ASV un Francija sola papildu karaspēku Austrumeiropas NATO dalībvalstīm, ja Krievija iebruks Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/universul.net
Krievijas bruņotie spēki pie Ukrainas robežas
Foto: Krievijas bruņotie spēki pie Ukrainas robežas/EPA/Scanpix

Ja Krievijas prezidents Vladimirs Putins turpinās iebrukumu Ukrainā, ASV nosūtīs vairāk karavīru uz Austrumeiropas NATO dalībvalstīm, tostarp Poliju vai Rumāniju, trešdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens. Ar līdzīgu paziņojumu nāca klajā arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, solot gatavību sūtīt NATO karaspēku uz Rumāniju, vēsta Rumānijas ziņu aģentūra “Universul”.

Dž. Baidens norādīja, ka ASV neizvedīs savu karaspēku no bijušajām Varšavas pakta valstīm, lai mazinātu spriedzi ar Krieviju. Karaspēka atvilkšanu no šīm valstīm pieprasījusi Krievija. 

Arī Francijas prezidents E. Makrons trešdien pavēstīja, ka Francija ir gatava sūtīt NATO karaspēku uz Rumāniju, paziņojumu izsakot militāro vadītāju priekšā Strasbūrā.

“Rumānijas un Francijas stratēģiskā partnerība tiks konsolidēta Austrumu flangā un ap Melno jūru. Tāpat kā stratēģiskā partnerība starp Rumāniju un ASV,” viņš pavēstīja mikroblogošanas platformā “Twitter”.

Bažas par drošības situāciju Austrumeiropā pēdējo mēnešu laikā palielinājušās līdz ar Krievijas karaspēka palielināšanos pie Ukrainas robežas.

“Mēs nebūsim izvietoti patstāvīgi. [..] Tomēr, ja Krievija patiešām virzīsies Ukrainā, mēs palielināsim karaspēka klātbūtni Polijā, Rumānijā vai cituviet, jo mums ir 5.panta svētais pienākums aizstāvēt šīs valstis, kas ir daļa NATO,” sacīja Dž. Baidens.

Viņš arīdzan pauda uzskatu, ka Krievija gatavojas rīkoties pret Ukrainu, lai gan nedomā, ka Krievijas prezidents par to ir pieņēmis galīgo lēmumu. ASV prezidents ierosināja ierobežot Krievijas piekļuvi starptautiskajai banku sistēmai, ja tā turpinās iebrukt Ukrainā.

Tikmēr bijušais Rumānijas premjerministrs Dacians Čoloss (Dacian Ciolos) Francijas piedāvājumu nodēvējis par “jaunu garantiju” Rumānijai.

Dalies ar šo ziņu