ASV izlūkdienesti: Putins devis pavēli par iebrukumu Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Washington Times/CBS/CNN
Krievijas karavīri mācību laikā Baltkrievijā
Foto: AFP/Scanpix

ASV izlūkdienesti atklājuši informāciju, ka Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins ir pavēlējis Krievijas bruņotajiem spēkiem iebrukt Ukrainā, tādējādi bruņoto spēku vienību komandieri sākuši izstrādāt kaujas plānus, tā vēsta raidsabiedrība CBS un CNN.

“Izlūkdienesti ziņo, ka Krievijas karaspēks ir saņēmis pavēles sākt iebrukumu,” CBS raidījumā “Face of the Nation” svētdien sacīja CBS News korespondents Deivids Martins (David Martin)

 

“Tas nozīmē, ka viņi [Krievijas karaspēks] virzās tuvāk un tuvāk robežām, lai ieņemtu uzbrukuma pozīcijas, bet šo vienību komandieri izstrādā konkrētus plānus, kā tie manevrēs ar savām vienībām savos kaujas sektoros,” skaidroja D. Martins.

Par šīs pavēles esamību ziņo arī ASV raidsabiedrība CNN

Kā norāda CNN, saskaņā ar ASV izlūkdienestu vēstīto, šādas pavēles došana taktisko grupu komandieriem ir viens no vairākiem indikatoriem, ko ASV izlūkdienesti izmanto, izvērtējot Krievijas sagatavošanos potenciālajam iebrukumam.

Citi indikatori, kā piemēram elektroniskās karadarbības sākums un visaptveroši kiberuzbrukumi pagaidām vēl nav novēroti. Kā norāda viens no CNN avotiem, pat, ja šāda pavēle ir dota, tā var tikt atsaukta un izmantota ASV un tās sabiedroto maldināšanai.

Tikmēr sociālajā tīklā “Twitter” un "Facebook" izplatīti ieraksti par Luhanskas pilsētas dzīvojamo rajonu apšaudi. Šo apdzīvoto vietu kopš 2014. gada savā kontrolē ir pārņēmuši Kremļa atbalstītie separātisti.

Saskaņā ar izplatīto informāciju, apšaude, kas notikusi svētdienas vakarā plkst. 21:00, veikta no smagajiem ieročiem.

Kā “Twitter” norāda pētnieciskās žurnālistikas centra “Bellingcat” izpilddirektors Kristo Grozevs, šī apšaude tiks izmantota tā sauktās “svešā karoga operācijai” , lai pēcāk tajā vainotu Ukrainu.

 

Šīs nedēļas nogalē ASV prezidents Džo Baidens publiski paziņoja, ka V. Putins ir nolēmis iebrukt Ukrainā.

Krievija jau kopš pagājušā gada nogales sistemātiski savilkusi karaspēku ap Ukrainas robežu un tās okupētajās teritorijās. Tāpat nozīmīgs aptuveni 30000 karavīru grupējums ar tālās darbības pretgaisa raķešu sistēmām, kaujas lidmašīnām un mehanizētajām kājnieku vienībām izvietots Baltkrievijā, kas arī varētu kļūt par vienu no potenciālā iebrukuma virzieniem. Lai arī formāli Baltkrievijā Krievijas karaspēks tika ievests it kā uz mācību “Union Resolve 2022” laiku, svētdien tika paziņots, ka tas paliks Baltkrievijā, it kā “kaujas gatavības pārbaužu veikšanai.”

Krievijas iebrukuma gadījumā Rietumvalstis ir paziņojušas par bargām sankcijām Krievijai, kā arī par gatavību vēl vairāk stiprināt NATO Austrumu flanga valstis.

Dalies ar šo ziņu