A.Veršbovs: ASV Ukrainai būtu jāsniedz plašāks militārais atbalsts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Ukrinform
Aleksandrs Veršbovs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ukrainai, kura pastāvīgi saskaras ar jaunām Krievijas agresijas izpausmēm, jāsaņem lielāks ASV atbalsts, tostarp letālo ieroču sistēmu veidā, lai tādējādi atturētu Krieviju no jaunām provokācijām. Tā ASV bāzētās domnīcas “Atlantic Council” rīkotajā konferencē uzsvēra bijušais NATO ģenerālsekretāra vietnieks vēstnieks Aleksandrs Veršbovs.

“Tas [ASV atbalsts Ukrainas aizsardzības stiprināšanai 60 miljonu ASV dolāru apmērā] ir gana labs, tomēr pēdējo mēnešu laikā situācija ir pamatīgi mainījusies,” uzsvēra vēstnieks.

Viņš norādīja, ka Krievija aizvien koncentrē karaspēku ap Ukrainas robežām, izmantojot to kā iebiedēšanas līdzekli attiecībās ar Ukrainu. A.Veršbovs arī piebilda, ka Krievija turpina savas provokācijas Melnās un Azovas jūras baseinos.

“Draudi un bīstamība aizvien ir klātesoša,” uzsvēra A. Veršbovs.

Viņaprāt, šie apstākļi norāda uz nepieciešamību palielināt Ukrainai domāto militāro atbalstu, kas ietvertu ne tikai prettanku raķetešu “Javelin” piegādi, bet arī bezpilota aparātu, krasta aizsardzības sistēmu, kā arī raķešu sūtījumus. Šie soļi “atturētu Krieviju no jaunām provokācijām.”

Nesenajā Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītē ASV abu valstu aizsardzības ministri parakstīja ietvara līgumu par stratēģiskās sadarbības pamatiem aizsardzības nozarē. Šis dokuments nosaka mērķus, ko abas puses plāno īstenot līdz 2026.gadam, kā arī ietvaru abu valstu divpusējām attiecībām aizsardzības nozarē.

Dalies ar šo ziņu