Ķīna Ukrainai apliecina gatavību sniegt diplomātisko palīdzību, lai izbeigtu Putina izraisīto karu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Ukrinform
Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji (Wang Yi)
Foto: Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji (Wang Yi)./Foto: Xinhua News Agency.All Rights Re/Scanpix

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji (Wang Yi) savam Ukrainas kolēģim Dmitro Kulebam apliecinājis Ķīnas gatavību pielikt visas pūles, lai ar diplomātijas palīdzību izbeigt karu Ukrainas teritorijā. To Ķīnas ārlietu ministrs paziņojis telefona sarunā ar D. Kulebu, vēsta “Ukrinform”, atsaucoties uz Ukrainas Ārlietu ministrijas preses dienestu.

Saskaņā ar paziņojumu Ukrainas ārlietu ministrs detalizēti informējis savu Ķīnas kolēģi par Krievijas bruņotās agresijas attīstību pret Ukrainu, civilās infrastruktūras apšaudes un civiliedzīvotāju nogalināšanu. D. Kuleba lūdza V. Ji izmantot Pekinas un Maskavas attiecību līmeni, lai liktu Krievijai izbeigt savu bruņoto agresiju pret Ukrainas tautu.

"Ķīnas ārlietu ministrs atkārtoti apliecināja Ķīnas nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, atzīmējot divpusējo attiecību stratēģisko raksturu. Viņš apliecināja D. Kulebam Ķīnas gatavību pielikt visas pūles, lai ar diplomātijas palīdzību izbeigtu karu Ukrainas teritorijā, tostarp kā pastāvīgā ANO Drošības padomes dalībvalsts ar VETO tiesībām," teikts paziņojumā.

D. Kuleba īpaši atzīmēja Ķīnas distancēšanos no V. Putina lēmuma Krievijas armijas spēkus ievest īpašā kaujas režīmā.

Abu valstu ārlietu ministri pārrunāja arī ķīniešu kopienas drošību Ukrainā. Šajā kontekstā D. Kuleba uzsvēra, ka labākā drošības garantija Ķīnas pilsoņiem un citiem ārvalstu pilsoņiem Ukrainā ir to valdību spiediens uz Krieviju, lai tā apturētu bruņoto agresiju pret Ukrainu, īpaši mierīgo Ukrainas pilsētu barbarisko apšaudīšanu.

24.februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par iebrukuma Ukrainā sākumu. Krievijas karaspēks rada šāviņus un iznīcina Ukrainas galveno infrastruktūru, veic masveida apšaudes Ukrainas pilsētu dzīvojamos rajonos, izmantojot artilēriju, vairākkārtējas palaišanas raķešu sistēmas un ballistiskās raķetes.

Ukrainā tika ieviests karastāvoklis un izsludināta vispārējā mobilizācija. Ukraina iesniegusi prasību pret Krieviju Starptautiskajā Hāgas tiesā.

Dalies ar šo ziņu