Putins tiktos ar Zelenski vien tad, ja Ukrainas prezidents aizvadītu sarunas ar separātistu vadoņiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ NovayaGazeta.ru
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins būtu gatavs pieņemt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jebkurā viņam ērtā laikā, tomēr, lai tālāk runātu par situācijas noregulējumu Austrumukrainā, V. Zelenskim sākotnēji būtu jātiekas ar Kremļa atbalstīto un pašpasludināto “separātisko republiku” vadoņiem, vēsta Krievijas laikraksts “Novaya Gazeta”.

“Ja runa ir par divpusējo attiecību attīstību, tad mēs esam gatavi pieņemt Ukrainas prezidentu Maskavā jebkurā laikā,” sacījis V. Putins, tūdaļ gan piebilstot, ka, viņaprāt, Ukrainas pašreizējā valsts vadība “spērusi ļoti daudz soļu, lai sabojātu abu valstu attiecības”.

“Tomēr, ja prezidents Zelenskis grib uzsākt attiecību atjaunošanu, mēs to varam tikai un vienīgi apsveikt. Tomēr, ja runa ir par Donbasa problēmu pārrunāšanu, tad Ukrainas valsts vadītājam vispirms ir jātiekas ar [tā sauktās “Doņeckas tautas republikas”] DNR un [tā sauktās “Luhanskas tautas republikas”] LNR vadītājiem, bet tikai pēc tam šīs problēmas jāpārrunā ar trešo valstu pārstāvjiem, kas konkrētajā gadījumā ir Krievija,” sacījis V. Putins.

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents V.Zelenskis videouzrunā uzaicinājis Krievijas prezidentu uz tikšanos kara plosītajā Donbasā, uzsverot, ka tur atjaunojusies karadarbība apdraud miljoniem cilvēku dzīvību.

"Vai Ukraina grib karu? Nē. Vai ir gatava tam? Jā. Vai Ukraina pārtrauks cīnīties par mieru diplomātiskā ceļā? Nekad. Vai Ukraina, ja kas notiktu, aizstāvēsies? Vienmēr. Mūsu princips ir vienkāršs - Ukraina nesāk karu pirmā, bet vienmēr cīnās līdz pēdējam," video uzrunā sacīja V. Zelenskis.

Viņš arī apsūdzēja Krieviju, ka tā piedalās miera sarunās, vienlaikus koncentrējot karaspēku pie Ukrainas robežas, raisot bažas par iespējamu Maskavas iebrukumu pārējās Ukrainas teritorijās.

Tiesa, ceturtdien Krievijas aizsardzības ministrs S. Šoigu paziņoja, ka no piektdienas tiks uzsākta pie Ukrainas robežām un okupētajā Krimas pussalā ievesto vienību atvilkšana.

Tikmēr apšaudes Ukrainas bruņoto spēku un Kremļa atbalstīto Austrumukrainas separātistu starpā turpinās. Ceturtdien tika ziņots, ka vienā no tām bojā gājis Ukrainas karavīrs.

Dalies ar šo ziņu