SOHR: Sīrijas pilsoņkarā dzīvību zaudējis teju pusmiljons cilvēku

Konfliktu zonas
LETA/ AFP
Sīrijas diktatora Bašara al Asada attēls
Foto: Foto: AP/Scanpix

Sīrijas pilsoņkara desmit gados dzīvību zaudējis teju pusmiljons cilvēku, otrdien pavēstīja kara monitoringa organizācija, publiskojot jaunākās aplēses, kurās iekļauti arī dati par 100 000 nesen apstiprinātu nāves gadījumu.

Kopš pilsoņkara izraisīšanās 2011.gada martā konflikts prasījis 494 438 cilvēku dzīvības, pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Iepriekšējās SOHR aplēsēs martā kara upuru skaits bija vairāk nekā 388 000.

Mēnešu gaitā veicot dokumentāciju, ko atbalstījis avotu tīkls Sīrijā, SOHR guvis apstiprinājumu par vēl 105 015 citiem nāves gadījumiem.

"Lielais vairums šo nāves gadījumu bijis no 2012.gada beigām līdz 2016.gada novembrim," SOHR vadītājs Rami Abderrahmans sacīja ziņu aģentūrai AFP, izsakoties par aplēsēs nule kā iekļautajiem datiem.

Aplēsēm pievienotajos jaunajos datos ir vairāk nekā 42 000 civilistus nāves gadījumu, un viņu lielākā daļa zaudējusi dzīvību spīdzināšanās Sīrijas režīma cietumos, skaidroja Abderrahmans.

Tā kā kaujas Sīrijā mitējušās, organizācija varējusi nodarboties ar ziņojumu izpēti, kas līdzšinējās aplēsēs nebija iekļauti dokumentācijas trūkuma dēļ, viņš piebilda.

Atbilstoši jaunajām SOHR aplēsēm Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši 159 774 civilisti. To vairums - Sīrijas armijas un tās sabiedroto kaujinieku grupējumu uzbrukumos.

57 567 cilvēki zaudējuši dzīvību valdības cietumos un aizturēšanas centros. Iepriekšējās SOHR aplēsēs martā šis skaitlis bija 16 000.

Sīrijas armijas un tās sabiedroto grupējumu rindās konfliktā dzīvību zaudējuši 168 326 cilvēki. Šajā skaitā vairāk nekā puse ir armijas karavīri.

Konfliktā dzīvību zaudējuši arī 68 393 džihādisti, pamatā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistīto grupējumu kaujinieki, kā arī 79 844 citu nemiernieku grupējumu kaujinieki.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Dalies ar šo ziņu