Ukrainas izlūki: Putins ir nikns; ātrais iebrukums Ukrainā izgāzies; nauda deg rūkdama

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Twitter
Ukrainas karavīri apstaigā sašauto krievu okupantu tehniku
Foto: AFP

Krievijas autoritārais vadonis Vladimirs Putins ir nikns, ka vienu līdz četru dienu ilgā Ukrainas iekarošanas operācija sāk izgāzties. Par spīti augstajām kara izmaksām Krievija cer to turpināt vēl vismaz deviņas dienas. Lai grautu Ukrainas aizstāvju morāli, V.Putina režīms ir gatavs spert radikālus soļus, īstenojot kara noziegumus un apzinātu civiliedzīvotāju nogalināšanu.

Šādu informāciju, ar atsauci uz avotiem Ukrainas izlūkošanas dienestos sociālās saziņas vietnē “Twitter” publicējis Igaunijas Eiroparlamenta deputāts Riho Terrass.

Ukrainas izlūkdienests ieguvis informāciju, ka nesen V.Putins savā bunkurā Urālos sasaucis uz sanāksmi Krievijas biznesa eliti. Šādi agresoru vadonis rīkojies, lai nepieļautu, ka uzņēmēji panikā sāk atstāt valsti. To apliecina arī citi ziņojumi - Krievijas oligarhu privātās lidmašīnas netiek izlaistas no Krievijas teritorijas.

Gatavības trūkums pilna mēroga karam ar Ukrainu

Saskaņā ar publicēto dokumentu, sanāksmē pārrunātais liecina arī par pilnīgu Krievijas politiskās vadības un bruņoto spēku analfabētismu, piedzīvojot izgāšanos operācijas stratēģiskajā plānošanā.

“No Ukrainas puses jau iepriekš tika atrasti un piešauti visi nocietinājuma punkti. Taktiskā plāna nebija. Viss notika atkarībā no situācijas. Cerējām Ukrainu ieņemt vienas līdz četru dienu laikā,” teikts materiālā.

Kā liecina izlūkošanas informācija, sanāksmes laikā apspriesti arī Krievijas finanšu zaudējumi. Viena kara diena Ukrainā Krievijas budžetam izmaksā 20 miljardus ASV dolāru. Par šādu iznākumu V. Putins bijis nikns, jo viņam esot solīts, ka tā būšot “viegla pastaiga”.

Saskaņā ar ziņojumu Krievijas bruņotajos spēkos ir būtiskas problēmas ar apgādi. Uzbrukumiem trūkst spārnoto un ballistisko raķešu. Spriežot pēc pašreizējās cīņu intensitātes, tās pietikšot vien trim līdz četrām dienām, tālab tās tiek taupītas.

Trūkst arī vieglo ieroču. Tulas ieroču rūpnīca, kā arī pārējās divas Krievijas ieroču rūpnīcas, kas pieder V. Putinam pietuvinātajam oligarham Arkādijam Rotenbergam, nespēj izpildīt pasūtījumus. Trūkst pat triecienšauteņu un patronu. Piegādes no ražotnēm varēs īstenot ne agrāk kā pēc trim līdz četriem mēnešiem. Vēl jo vairāk – Krievijas ieroču ražošanas nozare šobrīd cieš no akūta izejvielu trūkuma. Ja iepriekš vairums izejvielu tika piegādātas no Slovēnijas, kā arī Somijas un Vācijas, tad līdz ar Rietumu sankciju noteikšanu visas piegādes ir nobloķētas.

Tāpat Krievijas bruņotie spēki nespēj pilnā apmērā izmantot gaisa telpas priekšrocības. Nav piemērotu lidlauku, trūkst bezpilota lidaparātu.

Sanākušie pauduši arī sarūgtinājumu par Krievijas okupantu kolonnas sašaušanu pie Harkovas, kur tie vienā reizē vien zaudēja 200 karavīru. Arī citviet iebrucēju zaudējumi ir milzīgi.

10 dienas – ko tālāk?

Saskaņā ar ziņojumu Putins un oligarhi bijuši vienisprātis – ja Ukrainas aizstāvji noturēsies 10 dienas, nāksies sākt pārrunas, iemesls – naudas un ieroču trūkums. Rietumu sankcijas gan nevienu neuztraucot.

Kā liecina publicētā informācija, Krievija iebrukumam gatavojusies jau laicīgi. Kopš 2018. gada Kijevas apkārtnē tikuši iefiltrēti Krievijas speciālās uzdevumu vienības “Alfa” kaujinieki. Krievijas iebrukuma galvenais mērķis bija Kijeva – tās ātra ieņemšana un “marionešu” valdības izveide. Ja šo plānu izdotos īstenot, tas neprasītu nedz naudas, nedz ieroču tēriņus.

Tomēr, spriežot pēc pašreizējās karadarbības, Krievijas sākotnējais plāns ir izgāzies. Ukrainas aizstāvji apņēmīgi atvaira lielāko daļu Krievijas okupantu uzbrukumu, tādēļ jādomā citas metodes. Saskaņā ar ziņojumu, tām jābūt provokācijām pret mierīgajiem iedzīvotājiem, piemēram, uzbrukumiem sievietēm un bērniem, kas būtu trumpis Kremļa režīma rokās un radītu šoku Ukrainas sabiedrībā. Tieši tādēļ Krievijas karaspēka izšautās ballistiskās un spārnotās raķetes “negadījuma pēc” tiek nomērķētas pa dzīvojamajām mājām.

V. Putins un viņa tuvākais loks pieļauj, ja Ukrainas sabiedrība piedzīvos šoku un tajā sāksies panika, tad varētu cerēt, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aizmuktu, bet Ukrainas aizstāvji paši padotos. Kā iecerējusi Krievijas vadība, pirmajai vajadzētu padoties Harkovai, bet pēc tam visām pārējām Ukrainas pilsētām, lai novērstu asinsizliešanu.

Ko darīt Ukrainas aizstāvjiem?

Kā norādīts ziņojumā, galvenais Ukrainas bruņoto spēku uzdevums ir noturēties pret iebrucēju vēl vismaz deviņas dienas. Par spīti asiņainajam karam, nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut paniku sabiedrībā.

Vienlaikus sagaidāms, ka pieaugs tādi Krievijas uzbrukumi, kas varētu tikt kvalificēti kā kara noziegumi, proti, dzīvojamo kvartālu apšaudes ar smagajiem ieročiem, kuru mērķis ir izraisīt lielusciviliedzīvotāju upuru skaitu, lai salauztu Ukrainas aizstāvju morāli un pretestību.

Dalies ar šo ziņu