ASV karakuģis izdarījis brīdinājuma šāvienus incidentā ar Irānas kuģiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stripes.com
ASV karavīrs uz kuģa pie ložmetēja, šķērsojot Hormuza šaurumu
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Amerikas karakuģis izdarījis brīdinājuma šāvienus, kad trīs Irānas Islāma Revolucionārās gvardes kuģi pārāk pietuvojušies ASV patruļai Persijas līcī, paziņojusi ASV flote.

Trīs Irānas Islāma Revolucionārās gvardes flotes ātrās piekrastes uzbrukuma kuģi pietuvojušies piekrastes patruļas kuģim “USS Firebolt”, kad kuģis Persijas līča ziemeļu daļā veicis regulāro jūras drošības patruļu.

Jūras spēki publicējuši melnbaltus kadrus no šī incidenta. Tajos redzamas tālas gaismas, kā arī dzirdams viens šāviens.

Irāna uz notikušo uzreiz nereaģēja.

ASV Jūras spēki paziņoja, ka “USS Firebolt” izdarījis brīdinājuma šāvienus pēc tam, kad trīs kuģi nonākuši 68 jardu jeb 62 metru attālumā no tā un no ASV Krasta apsardzes kuģa “USCGC Baranoff”.

 

“ASV apkalpe izteica vairākus brīdinājumus, izmantojot radio un skaļruņu ierīces, taču kuģi turpināja manevrus tuvā attālumā”, sacīja komandiere Rebeka Rebariha (Rebecca Rebarich), Austrumos bāzētās 5.flotes pārstāve. “Pēc tam “Firebolt” apkalpe izšāva brīdinājuma šāvienus un šie kuģi attālinājās drošā attālumā no ASV kuģiem.” Viņa arī aicināja gvardi “darboties, pienācīgi ievērojot visu kuģu drošību, kā to prasa starptautiskie tiesību akti”.

“ASV jūras spēki turpina saglabāt modrību un ir apmācīti rīkoties profesionāli, savukārt mūsu komandieri saglabā tiesības rīkoties pašaizsardzības nolūkos,” viņa sacīja.

Pirmdien notikušais incidents iezīmē otro reizi šomēnes, kad ASV Jūras spēki apsūdz Irānas Islāma revolucionāro gvardi “nedrošā un neprofesionālā” rīcībā pēc tam, kad pēdējo gadu laikā šādas saspringtas konfrontācijas bija palikušas krietni retākas.

Jūras spēku otrdien publiskotajos kadros redzams, kā gvardes kuģis strauji izbrauc priekšā ASV kuģim “USCGC Monomoy”, liekot tam strauji apstāties ar dūmojošu dzinēju.

Gvarde līdzīgi rīkojusies arī ar citu krasta apsardzes kuģi “USCGC Wrangell”, sacīja R. Rebariha. Šādi manevri rada sadursmes risku.

Notikušais bija pirmais “nedrošais un neprofesionālais” incidents, kurā irāņi iesaistīti kopš 2020.gada 15.aprīļa, sacīja R. Rebariha. Tomēr Irāna 2018. un 2019.gadā bija gandrīz pilnībā pārtraukusi šādus incidentus, viņa sacīja. 2017.gadā reģistrēti 14 šādi incidenti ar Irānas spēkiem.

Starpgadījumi jūrā gandrīz vienmēr saistīti ar Revolucionāro gvardi. Parasti tie saistīti ar Irānas ātrlaivām, kas bruņotas ar uz klāja uzstādītiem ložmetējiem un raķešu palaišanas ierīcēm, lai izmēģinātu ieročus vai uzmanītu amerikāņu lidmašīnu bāzes kuģus, kas šķērso Hormuza šaurumu.

Incidents noticis laikā, kad Irāna Vīnē risina sarunas ar pasaules lielvarām par Teherānas un Vašingtonas atgriešanos pie 2015. gada kodolvienošanās. Tas arī seko virknei incidentu, kas saistīti ar ēnu karu starp Irānu un Izraēlu, kas ietver uzbrukumus reģionālajai kuģošanai un uzbrukumu Irānas kodolobjektam Natanzā.

Dalies ar šo ziņu