"Elles mašīnu" – liesmu metēju sistēmu “TOS-1” krievi var izmantot arī Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Drive
TOS-1
Foto: EPA/Scanpix

Reaktīvā daudzstobru liesmu metēju sistēma “TOS-1A” ar termobārisko lādiņu raķetēm ir iznīcinoša kaujas mašīna, kas savā ceļā spēj sagraut visu. “TOS-1”, ko arī pati Krievija nodēvējusi par smago liesmu metēju, ir unikāla tālās darbības artilērijas raķešu sistēma (MLRS) uz “T-72” tanka šasijas bāzes. Tai ir graujoša reputācija tieši termobārisko raķešu īpašību dēļ. Līdz šim dzirdētas daudzas versijas, tai skaitā spekulācijas, kā šī sistēma varētu tikt izmantota karā Ukrainā. Iespējams, krievu okupanti to grasās pielietot savā aplenkšanas taktikā gan Ukrainas otrajā lielākajā pilsētā Harkovā, gan galvaspilsētā Kijevā, raksta “The Drive”.

Jau 24. februārī, kad Krievija uzsāka savu plaša mēroga militāro iebrukumu Ukrainā, uz Baltkrievijas-Ukrainas robežas uzstādītās kameras starp visiem pārējiem militārajiem transportlīdzekļiem, kas iebrauca Ukrainā, pamanīja arī liesmu metēju sistēmas “TOS-1A”.

26. februārī sociālajos medijos parādījās arvien vairāk materiālu, kuros redzami “TOS-1”, kā arī cita smaga artilērija, kas devās uz Ukrainas pusi, šoreiz virzoties uz dienvidiem, no Krievijas Belgorodas reģiona.

Tajā pašā dienā ASV senators Marko Rubio paziņoja, ka “Krievija tagad ir izvietojusi “TOS-1A” raķešu iekārtas apdzīvotu teritoriju nomalēs”. Pavisam nesen šie liesmu metēji tika konstatēti arī pie Mariupoles, netālu no Krievijas robežas, kur tika ziņots arī par “BM-21 Grad”  raķešu izmantošanu.

Sociālajos tīklos strauji izplatījās informācijā, ka “TOS-1” tikuši izmantoti arī pēdējos artilērijas uzbrukumos, tostarp ilgstošajā spridzināšanā Ukrainas pilsētā Vasiļkivā uz dienvidiem no Kijevas.

Paralēli ziņām par liesmu metējiem, izskan informācija arī par cita veida munīcijas, izmantošanu. Kā informējusi Ukrainas vēstniece ASV Oksana Markarova, Krievija uzbrukumos civiliedzīvotājiem izmantojusi arī termobārisko munīciju jeb “vakuumbumbu”.

Krievija termobāriskās raķetes ražo galvenokārt izmantošanai no lidmašīnām, tostarp arī raķeti “KAB-500”, kas gan līdz šim reti redzēts ekspluatācijā.

“TOS-1A” sistēmu paši krievi iesaukuši par “Buratino”, jo šis ierocis rada “napalma sienu”, liekot cilvēka ķermeņiem “iztvaikot”.

Patiesībā ierocim praktiski nav nekā kopīga ar tradicionālajiem liesmu metējiem, jo tas ir termobāriskais jeb degvielas-gaisa sprāgstvielas ierocis, kas iekļaujas tajā pašā klasē kā noteikti ASV ieroči, piemēram, “AGM-114N Hellfire” raķete ar īpašu “papildinošu” kaujas galviņu vai “BLU-118/B”, kas ticis izmantots Afganistānā. Būtībā šis ierocis izmanto skābekli no apkārtējā gaisa, lai radītu augstas temperatūras sprādzienu un daudz spēcīgāku sprādziena vilni ilgākā laikā nekā parastais kondensētais spridzeklis.

Viens no šāda ieroča fatālajiem efektiem ir, ka tā spiediena/vakuuma pieaugums izraisa plīšanas efektu uz mīkstiem materiāliem, tai skaitā cilvēka audiem. Skartajā teritorijā esošās sienas un virsmas ne vienmēr aizsargā cietušos, drīzāk izraisa vairākus spiediena viļņus, kas vēl vairāk pastiprina to iedarbību.

Sekundārais efekts ir milzīgais karstums līdz pat 3000° C, kas izraisa degošas liesmas, līdz ar to arī ārpus sprādziena zonas esošie var gūt nopietnas traumas.

 “TOS-1A” sistēmā ir 24 raķetes, kas var sasniegt mērķi pat 6 kilometru attālumā.

Visbiežāk “TOS-1” sistēmas izmanto, lai uzbruktu grūti piekļūstamās vietās, piemēram, tuneļos, ēkās, uz kuģiem. Neskatoties uz šķietami nelielo darbības rādiusu, Čečenijā šis ierocis tika izmantots, lai atbrīvotos no aizstāvjiem noteiktā sektorā, lai apturētu uzbrukumu un nolīdzinātu ēkas.

Jau pašā sākumā Padomju Savienība projektēja šo ieroci, lai nodrošinātu vispārēju uguns atbalstu kājniekiem un tankiem.

Tas, vai “TOS-1A” tiks izvietoti pilsētvidē Ukrainā, ir atkarīgs no konflikta gaitas turpmākajās dienās un nedēļās. Tomēr ir pilnībā skaidrs, ka Krievijas spēki jau tagad izmanto citas tālās darbības raķešu sistēmas, nežēlīgi vēršot tās pret civiliedzīvotājiem.

“Sargs.lv” jau 2020. gada novembrī rakstīja, ka Krievija plāno veikt vērienīgus uzlabojumus tās rīcībā esošajās TOS-1 “Buratino” liesmu metēju sistēmās, palielinot gan termobāriskā lādiņa raķešu rādiusu, gan papildinot iekārtas ar reālā laika mērķēšanas iespējām. Toreiz Kremlis norādīja, ka šādi uzlabojumi nepieciešami, “lai smagos liesmu metējus sagatavotu  jaunajiem uzdevumiem un to pieaugošajam mērogam”.

 

 

 

 

Dalies ar šo ziņu