Nemieros Kazahstānā gājuši bojā 12 drošības spēku darbinieki un 353 ievainoti

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Nemieri Kazahstānā. Policijas specvienības gatavojas izdzenāt demonstrantus
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Nemieros Kazahstānā gājuši bojā 12 drošības spēku darbinieki un vēl 353 ievainoti, ceturtdien vēsta Kazahstānas un Krievijas mediji.

Viens no drošības spēku darbiniekiem atrasts miris ar nogrieztu galvu, atsaucoties uz Kazahstānas telekanālu "Khabar 24", vēsta Krievijas ziņu aģentūras "Interfax" un "RIA Novosti".

Tikmēr policija paziņojusi, ka naktī uz ceturtdienu Almati nogalinājusi "desmitiem" protestētāju, kas mēģināja ieņemt administratīvās ēkas.

Savukārt Veselības ministrija ziņo, ka kopumā visā valstī sadursmēs ievainoti vairāk nekā 1000 cilvēku, no kuriem gandrīz 400 hospitalizēti, bet 62 atrodas reanimācijā.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Protesti nākamās dienās pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Otrdien Almati sākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem, kas turpinās arī trešdien.

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikta komandantstunda.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs trešdien uzrunā valstij pavēstīja, ka ir vērsies ODKB ar lūgumu sniegt palīdzību "teroristu" organizēto protestu apspiešanā.

Tokajevs paziņoja, ka "teroristu bandas", kas vada protestus, "tikušas nopietni sagatavotas ārzemēs" un ka masu protesti, kas pārņēmuši visu valsti, tādējādi esot uzskatāmi par "agresijas aktu".

ODKB sekretariāts ceturtdien paziņoja, ka uz Kazahstānu nosūtīti "miera uzturētāji", kuru pirmās vienības jau sākušas pildīt savus uzdevumus.

Līdz ar Krievijas izpletņlēcēju vienībām uz Kazahstānu nosūtītā kontingenta sastāvā ir arī Baltkrievijas, Armēnijas, Tadžikistānas un Kirgizstānas karavīri.

Dalies ar šo ziņu