putins ir ļoti pārrēķinājies, tāpēc šobrīd var novērot dažādas haotiskas darbības, kuras iepriekš visticamāk nebija paredzētas veikt. Mēs varam novērot, ka šobrīd Krievija savelk papildspēkus, lai realizētu savu mērķi, kuru nav izdevies sasniegt iecerētajā laikā.

“Es pieņemu, ka tiem karavīriem, kuri papildus tagad ierodas Ukrainā un redz, ka viņu it kā neuzvaramie tanki ir sašķaidīti lupatu lēveros, pavisam noteikti mainās izpratne par to, kas viņus sagaida,” apgalvo NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors.

Taujāts par diktatora V. Putina izteikumiem saistībā ar kodolieroču izmantošanu, J. Sārts atzina, ka, jo grūtāk ies Kremlim Ukrainā, jo vairāk viņš izmantos šāda veida retoriku. Var sagaidīt pat daudz skarbākus izteikumus, jo tā ir daļa no viņa taktikas.

“Pie zināmiem apstākļiem V. Putins būtu gatavs šādai rīcībai, bet te nu tiešām viņam ir jādomā, kā uz to Krievijas tauta skatīsies. Viņam nav neierobežots manevru laukums, taču teikt, ka šāds scenārijs ir pilnībā neiespējams, tā arī nav,” norāda J. Sārts.

Krievijas karavīru morāle ir ļoti zema un komandieri atrodas zem ļoti liela spiediena. Haotiskās darbības un iepriekš rūpīgi neparedzētie scenāriji piespiež Kremli kļūdīties un zaudēt ievērojamu daudzumu sava karaspēka. Eksperts uzskata, ka tas tā arī turpināsies, jo esošās karadarbības attīstība netika izplānota.

Šobrīd salīdzinoši liela daļa Krievijā dzīvojošo krievu tic tam, ko stāsta Kremlis.

“Pārstāt ticēt tam, ko stāsta Kremlis, būs neiedomājami sāpīgi. Cilvēkiem parādīsies “psiholoģiskie bloki”, jo viņi nevarēs noticēt, ka iepriekš dzīvojuši tik lielos melos. Būs ļoti grūti pieņemt patiesību, ka krievus neviens nesagaidīja ar ziediem, bet gan Krievija miermīlīgos cilvēkus brutāli apšaudīja. Var melot, bet to nevar noslēpt mūžīgi,” skaidro J. Sārts.

Krievijas informatīvais karš ārpus Krievijas ir pilnībā izgāzies. Krievija ir centusies ar troļļu fermu un valsts kontrolēto mediju palīdzību iedzīvotājus apmānīt, taču, kā norāda J. Sārts, tad jebkura darbība reālajā dzīvē ir daudz spēcīgāka nekā vārdi internetā. Papildus okupantu karaspēkam ir atņemti mobilie telefoni, kas nozīmi, ka pasaule saņem tikai video no Ukrainas puses, kas ir nospēlējis ļoti milzīgu lomu par labu Ukrainai.

“Mēs redzējām, ka daudzi apsprieda ASV izlūkinformāciju un pat smējās, taču šobrīd varam redzēt, ka tā ir bijusi pat ļoti precīza. Mēs redzam, ka Krievijas plānu laicīga atmaskošana ir sarežģījusi Krievijas iecerēto plānu izpildi.”

Pie šādiem apstākļiem, kamēr V. Putins saredz kaut mazāko iespēju ieņemt Kijevu, tikmēr viņš to centīsies sasniegt. Viņam būs vienalga, cik daudz tas prasa finansiālos vai cilvēku resursus.

Mēs redzam no vēstures, ka cilvēki ir gatavi cīnīties un mirt idejas vārdā. Ukraiņi saprot iemeslu, kāpēc viņi karo, taču krieviem tika melots un, dzīvē sastopoties ar realitāti, viņi saprot patiesību.

“Šo karu var izbeigt tikai Krievijas tauta, bet tai ir jābūt visai tautai un visai Krievijas armijai, kas šobrīd neliekas tuvākajā laikā reāli,” uzskata NATO stratēģiskās komunikācijas centra vadītājs.

Bieži vien medijos izskan informācija par V. Putina iespējamām psihiskām nosliecēm, taču J. Sārts neuzskata, ka Krievijas līderis būtu sajucis prātā.

“Es negribētu domāt, ka viņš ir sajucis prātā. V. Putinam ir pazudusi saikne ar realitāti. Viņš joprojām ir racionāls un ļoti nežēlīgs cilvēks. Problēma ir tā, ka pēc 20 gadiem pie varas un lišķiem visapkārt, viņš ir zaudējis realitātes sajūtu. Viņš nav sapratis, ko domā pasaule, viņš nav sapratis savas armijas un Ukrainas patiesās spējas. Kā jau tirāniem mēdz būt – stāsta to, ko viņš gribētu dzirdēt un pēc tam, balstoties uz to, pieņem lēmumus.”

Šobrīd mēs redzam Krievijas kanālos vienkāršu un neslēptu propagandu, kas cenšas nodrošināt Kremļa noziegumu attaisnošanu. NATO stratēģiskās komunikācijas centra vadītājs uzskata, ka tie ir nekavējoties jāslēdz.

“Kara propaganda ir aizliegta un sodāma. Tas nozīmē, ka visi šie kanāli arī internetā ir nekavējoties jāslēdz. Ir nepieciešams sekot līdzi un slēgt arī katru mazo kabeļoperatoru, kurš izplata šo aizliegto saturu. Ja kāds no nedara, tad ir jābūt stingrām un jūtamām sekām,” stingri norāda J. Sārts.

Volodimirs Zelenskis ir kļuvis par ukraiņu nācijas līderi un Ukrainas simbolu. Pat, ja Krievijai izdodas viņu plāns nogalināt V. Zelenski, tad viņa simbols nepazudīs. Mēs varam cerēt, ka arī mūsu līderi šādā situācijā rīkotos līdzīgi, atzīmē NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Dalies ar šo ziņu