Bijušais boksa smagsvars un Kijevas mērs Vitālijs Kļičko iesaistījies Ukrainas rezervistu apmācībā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Telegraph
Kijevas mērs un bijušais boksa smagsvars Vitālijs Kļičko apgūst rezervistu apmācības
Foto: Foto: vitaliyklitschko/Instagram/The Telegraph

Bijušais smagā svara boksa pasaules čempions Vitālijs Kļičko, kurš 2014. gadā kļuva par Kijevas mēru, Vladimiru Putinu salīdzina ar "gangrēnu", kas saindē Eiropu. Būdams Ukrainas patriots, viņš uzsācis militāro apmācību kopā ar Ukrainas brīvprātīgajiem rezervistiem, gatavojoties iespējamam konfliktam. Par savu motivāciju un iespaidiem apgūstot militārās prasmes V. Kļičko stāsta britu laikrakstam "The Telegraph".

V. Kļičko nesen piedalījies Kijevas Teritoriālās aizsardzības vienības mācībās, gatavojoties Krievijas iebrukumam, kas ietvēra militārās simulācijas un taktiskās mācības, pārvietošanās vingrinājumus un operatīvās plānošanas jautājumus iebrukuma gadījumā.

"Daudzi no mums reiz dienēja armijā, un šīs prasmes bija jāatjauno. Es domāju, ka šādas mācības ir ļoti nepieciešamas arī valsts augstākajām un vidējā līmeņa valsts pārvaldes amatpersonām, jo mēs jau gandrīz astoņus gadus esam karā," atzina Kijevas mērs.

Pašā Kijevā notiek gatavošanās iebrukumam, un pilsētas dome tās pagrabstāvu ir noteikusi par bumbu patvertni. Līdz ar to šāds statuss piemērots vēl 4928 citām pazemes telpām, tostarp metro stacijām un kafejnīcu pagrabiem.

V. Kļičko kopā ar Ukrainas bruņoto spēku veterāniem sociālās saziņas vietnē "Instagram" publicējis video ierakstu, aicinot cilvēkus pievienoties Teritoriālās aizsardzības spēkiem.

 

V. Kļičko tika ievēlēts par Kijevas mēru 2014. gada februārī, kad Vladimirs Putins anektēja Krimu. Iepriekšējā karjerā viņš bija pasaules čempions boksā smagsvariem, uzvarot 45 no 47 profesionālajām boksa cīņām. Par savu nokautējošo sitiena spēku viņš izpelnījies iesauku "Dr. Dzelzs dūre".

"Es domāju, ka runa ir vairāk par rakstura iezīmēm, kas piemīt visiem profesionāliem sportistiem. Pašdisciplīna, precizitāte, neatlaidība un stingra mērķtiecība ir galvenie principi, kas palīdz gūt panākumus neatkarīgi no tā, ar ko nodarbojaties," V. Kļičko stāstīja laikrakstam “The Telegraph”.

Viņš uzskata, ka viņa, kā pasaulē slavena sportista statuss, labi noderēs arī jauna konflikta gadījumā ar Krieviju.

"Kas attiecas uz manu slavenības statusu... Mani sakari ir ļoti noderīgi un dod man lielas priekšrocības. Jo Ukraina nevar pārvarēt grūtos izaicinājumus, ar kuriem tā saskaras, bez draugiem un uzticamiem partneriem," atzīst V. Kļičko.

Krievija pēdējo mēnešu laikā ir atvilkusi nelielu daļu karavīru no Ukrainas pierobežas, tomēr, gatavojoties sarunām ar ASV, Ukrainas pierobežā aizvien ir koncentrēts vairāk nekā 100 tūkstošu karavīru kontingents.

Krievija ir pieprasījusi virkni piekāpšanos no NATO, tostarp juridiski saistošas garantijas no Rietumiem, ka NATO neļaus Ukrainai vai jebkurai citai padomju ārvalstij Austrumeiropā pievienoties aliansei un neizvietos nekādus ieročus vai karaspēku pie Krievijas robežas.

Intervijā laikrakstam “The Telegraph” V. Kļičko mudināja Rietumus nepakļauties Krievijas agresijai, aicinot veikt stingrus atbildes pasākumus, lai piespiestu Putinu atkāpties, kā arī izteica stingru brīdinājumu Krievijas prezidentam.

