Čehijas pilsonim piespriež 20 gadu cietumsodu par karošanu prokremlisko separātistu pusē

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Current Time
Austrumukrainas teroristu karavīrs pozīcijā
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Prāgas tiesa piespriedusi 20 gadus ilgu ieslodzījumu iepriekš vairākkārt sodītajam Čehijas pilsonim Jiri Urbanekam, atzītot viņa vainu karošanā teroristiskā grupējumā pusē bruņotajā konfliktā Austrumukrainā, vēsta Vācijas raidsabiedrība “Current Time”.

Lieta Prāgas tiesā tika izskatīta bez apsūdzētā līdzdalības. Viņš vēl aizvien ir policijas meklēšanā.

Medijs norāda, ka viņam piespriesto tiesas spriedumu vēl var pārsūdzēt.

Saskaņā ar izmeklēšanas materiāliem, J.Urbaneks 2015. gadā caur Kipru nokļuvis Ukrainā. Jau atrodoties Ukrainas teritorijā, viņš saņēmis ieročus no tā sauktā “Doņeckas tautas republikas” režīma. Atrodoties Donbasā, Čehijas pilsonis sākotnēji nodarbojies ar dažāda veida saimnieciskiem darbiem, atbalstot Austrukumrainas teroristu režīmu, tomēr vēlāk, līdz pat 2018. gadam, viņš piedalījies tiešā karadarbībā pret Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Kā norāda tiesa, J.Urbaneks neslēpa dalību bruņotajā konfliktā Donbasā. Tāpat viņš neslēpa savu dalību konfliktā Austrumukrainas teroristu pusē. Par to liecina apsūdzētā daudzie ieraksti sociālo tīklu profilos. Kā norāda tiesa, J. Urbaneks piedalījies bruņotos uzbrukumos un pilnībā apzinājies savas darbības tālākās sekas.

Tiesas laikā viens no lieciniekiem atzina, ka J.Urbaneks devies uz tā sauktās “Doņeckas tautas republikas” grupējuma kontrolēto teritoriju ar mērķi pelnīt naudu. Kā norādījis liecinieks, apsūdzētais par savu pretlikumīgo darbību saņēmis 15 000 Krievijas rubļu mēnesī (172.57 eiro mēnesī). Šo faktu tiesas procesa laikā apstiprinājusi arī J.Urbaneka māte.

Tikmēr valsts nozīmētais J.Urbaneka advokāts tiesas laikā uzsvēra, ka apsūdzētā publikācijas sociālo tīklu profilos nevar tikt izmantotas kā pierādījumi, kuri dotu apstiprinājumu par viņa dalību konfliktā Austrukumrainā.

Čehijas plašsaziņas līdzekļi nesen arī rakstīja, ka Urbaneks pametis Austrumukrainas separātistu rindas, pāriedams islāma ticībā.

Iepriekš J.Urbaneks Čehijā tiesāts 13 reizes. Pamatā viņš tiesāts par dažādām zādzībām.

Čehijā jau vairākkārt tiesāti tās pilsoņi par dalību bruņotajā konfliktā Austrumukrainā pašpasludināto prokremlisko separātistu rindās. Šā gada jūlijā Čehijas Augstākā tiesa piesprieda krietni bargāku sodu Baltkrievijas pilsonim Aleksejam Fadejevam, kurš tika apsūdzēts par karošanu tā sauktās “Doņeckas tautas republikas” rindās. Viņam Čehijas Augstākā tiesa viņam iepriekšējās instances piespriestos 4,5 gadus ieslodzījumā nomainīja ar 21 gada ilgu ieslodzījumu.

Dalies ar šo ziņu