Kremlis bažījas par iespējamu Turcijas militārās bāzes izveidi Azerbaidžānā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Ahval News/Reuters
Azerbaidžānas karavīri parādē pēc uzvaras Kalnu Karabahas karā
Foto: Foto: Valery Sharifulin/TASS

Krievija rūpīgi seko notikumiem uz savā robežas Kaukāz, tā pēc nesen izskanējušās informācijas par  iespējamo Turcijas militārās bāzes izveidi kaimiņos esošajā Azerbaidžānā, paziņojis Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, ziņo “Reuters”.

“NATO alianses valstu militārās infrastruktūras izvietošana netālu no mūsu robežām nozīmē pastiprinātu mūsu uzmanības pievēršanu, kā arī iemeslu veikt īpašus drošības pasākumus, lai nodrošinātu mūsu drošību un intereses,” sacīja Kremļa pārstāvis.

Šis jautājums kļuvis aktuāls, ņemot vērā neseno Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana vizīti Azerbaidžānā, kur, cita starpā, ar Azerbaidžānas kolēģi Ilhamu Alijevu vienojās palielināt militāro sadarbību starp abām valstīm.

“Vissvarīgākais ir līgums par Azerbaidžānas un Turcijas sadarbību aizsardzības rūpniecības jomā un savstarpēja militāra sadarbība,” preses konferencē pēc tikšanās ar R.T. Erdoganu sacīja I. Alijevs.

Pēc vizītes R.T. Erdogans neizslēdza iespēju Azerbaidžānā izvietot Turcijas militāro bāzi. “Šeit vēlāk var būt attīstība, paplašināšanās,” viņš sacīja.

Neilgi pirms Kalnu Karabahas kara pagājušajā gadā Turcija Azerbaidžānai pārdeva ievērojamu daudzumu modernu ieroču, tostarp bezpilota lidaparātus “Bayraktar TB2”, kuri ļāva Azerbaidžānai gūt pārsvaru pār Armēnijas spēkiem.

Pēc kara Armēnija zaudēja kontroli pār būtisku daļu Kalnu Karabahas teritorijas. Pamiera vienošanās paredzēja Krievijas tā saucamo “miera uzturētāju” izvietošanu Kalnu Karabahas reģionā.

Dalies ar šo ziņu