"Mēs neļausim jums mūs ievilkt atpakaļ padomju impērijā, kuru mēs esam pametuši uz visiem laikiem. Ukraina ir izvēlējusies Eiropas ceļu un vēlas nostiprināties kā pilntiesīga Eiropas ģimenes locekle - vēsturiski, ģeogrāfiski un mentāli. Atbildes reakcijai jābūt stingrai un nelokāmai, un tai jāietver ne tikai Krievijas izslēgšana no pasaules finanšu tirgiem, "Nord Stream 2" cauruļvada sertifikācijas procesa apturēšana un personīgo sankciju noteikšana pret Krievijas augstākajām amatpersonām, bet arī palielinātas militārās palīdzības pakete ar vismodernākajiem ieročiem Ukrainai. Šos pasākumus vajadzēja ieviest daudz agrāk, vēl pirms gaidāmā Krievijas iebrukuma," pauda V. Kļičko.

V. Kļičko uzskata, ka Krievijas agresiju var atvairīt tikai ar partnerattiecību un alianšu palīdzību. Kijevas mērs uzslavēja Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu, kurš iepriekš ir teicis, ka Krievijas iebrukums Ukrainā būtu "katastrofāls visai pasaulei".

"Es vēlos pateikties Borisam par to atbalstu, ko Lielbritānija sniedz Ukrainai," sacīja Kļičko. "Tāpat es vēlētos viņam apliecināt, ka mums ir ļoti svarīga mūsu partneru palīdzība, ar kuriem mums ir kopīgas demokrātiskas vērtības."

Apvienojot prātu ar cīņassparu, 193 cm garais smagsvars bija arī pirmais profesionālais bokseris, kurš ieguva doktora grādu, 2000. gadā absolvējot Kijevas Fizikas un sporta universitāti un iegūstot doktora grādu sporta zinātnē.

Pēc boksa karjeras noslēgšanas V. Kļičko Ukrainā nodibināja partiju "Ukrainas Demokrātiskā alianse par reformām" (UDAR), kuru viņš izmantoja kā platformu, lai kļūtu par Kijevas mēru, un šajā amatā viņš tika atkārtoti ievēlēts vēl divas reizes.

Līdz šim viņš sevi pierādījis kā spēcīgu politisko līderi, pārraugot simtiem kilometru garu ceļu būvniecību, likvidējot nelegālos kioskus, kas bija piepildījuši galvaspilsētas ielas, un kļūstot par vienu no Eiropas integrācijas veicināšanas kampaņas publiskajām sejām.

Tomēr viņa darbības laiks nav izticis arī bez kritikas, īpaši no tiem, kuri apgalvo, ka viņa ieviestie koronavīrusa ierobežojumi ir aizskāruši "individuālās brīvības" tiesības. Neraugoties uz viņa administrācijas centieniem, vakcīnas pret Covid-19 saņēmuši mazāk nekā 60 % Kijevas iedzīvotāju.

Ukrainas Teritoriālos aizsardzības spēkus veido rezervisti. Tie ir sadalīti 25 vienībās, un 100 000 rezervistu un civilo brīvprātīgo ir norīkoti katrā Ukrainas apgabalā, tostarp galvaspilsētā Kijevā.

Lai gan rezervisti nav pilnībā apmācīti partizānu kaujai, kara laikā viņiem paredzēts uzticēt tādas funkcijas kā likumības un kārtības uzturēšanu un svarīgāko infrastruktūras objektu aizsardzību.

Organizācijas locekļiem ir pienākums pašiem iegādāties visu ekipējumu, tostarp bruņuvestes, ballistiskās ķiveres, formas tērpus, ieročus, munīciju un sakaru līdzekļus. Lielākā daļa viņiem piederošo ieroču ir individuālu rezervistu iegādāti ieroči, kas tiek klasificēti kā “medību ieroči”.

Tūkstošiem ukraiņu ir noslēguši īstermiņa līgumus ar šo organizāciju. Ikdienā viņi vada savu ierasto dzīvi, bet kara gadījumā viņiem būs jāaizstāv sava valsts.

Dalies ar šo ziņu