Francija Lietuvai lūdz uz Mali nosūtīt speciālo uzdevumu vienības karavīrus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/LRT.lt/BNS
ANO spēku Vācijas kontingenta karavīrs operācijā Mali
Foto: Foto: imago images/Markus Heine/Scanpix

Francija Lietuvai lūgusi nosūtīt uz MALI speciālo operāciju spēkus. Šo lūgumu šobrīd izvērtē Lietuvas politiķi, atsaucoties uz aģentūru BNS vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Voldemārs Rupšis  (Valdemaras Rupšys) intervijā aģentūrai BNS gan atzina, ka pagaidām Lietuvas bruņotajiem spēkiem nav informācijas par šo lūgumu.

Viņš gan piebilda, ja šajā jautājumā tiks pieņemts politisks lēmums, Lietuvas bruņotie spēki “tam būs gatavi un izpildīs savu profesionālo pienākumu”.

Šobrīd Mali kopā ar Vācijas bruņotajiem spēkiem ir izvietoti Lietuvas Nacionālās aizsardzības brīvprātīgo spēki (KASP).

Kā intervijā atzina ģenerālleitnants V. Rupšis, Lietuvas karavīri no Mali plāno atgriezties jūlijā.

“Tāds ir pašreizējais plāns, bet tas var mainīties atkarībā no situācijas. Šīs ir vienības, kas nodrošina drošību tiem spēkiem, kurus paredzēts izvesti. Tas nozīmē, ka šīs vienības aizietu pēdējās,” viņš teica, paskaidrojot, ka pēdējās no Mali aizies Lietuvas Militārās policijas vienības.

Ģenerālleitnants V. Rupšis atzina, ka, piedaloties NATO operācijā Afganistānā, Lietuvas bruņotie spēki jau ir pierādījuši, ka “uz tiem var paļauties, tie ir porfesionāli un labi organizēti.”

2020. gada jūnijā Lietuva pēc sabiedroto lūguma uz Mali nosūtīja papildus10 karavīru nodaļu.

Šie karavīri pievienojās ANO vadītajai stabilizācijas un miera uzturēšanas operācijai MINUSMA.

Kopumā MALI Lietuva izvietojusi 32 karavīrus.

Lietuvas karavīri sadarbībā ar Vācijas karavīriem uzdevumus pilda Mali Austrumu provincē Goa. Lietuvas karavīru pamatuzdevums ir spēku aizsardzība un nometnes apsardze.

ANO vadītā operācija MINUSMA tika aizsākta 2013. gadā. Līdz šim tā bijusi pēdējo gadu bīstamākā ANO vadītā operācija, kuras laikā karadarbībā gājuši bojā 200 karavīru.

019. gadā operācijas laikā ievainojumus guvuši pieci Igaunijas Aizsardzības spēku karavīri, kuri cīnījās plecu pie pleca ar Francijas un Mali karavīriem, kad spridzinātājs pašnāvnieks uzbruka ANO spēku nometnei Goa provincē.

Dalies ar šo ziņu